Τι εντόπισε το ερευνητικό σκάφος
Ποιοι κολοσσοί ζητούν πρόσβαση στα στοιχεία της έρευνας για υδρογονάνθρακες
Στο τελευταίο στάδιο των ερευνών βρίσκεται το σκάφος Nordic Explorer το οποίο πλέει στο Ιόνιο Πέλαγος ανοιχτά της Ζακύνθου για να «χαρτογραφήσει» την περιοχή στο πλαίσιο ερευνών που διεξάγονται για τον εντοπισμό κοιτασμάτων υδρογονάνθρακα.
Το πλοίο αναμένεται να έχει ολοκληρώσει το έργο του στο τέλος της εβδομάδας, ενώ, τα στοιχεία που έχει συλλέξει, έχουν κεντρίσει την περιέργεια αρκετών κολοσσών στον τομέα της ενέργειας. Μάλιστα έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για την απόκτηση πρόσβασης στα δεδομένα που έχουν συλλεχτεί.
Πρόκειται για στοιχεία τα οποία θα είναι διαθέσιμα το Φθινόπωρο οπότε και θα έχει ολοκληρωθεί η επεξεργασία τους.
Θυμίζουμε ότι με βάση τον πρώτο σχεδιασμό τα προς πώληση πακέτα θα περιλάμβαναν δεδομένα για 8 χιλιάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα, μετά από αίτημα ωστόσο που φέρεται να υπέβαλε η γαλλική Total η έκταση αυξήθηκε στα 12,5 χιλιάδες χιλιόμετρα περιλαμβάνοντας πιο πυκνές γραμμές στην περιοχή νοτιοδυτικά της Πελοποννήσου στα ανοιχτά του κόλπου της Κυπαρισσίας.
Η πρώτη γεύση πάντως στις ενδιαφερόμενες εταιρείες αναμένεται να δοθεί εντός του Μαΐου όταν και η νορβηγική PGS θα έχει ετοιμάσει ένα «fast track demo» των ερευνών χωρίς βεβαίως να περιλαμβάνει αναλυτικά τα στοιχεία από τις έρευνες. Στόχος του demo θα είναι να κινηθεί το ενδιαφέρον της πετρελαϊκής αγοράς να προσελκυθούν περισσότεροι αγοραστές των πακέτων δεδομένων. Θυμίζουμε ότι σύμφωνα με τα όσα έχουν ανακοινωθεί η επεξεργασία των δεδομένων από τις έρευνες που έκανε το πλοίο Nordic Explorer θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το φθινόπωρο.
Αντίθετα μέχρι το τέλος του έτους ή τις αρχές του 2014 θα φανεί εάν οι εταιρείες που θα αγοράσουν τα total data packages θα τα χρησιμοποιήσουν για να εμπλουτίσουν τις βιβλιοθήκες ή είναι διατεθειμένες να προχωρήσουν και στη διενέργεια ερευνών.
Τα total data packages θα περιλαμβάνουν τις σεισμικές γραμμές στην περιοχή ενδιαφέροντος, ανάλογα με την έκταση η χρέωση θα αυξάνεται. Οι αγοράστριες εταιρείες θα αποκτήσουν πρόσβαση σε εκτεταμένες σεισμικές γραμμές δύο διαστάσεων, σε ψηφιακούς χάρτες δεδομένων, αλλά και στο λεγόμενο πακέτο ερμηνείας των δεδομένων, που περιλαμβάνει και συμπληρωματικά δεδομένα (gravity gradiometry) που απεικονίζουν το τι υπάρχει στις περιοχές των γραμμών σε επίπεδο δομών.