Σε ζήτημα που μπορεί να απειλήσει τη δόση του Μαρτίου αλλά και του β’ τριμήνου εξελίσσεται η κινητικότητα των υπαλλήλων στον δημόσιο τομέα, καθώς η τρόικα εμμένει στα όσα συμφώνησε με την κυβέρνηση και έχουν αποτυπωθεί στο Μνημόνιο ΙΙΙ, δηλαδή στην αποχώρηση των 25.000 – 27.000 υπαλλήλων εντός του 2013.
Παράλληλα, οι ξένοι ελεγκτές, οι οποίοι θα παρατείνουν την παραμονή τους στην Αθήνα και για την επόμενη εβδομάδα, απορρίπτουν και την πρόταση για τη ρύθμιση των δανείων των υπερχρεωμένων νοικοκυριών, τονίζοντας πως θα κοστίσει περίπου 1 δισ. ευρώ, ποσό που δεν εξηγείται πώς θα εξευρεθεί.
Ωστόσο, από τη χθεσινή συνάντηση προέκυψε και ένα θετικό στοιχείο, που αφορά στη συγκατάθεση της τρόικας για τη δρομολόγηση της νέας ρύθμισης για την πληρωμή των ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο, εκκρεμεί η ετυμηγορία τους για τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, ενώ για την αξιολόγηση του Ιουνίου παραπέμπεται το θέμα της φορολογίας του πετρελαίου θέρμανσης, με την όποια αλλαγή να εφαρμόζεται από τη νέα χειμερινή περίοδο.
Κινητικότητα
Η κινητικότητα ή διαθεσιμότητα ή εφεδρεία κ.λπ. στο δημόσιο τομέα εξελίχθηκε σε κορυφαίο ζήτημα διένεξης με την τρόικα, με τα στελέχη της να καθιστούν σαφές ότι αποτελεί προαπαιτούμενο για τη δόση του Μαρτίου, αν δεν εφαρμοστεί θα μπλοκάρει και τη δόση του β’ τριμήνου του 2013, που είναι 6 δισ. ευρώ και, γενικότερα, θα θέσει σε δοκιμασία τις σχέσεις με τους εκπροσώπους των δανειστών.
Αξιοσημείωτο είναι πως, στο πρόσφατο Eurogroup, ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, δέχτηκε αφόρητες πιέσεις για απολύσεις από το δημόσιο τομέα, όπως προβλέπει το μνημόνιο. Κατά τη χθεσινή συνάντηση του ΥΠΟΙΚ, Γ. Στουρνάρα, του αναπληρωτή υπουργού Χρήστου Σταϊκούρα, του υφυπουργού Γιώργου Μαυραγάνη και του γ.γ. Εσόδων Χ. Θεοχάρη, με τους επικεφαλής της τρόικας, το θέμα ήταν ο προϋπολογισμός και οι σχεδιαζόμενες αλλαγές στους φοροεισπρακτικούς μηχανισμούς, αλλά η συζήτηση ήρθε και στις απολύσεις στο Δημόσιο.
Σύμφωνα με πληροφορίες, τονίστηκε από την πλευρά των ελεγκτών ότι δεν μπορούν να συναινέσουν στην εκταμίευση της δόσης, δεδομένου ότι το συγκεκριμένο ζήτημα είναι βασικό προαπαιτούμενο. Κατέστησαν σαφές πως δεν αποδέχονται τα σενάρια περί μείωσης του αριθμού των υπαλλήλων μέσω των συνταξιοδοτήσεων και αντιμετωπίζουν με απορία και καχυποψία τις υποσχέσεις για την απομάκρυνση «επίορκων», «κοπανατζήδων» και διορισθέντων με πλαστά δικαιολογητικά!
Ομως ο κ. Στουρνάρας τούς παρέπεμψε στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, που έχει αναλάβει το χειρισμό του θέματος για λογαριασμό της κυβέρνησης. Δεν είναι τυχαίο, εξάλλου, ότι, αμέσως μετά τη λήξη της συνάντησης, ο κ. Σταϊκούρας μετέβη στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, όπου συμμετείχε στη συνεδρίαση της ομάδας υποστήριξης του κυβερνητικού συμβουλίου Διοικητικής Μεταρρύθμισης.
