Societe Generale: Επέκταση ευρωπαικού ταμείου υπό όρους

Η Γερμανία είναι έτοιμη υποχωρήσει και να βάλει νερό στο κρασί της, επιτρέποντας την επέκταση του ευρωπαικού ταμείου διάσωσης, εάν τα μέλη της Ευρωζώνης συμφωνήσουν σε μία συγκεκριμένη λίστα «γερμανικών όρων», όπως χαρακτηριστικά τονίζει σε νέο report της η Societe Generale.

 

Σύμφωνα με τον οίκο, οι γερμανικές απαιτήσεις είναι οι εξής:

 

* Τα «δομικά ελλείμματα» του προϋπολογισμού για τα μέλη της Ευρωζώνης θα πρέπει να φτάνουν μέχρι και το 0,35% του ΑΕΠ ( όπως αναμένεται να σημειώσει η Γερμανία το 2016, και όπως αναμένεται για αρκετά μέλη να το καταφέρνουν το 2020)

 

* Σοβαρές ποινές για εκείνες τις χώρες-μέλη που «σπάνε» τους κανόνες, συμπεριλαμβανομένης της απώλειας των δικαιώματων ψήφου στην ΕΕ

 

* Εγχώριες φορολογικές και συνταξιοδοτικές μεταρρυθμίσεις που θα κάνουν τις χώρες-μέλη του ευρώ να πλησιάσουν στο «γερμανικό μοντέλο» ( με το 67ο έτος της ηλικίας να αποτελεί το όριο συνταξιοδότησης)

 

* Σημαντικά haircuts στα κρατικά ομόλογα της περιφέρειας που έχουν στα χέρια τους οι ιδιώτες επενδυτές

 

* Ο ρόλος, η λειτουργία και όλες οι λεπτομέρειες του ευρωπαϊκού μηχανισμού σταθερότητας ( ESM ) του 2013, θα πρέπει να καθοριστούν και να γίνουν γνωστά εκ των προτέρων και μάλιστα σύντομα.

 

Σύμφωνα με την Societe Generale, oι γερμανικές απαιτήσεις γύρω από το φορολογικό και το συνταξιοδοτικό αναμένεται να είναι και οι βασικές πηγές διαφωνιών και διαμαχών μεταξύ της Γερμανίας και των υπολοίπων χωρών-μελλων του ευρώ. Απο την αρχή θα είναι εξαιρετικά δύσκολο το να πάρει η Γερμανία στο μέρος της τα πιο «φιλικά» κράτη όπως η Γαλλία και θα αποδειχθεί σχεδόν αδύνατον να κάνουν το ίδιο χώρες όπως η Ελλάδα, η Ιταλία και η Ισπανία, όπως σχολιάζει ο οίκος.

 

Σε ότι αφορά τη φορολογική πολιτική συγκεκριμένα, θα αποτελέσει τεράστια αιτία διαμάχης ανάμεσα σε Ιρλανδία και την υπόλοιπη Ευρωζώνη. Βγήκε σαν θέμα στην επιφάνεια, κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων διάσωσης της χώρας, όμως εάν η εταιρική φορολογία της Ιρλανδίας έλθει και πάλι στο προσκήνιο, τότε θα είναι αδύνατο για τη χώρα η οποία ήδη έχει πολλά και σοβαρά πολιτικα θέματα και προβλήματα, να συμφωνήσει σε νέες μεταρρυθμίσεις.

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