Τη βελτίωση της είσπραξης των φόρων στην Ελλάδα και την απλούστευση της φορολογικής νομοθεσίας ζήτησε από το Λονδίνο η αναπληρώτρια γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Νεμάτ Σαφίκ.
Μιλώντας στο Chartered Institute η Αιγύπτια αναπληρώτρια αξιωματούχος του ΔΝΤ σημείωσε πως το ΔΝΤ επιμένει στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής προκειμένου να καταστεί δίκαιη η κατανομή των βαρών και υπογράμμισε πως απαιτείται πρόοδος στην απλούστευση της ελληνικής φορολογικής νομοθεσίας και στη βελτίωση της είσπραξης των φόρων.
Η ίδια αναφέρθηκε εκτενώς στο ελληνικό πρόγραμμα σημειώνοντας πως έχει σχεδιαστεί δίνοντας έμφαση στην προστασία των πιο ευάλωτων κοινωνικών τομέων, τόσο από την άποψη των δαπανών όσο και των φορολογικών μέτρων.
Η Σαφίκ δήλωσε πως η κρίση στην Ελλάδα έχει τις ρίζες της στην απώλεια της ανταγωνιστικότητας και στο τεράστιο δημοσιονομικό έλλειμμα που προκλήθηκε από μη βιώσιμες αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις.
«Το κόστος εργασίας ανά μονάδα προϊόντος, το κλειδί για τη μέτρηση της ανταγωνιστικότητας, αυξήθηκε πάνω από 35% στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια της δεκαετίας 2000-210, όταν στην Ευρωζώνη αυξήθηκε λιγότερο από 20%. Από τότε που ξεκίνησε η προσπάθεια η Ελλάδα να γίνει μια οικονομία πιο ανταγωνιστική, το κόστος εργασίας ανά μονάδα προϊόντος έχει μειωθεί κατά 15% από την κορύφωσή του προ – κρίσης», είπε η αναπληρώτρια Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ.
Αναφερόμενη στο ασφαλιστικό και στις συντάξεις τόνισε πως η Ελλάδα δαπάνησε το 2012 το 17% του ΑΕΠ σε συντάξεις σε σύγκριση με το μέσο όρο της Ευρωζώνης που είναι 12% του ΑΕΠ. Όπως σημείωσε οι ακολουθούμενες στο πλαίσιο του προγράμματος μεταρρυθμίσεις θα μειώσουν τις δαπάνες συντάξεων κατά 14% του ΑΕΠ το 2013. «Οι συντάξεις κάτω από 1.000 ευρώ το μήνα θα παραμείνουν άθικτες για να εξασφαλιστεί ότι οι πιο ευάλωτοι προστατεύονται», τόνισε.