Συνάντηση με Σαμαρά
Τα αποτελέσματα των επαφών με την τρόικα, αλλά και των συζητήσεων που είχε στο Eurogroup μετέφερε στον πρωθυπουργό, Αντ. Σαμαρά, ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Στουρνάρας, χθες το μεσημέρι. Σε δηλώσεις του, έπειτα, επιβεβαίωσε το πρόβλημα με την εμπλοκή με την τρόικα. Ερωτώμενος για το συμπέρασμα από τον πρώτο κύκλο επαφών με την τρόικα, είπε πως «ακόμα τα θέματα είναι ανοιχτά και θα μείνουν ανοιχτά μέχρι που θα τα κλείσουμε». Ερωτώμενος, ειδικότερα, για τη δόση του Μαρτίου, δεν φάνηκε απόλυτα βέβαιος.
«Δεν έχω να πω πολλά. Νομίζω ότι θα την πάρουμε», δήλωσε σχετικά, ενώ υπέδειξε ως κεντρικό προαπαιτούμενο για τη δόση του Μαρτίου τη διαθεσιμότητα στο Δημόσιο. «Τα προαπαιτούμενα είναι γνωστά», είπε, ενώ σε ερώτηση αν επικεντρώνονται στη διαθεσιμότητα στο Δημόσιο, απάντησε «ναι, βέβαια. Εκεί είναι, ναι».
Καθώς δεν αναμένεται να βρεθεί άμεσα λύση, η τρόικα παρατείνει την παραμονή της στην Αθήνα και για την επόμενη εβδομάδα. Κανονικά είχε προγραμματιστεί μια τελευταία συνάντηση με τον κ. Στουρνάρα την Κυριακή και στη συνέχεια θα αποχωρούσαν, προκειμένου να συγγράψουν την έκθεση αξιολόγησης, να δώσουν το «ΟΚ» για τη δόση του Μαρτίου και να επανέλθουν τον Ιούνιο για τον επόμενο τριμηνιαίο έλεγχο.
Κρίθηκε όμως όπως είναι απαραίτητη η παράταση της παραμονής τους και, στο πλαίσιο αυτό, ίσως να μην πραγματοποιηθεί η προγραμματισμένη για σήμερα συνάντηση με τον πρωθυπουργό, Αντ. Σαμαρά, χωρίς να έχει λυθεί το θέμα των απολύσεων, και να πραγματοποιηθεί μία από τις επόμενες ημέρες. Παράλληλα, θα γίνουν περισσότερες συναντήσεις τόσο με τον κ. Στουρνάρα όσο και με την ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης.
Τα προαπαιτούμενα
Υπενθυμίζεται πως οι προαπαιτούμενες δράσεις που πρέπει να υλοποιήσει η ελληνική κυβέρνηση, προκειμένου να λάβει τη δόση του Μαρτίου, όπως προσδιορίστηκαν από το Eurogroup του Δεκεμβρίου που ενέκρινε την εκταμίευση της δόσης των 49,1 δισ. ευρώ, είναι:
– Η υποβολή σχεδίων στην τρόικα, από τα υπουργεία, για τις θέσεις υπαλλήλων που πλεονάζουν και, στη βάση αυτή, να προσδιορίσουν τις ανά τρίμηνο υποχρεωτικές αποχωρήσεις, μέχρι το τέλος του 2014. Επίσης, το μνημόνιο προβλέπει αποχωρήσεις 25.000 υπαλλήλων εντός του 2012, εκ των οποίων οι 12.500 μέχρι τον Ιούνιο, συν 2.000 υπαλλήλους που έπρεπε να φύγουν το 2012, αλλά παρέμειναν.
– Η αναθεώρηση προς τα κάτω της τιμής των φαρμάκων, με βάση τις τιμές που ισχύουν στις χώρες της Ε.Ε., που έχει υλοποιηθεί.
«Ναι» για τα ληξιπρόθεσμα
Στέλεχος του οικονομικού επιτελείου που συμμετείχε στη συνάντηση με την τρόικα δήλωσε πως οι ξένοι ελεγκτές πείστηκαν για την ανάγκη νέας ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο. Από την πλευρά του υπουργείου Οικονομικών χρησιμοποιήθηκε ως επιχείρημα η έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου η οποία κάνει λόγο για 2.300.000 φορολογούμενους (το 40%) που έχουν χρέη προς την εφορία μέχρι 3.000 ευρώ και δεν μπορούν να τα αποπληρώσουν με το υφιστάμενο σύστημα των δόσεων.
