“Η Ευρωπαϊκή Ένωση επιβάλλεται να στηρίξει την προσπάθεια της κυβέρνησης Παπανδρέου να ξεπεράσει την οικονομική κρίση και να προβεί στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, για να γίνει η ελληνική οικονομία ανταγωνιστική. Αυτό θα εξυπηρετήσει και τα συμφέροντα της ίδιας της ΕΕ”, δήλωσε στην ομογενειακή εφημερίδα “Νέος Κόσμος” ο Αυστραλός υπουργός Εξωτερικών, Κέβιν Ραντ, ο οποίος την ερχόμενη εβδομάδα θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στην Αθήνα, στο πλαίσιο περιοδείας του σε Ευρώπη, Αφρική και Μέση Ανατολή.
Ο κ. Ραντ δήλωσε ότι την άποψή του “για γενναία στήριξη της κυβέρνησης Παπανδρέου” θα την μεταφέρει και στους Ευρωπαίους εταίρους της Ελλάδας. “Η Ελλάδα”, συνέχισε, “είναι αναπόσπαστο κομμάτι της Ευρώπης και σ’ αυτή τη δύσκολη συγκυρία επιβάλλεται να στηριχθεί. Επαναλαμβάνω πως αυτό εξυπηρετεί και τα ευρωπαϊκά συμφέροντα”.
Αυτή είναι η πρώτη επίσημη επίσκεψη του Αυστραλού υπουργού Εξωτερικών-και πρώην πρωθυπουργού της χώρας- στην Ελλάδα. Ανεπίσημα, ως ιδιώτη, έχει επισκεφθεί και παλαιότερα την Ελλάδα, όπως λέει ο ίδιος.
“Εξάλλου”, συμπληρώνει, “στην εκλογική μου περιφέρεια το Μπρισμπέιν, έχω πολλούς Έλληνες και συναναστρέφομαι μαζί τους. Πρόσφατα παρευρέθηκα σε μια ελληνική εκδήλωση, για τη συγκέντρωση χρημάτων υπέρ των πλημμυροπαθών. Οι Έλληνες ξεχωρίζουν για τα φιλάνθρωπα συναισθήματά τους. Οι πλημμύρες προξένησαν τεράστιες καταστροφές αλλά εμείς κοιτάζουμε μπροστά. Θα ξεπεράσουμε και αυτή την σκληρή δοκιμασία”.
Ο κ. Ραντ λέει ότι έχει συζητήσει στο παρελθόν (όταν ο ίδιος κατείχε το πρωθυπουργικό αξίωμα), τηλεφωνικά, διάφορα θέματα με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Γιώργο Παπανδρέου.
Σε ερώτηση αν δώσει “συμβουλές” στην Αθήνα για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, δεδομένου ότι ο ίδιος χειρίστηκε με επιτυχία την αντιμετώπιση της κρίσης στην Αυστραλία, ο κ. Ραντ είπε:
“Εμείς δεν δίνουμε συμβουλές σε ξένες κυβερνήσεις. Θα ακούσουμε προσεκτικά τι θα μας πει η ελληνική κυβέρνηση και στο βαθμό του δυνατού θα διατυπώσουμε απόψεις και θα συνεργαστούμε με την ελληνική κυβέρνηση”.
Ο Αυστραλός υπουργός σημείωσε ότι η παρουσία της δυναμικής, πολυάριθμης ομογένειας της Αυστραλίας θα βοηθήσει στην ανάπτυξη των οικονομικών και εμπορικών σχέσεων μεταξύ των δυο χωρών. Κατά την άποψή του η Ελλάδα επιβάλλεται να αξιοποιήσει πιο αποτελεσματικά την ελληνική διασπορά στην Αυστραλία, τις ΗΠΑ και πολλές άλλες χώρες”.
Αναφορικά με τα εθνικά μας θέματα ο κ. Ραντ διαβεβαίωσε ότι “η αυστραλιανή θέση όσον αφορά το θέμα της ΠΓΔΜ, παραμένει αμετάβλητη. Η Αυστραλία αναγνωρίζει τη χώρα αυτή με το όνομα FYROM”, ενώ εκτίμησε πως σημειώνεται κάποια βελτίωση στις σχέσεις Αθήνας-Σκοπίων”.
Σχετικά με το Κυπριακό ο κ. Ραντ αναφέρει: “Θέλουμε ειρηνική και βιώσιμη λύση, στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ. Πρέπει να εξαντλήσουμε κάθε προσπάθεια για την επίτευξη αυτού του στόχου. Η Αυστραλία εμπράκτως έχει αποδείξει το ενδιαφέρον της για λύση του Κυπριακού. Από την δεκαετία του ’70 στέλνουμε εκεί αστυνομική ειρηνευτική δύναμη και ως πρωθυπουργός στήριξα τον διορισμό του Αλεξάντερ Ντάουνερ ως ειδικού συμβούλου του Γ.Γ. του ΟΗΕ για το Κυπριακό”.
Η περιοδεία του κ. Ραντ στην Αφρική, τη Μέση Ανατολή και την Ευρώπη, διάρκειας 13 ημερών, έχει σκοπό να προωθήσει την υποψηφιότητα της Αυστραλίας για μόνιμη θέση στο Συμβούλιο Ασφαλείας.
“Θα ενημερώσουμε την Ελλάδα και για αυτή μας την επιδίωξη”, είπε ο κ. Ραντ εκφράζοντας την ελπίδα το αίτημα να αντιμετωπιστεί με συμπάθεια, ο οποίος θα φθάσει στην Αθήνα, την Τρίτη 1η Φεβρουαρίου.
Ο Αυστραλός υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε, επίσης, ιδιαίτερα στην επίσκεψή του στην Τουρκία.
“Θα συναντηθώ με τον πρωθυπουργό Ερντογάν με τον οποίον θα συζητήσω διμερή και διεθνή ζητήματα. Η Τουρκία είναι ένας σημαντικός διεθνής και φιλικός εταίρος της Αυστραλίας και οι σχέσεις μας τα τελευταία χρόνια βελτιώνονται σε θέματα ασφάλειας, άμυνας, συνεργασίας αλλά και εμπορικής και οικονομικής συνεργασίας” σημείωσε.
Οι Αυστραλοί επισημαίνουν ότι η επίσκεψη στην Τουρκία πραγματοποιείται σε μια περίοδο, όπου σημειώνονται σημαντικές αλλαγές στην εξωτερική πολιτική της χώρας στο πλαίσιο της υποψηφιότητάς τη για ένταξη στην ΕΕ, η οποία όμως φαίνεται ότι δε θα ευοδωθεί, με αποτέλεσμα να στρέφει και πάλι την προσοχή της προς τη Μέση Ανατολή. Η Τουρκία περιγράφεται από τον κ. Ραντ ως “αναδυόμενη ενδιάμεση δύναμη η οποία μοιράζεται κοινά συμφέροντα με την Αυστραλία, συμπεριλαμβανομένης της αποστολής στρατιωτικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν”.