Το «πράσινο φως» στη λεγόμενη δεύτερη δέσμη οικονομικής διακυβέρνησης, ένα νομοθετικό πλαίσιο που ενισχύει τις εξουσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής όσον αφορά τον έλεγχο των εθνικών προϋπολογισμών των κρατών-μελών της ζώνης του ευρώ, έδωσαν σήμερα οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ (Ecofin).
Η απόφαση αυτή, που ελήφθη ομόφωνα, δεν προκάλεσε έκπληξη μετά την πολιτική συμφωνία που επιτεύχθηκε στα τέλη Φεβρουαρίου μεταξύ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της ιρλανδικής προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Αυτή η δέσμη νομοθετικών μέτρων θα πρέπει ακόμη να εγκριθεί την επόμενη εβδομάδα από τη σύνοδο της ολομέλειας του ΕΚ και θα τεθεί σε ισχύ σε σύντομο χρονικό διάστημα.
Η δέσμη μέτρων έχει στόχο να αποφευχθούν οι περαιτέρω κρίσεις στη ζώνη του ευρώ. Συγκεκριμένα, όλες οι χώρες της ευρωζώνης θα υποχρεούνται να υποβάλουν τα σχέδια των προϋπολογισμών τους στην Επιτροπή και το Eurogroup έως τα μέσα Οκτωβρίου κάθε έτους.
Εάν ένα σχέδιο δεν πληροί τις απαιτήσεις του Συμφώνου Σταθερότητας, το οποίο απαγορεύει ελλείμματα άνω του 3%, η Επιτροπή θα μπορεί να ζητεί αλλαγές. Επίσης πρόκειται να ελέγχει αν το σχέδιο προϋπολογισμού είναι σύμφωνο με τις συστάσεις τις οποίες θα κάνει το Μάιο.
Όμως τα εθνικά κοινοβούλια θα παραμείνουν κυρίαρχα, είτε δίνουν ή όχι το πράσινο φως για το σχέδιο του προϋπολογισμού.
Μια ενισχυμένη διαδικασία επιτήρησης προβλέπεται επίσης για τα κράτη που απολαμβάνουν ενός προγράμματος οικονομικής βοήθειας, όπως η Ελλάδα, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία.
Η δεύτερη δέσμη οικονομικής διακυβέρνησης (two-pack) αποτελεί μέρος του νομοθετικού οπλοστασίου που θεσπίστηκε μετά την έναρξη της κρίσης της ζώνης του ευρώ και η οποία περιλαμβάνει τη δημοσιονομική συνθήκη, τη θέσπιση κανόνων του χρυσού κανόνα και τη ευρύτερη, “εξάπτυχη” δέσμη οικονομικής διακυβέρνησης (six-pack) που προβλέπει κυρώσεις για τα κράτη με πολύ μεγάλα δημοσιονομικά ελλείμματα που δεν αντιμετωπίζουν όμως την κατάσταση αυτή.