Παράλληλα, επισήμαναν ότι, με τη νέα ρύθμιση, θα τονωθούν σημαντικά τα δημόσια έσοδα, που παρουσιάζουν υστέρηση στους πρώτους μήνες του έτους, και θα διευκολυνθεί η πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού του 2013.
Οι επικεφαλής της τρόικας κατανόησαν το πρόβλημα και ζήτησαν από τον υφυπουργό Οικονομικών, Γ. Μαυραγάνη, και τον γ.γ. Εσόδων, Χ. Θεοχάρη, να παρουσιάσουν ένα σχέδιο ρύθμισης μέσα στις επόμενες μέρες. Ακόμη, ζήτησαν περισσότερα στοιχεία για το ΦΠΑ στην εστίαση, που η κυβέρνηση επιδιώκει να μειώσει στο 13%. Σε ό,τι αφορά το πετρέλαιο θέρμανσης, θα επανεξεταστεί στον επόμενο έλεγχο, τον Ιούνιο.
Έξοδος με «χαμηλό κόστος»
Ταχύτερες διαδικασίες σε ό,τι αφορά τις απολύσεις στο δημόσιο τομέα ζήτησε η τρόικα, με στόχο να μειωθεί το κόστος το συντομότερο δυνατόν. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι προτάσεις της ελληνικής πλευράς για μείωση των θέσεων εργασίας και για απολύσεις των επίορκων, των αδικαιολογήτως απόντων κ.λπ., δεν αρκούν, αφού η πλευρά της τρόικας αδυνατεί να κατανοήσει, γιατί θα πρέπει να παραμείνουν στο δημόσιο τομέα οι υπάλληλοι που δεν τους χρειάζεται η υπηρεσία. Με τον τρόπο αυτόν, τίθεται ουσιαστικά θέμα για τη συντριπτική πλειονότητα των υπαλλήλων της κινητικότητας. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, τίθεται εκ νέου -όπως και πέρυσι το καλοκαίρι- το θέμα, η όποια απόλυση υπαλλήλου τελικά γίνει, να έχει το υψηλότερο δυνατό οικονομικό όφελος.
Υπενθυμίζεται ότι το χρονοδιάγραμμα των αλλαγών στο Δημόσιο, σύμφωνα με την ελληνική πλευρά, μιλά για ολοκλήρωση των σχετικών κινήσεων μέχρι το τέλος του φθινοπώρου, με προτεραιότητα στους επίορκους. Για το λόγο αυτό, προχωρά με γοργά βήματα και η σύσταση των Πειθαρχικών Συμβουλίων.
Από την αναδιοργάνωση των υπουργείων και την εφαρμογή των νέων οργανογραμμάτων, καθώς και από την κατάργηση και τη συγχώνευση φορέων, θα προκύψει η λίστα με τους υπαλλήλους που θα ενταχθούν στους 25.000 της κινητικότητας και, από αυτούς, η δεύτερη λίστα με τους υπαλλήλους της διαθεσιμότητας, η οποία είναι άγνωστο πόσους θα περιλαμβάνει. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο αριθμός των υπαλλήλων προς διαθεσιμότητα θα ξεπεράσει τις 13.000 -το νούμερο ωστόσο αυτό ελέγχεται.
Υπενθυμίζεται ότι τα σχέδια αναδιοργάνωσης του μεγαλύτερου μέρους των υπουργείων έχουν εγκριθεί από το Κυβερνητικό Συμβούλιο, ενώ υπολείπονται τα υπουργεία Οικονομικών, Ανάπτυξης, Παιδείας, Αμυνας και Δημόσιας Τάξης, τα οποία θα εξεταστούν αύριο, Παρασκευή, στη σύσκεψη που θα γίνει, -όπως και για τα υπόλοιπα- υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά.
Η αναδιάρθρωση αυτή φέρνει μειώσεις σε υπηρεσίες, που φτάνουν έως και το 66% των υπαρχουσών, ενώ η μείωση στις θέσεις εκτιμάται ότι θα κυμαίνεται περί το 30%. Το συνολικό δημοσιονομικό όφελος επί του προϋπολογισμού των υπουργείων αυτών εκτιμάται ότι θα φτάσει στα 50 εκατ. ευρώ, χωρίς να έχει υπολογιστεί το όφελος από τα υπουργεία που δεν έχουν ελεγχθεί.
Σε διαθεσιμότητα
Από τα πρώτα 12 υπουργεία και από τα στοιχεία που έχουν δοθεί στη δημοσιότητα από την κυβέρνηση, ο αριθμός των υπαλλήλων που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα θα κυμανθεί μεταξύ 1.000 και 1.500, ενώ από τα υπουργεία που θα ελεγχθούν την Παρασκευή αναμένεται να προστεθούν άλλα 2.000 υπάλληλοι.
Τονίζεται, επίσης, ότι ο αριθμός των 25.000 που θα μπουν στην κινητικότητα, αφορά μόνο στο 2013, ενώ για τα επόμενα χρόνια δεν υπάρχει κάποιος συγκεκριμένος αριθμός -τουλάχιστον επί του παρόντος-, παρά μόνο η δέσμευση ότι θα γίνουν οι όποιες αλλαγές απαιτούνται, αν δεν βελτιωθεί η οικονομική κατάσταση.
Επιφυλάξεις δανειστών για ρυθμίσεις αποπληρωμής στεγαστικών δανείων
Στον «αέρα» βρίσκεται πλέον το σχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης που αφορά στις ρυθμίσεις αποπληρωμής των στεγαστικών δανείων, καθώς χθες, στη διάρκεια της κρίσιμης συνάντησης των επικεφαλής των δανειστών μας με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου για το θέμα, οι πρώτοι διατύπωσαν σειρά επιφυλάξεων για τις επιπτώσεις των ρυθμίσεων αυτών στο τραπεζικό σύστημα της χώρας, με αποτέλεσμα οι προτάσεις του υπουργείου να παραπεμφθούν στις «ελληνικές καλένδες».
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Ν», κατά τη διάρκεια της συζήτησης, οι επικεφαλής της τρόικας εξέφρασαν τη διαφωνία τους με τα εισοδηματικά κριτήρια που έχουν τεθεί από το υπουργείο Ανάπτυξης, υποστηρίζοντας ότι, στην περίπτωση που ισχύσουν αυτά τα επίπεδα, θα καλύψουν το 1/3 των υφιστάμενων δανειοληπτών, γεγονός που θα έχει σημαντικές επιπτώσεις στο τραπεζικό σύστημα, καθώς το κόστος τους θα εκτιναχθεί σε ποσά άνω των 2 δισ. ευρώ.
Από την πλευρά της, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου, υπό τον κ. Κωστή Χατζηδάκη, αντέτεινε ότι το ποσό των 2 δισ. ευρώ είναι «φουσκωμένο», σημειώνοντας ότι, βάσει των μοντέλων που έχει επεξεργαστεί, το κόστος για το τραπεζικό σύστημα σε εύρος τετραετίας, δεν θα ξεπεράσει το 1 δισ. ευρώ, ποσό το οποίο, όπως εκτιμά, δεν θα δημιουργήσει πρόβλημα.
Η πρόταση του υπουργείου αφορά ενυπόθηκα και ενήμερα δάνεια μισθωτών και συνταξιούχων ιδιωτικού και δημοσίου τομέα, καθώς και όλους όσοι έχουν τεκμαιρόμενη σχέση εξαρτημένης εργασίας με ετήσιο οικογενειακό εισόδημα έως 25.000 ευρώ και εφόσον αυτό έχει μειωθεί περισσότερο από 35% από 1/1/2010.
Στο πλαίσιο αυτό, προτείνεται για τα δάνεια που αφορούν μόνο στην κύρια κατοικία του δανειολήπτη, με αντικειμενική αξία έως 180.000 ευρώ, να χορηγείται περίοδος χάριτος 4 ετών, με επανεξέταση στα 2 έτη, κατά τη διάρκεια της οποίας ο δανειολήπτης καταβάλλει μόνο τόκους που υπολογίζονται με σταθερό επιτόκιο 1,5%.
Κύκλοι του υπουργείου Ανάπτυξης υπογράμμιζαν, χθες, ότι μια αλλαγή των κριτηρίων προς χαμηλότερη βάση θα μετέτρεπε το σχέδιο σε κενό γράμμα, αφού οι ωφελούμενοι δανειολήπτες θα περιορίζονταν δραστικά. Οι ίδιοι ανέφεραν ότι το ΥΠΑΝ θα εμμείνει έως τέλους στην αρχική του πρόταση, σημειώνοντας ότι οι όποιες υποχωρήσεις θα μπορούσαν να γίνουν σε επίπεδο τεχνικών βελτιώσεων.
Η χθεσινή διαφωνία δανειστών και υπουργείου κατέληξε στην καταναγκαστική για το δεύτερο συμφωνία, το θέμα να παραπεμφθεί προς εξέταση από πενταμελή επιτροπή, η οποία θα αποτελείται από την τρόικα, το υπουργείο Ανάπτυξης, την Τράπεζα της Ελλάδος, την Ελληνική Ένωση Τραπεζών, αλλά και το υπουργείο Οικονομικών, το οποίο έως τώρα δεν είχε καμία συμμετοχή στο θέμα.
Υπενθυμίζεται ότι η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών εξέφραζε για λόγους πολιτικής τάξεως την ενόχλησή της για την εμπλοκή του Υπουργείου Ανάπτυξης σε ένα τόσο κρίσιμο θέμα, θεωρώντας ότι η αρμοδιότητα γι’ αυτές τις ρυθμίσεις ανήκει σε αυτό.
Ανοιχτό το θέμα των ασφαλιστικών εισφορών
Με ανοιχτό το ενδεχόμενο της νέας ρύθμισης για τις ληξιπρόθεσμες ασφαλιστικές εισφορές, θα συνεχιστούν σήμερα, σε τεχνικό επίπεδο, οι συζητήσεις της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας υπό τον Γιάννη Βρούτση με τους εκπροσώπους της τρόικας.
Χθες, στη συνάντηση με τους επικεφαλής, έγινε μια κατ΄αρχήν συζήτηση γύρω από το θέμα, κατά την οποία διαπιστώθηκε απόκλιση. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο αριθμός των δόσεων για την αποπληρωμή των χρεών και τα εχέγγυα αποτελεσματικότητας, αποτελούν «αγκάθι» στις συζητήσεις μεταξύ των δύο πλευρών.
Η πλευρά της τρόικας αντιμετωπίζει το θέμα επιφυλακτικά και με περιοριστική λογική, αναφορικά με τον αριθμό δόσεων (όριο στις 36), ενώ θέτουν και προϋποθέσεις για την πιστοποίηση της οικονομικής δυνατότητας των υπόχρεων επιχειρήσεων να αντεπεξέλθουν σ΄ενα διακανονισμό.
Σε αντιδιαστολή, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου αναφέρθηκε στη «μαύρη» τρύπα στα έσοδα των ασφαλιστικών Οργανισμών και στην αναγκαιότητα να δοθούν κίνητρα, με πολλές δόσεις (60) προσδοκώντας να εισρεύσουν στα Ταμεία επιπλέον πόροι ύψους 1-1,5 δισ., ενώ αναφέρθηκε και σ΄ένα σχέδιο που αφορά συνδυαστικά 150.000 επιχειρήσεις που δεν έχουν υποβάλει ΑΠΔ, προκειμένου να υπαχθούν και αυτές στη ρύθμιση, με κάποιες προϋποθέσεις. Συζήτηση έγινε και για τον εισφοροεισπρακτικό μηχανισμό.
Επίσης, συζητήθηκε η προετοιμασία του νέου συστήματος καθορισμού των κατώτατων αποδοχών που θα ισχύσει από την 1η Απριλίου, με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου να διαβεβαιώνει ότι το θεσμικό πλαίσιο θα είναι έτοιμο εντός των προθεσμιών που έχουν τεθεί.
Ειδική αναφορά έγινε και στο θέμα της περαιτέρω μείωσης των εργοδοτικών εισφορών, με την πλευρά της τρόικας να ζητεί συγκεκριμένο πλάνο, μέχρι το Νοέμβριο, που θα εξειδικεύει την εφαρμογή της περαιτέρω μείωσης κατά 3,9% των εισφορών, όπως έχει συμφωνηθεί.