Οι χώρες της Ευρωζώνης δεν θα προχωρήσουν σε ενδεχόμενη αναδιαπραγμάτευση του ελληνικού χρέους, προτού διευθετηθούν οι λεπτομέρειες για το νέο, μόνιμο μηχανισμό στήριξης του ευρώ.
“Προηγουμένως θα πρέπει να διευκρινιστούν οι γενικοί κανόνες λειτουργίας για τον μόνιμο Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας ESM”, υποστηρίζει σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Frankfurter Allgemeine Zeitung (Φραγκφούρτερ Αλγκεμάινε Τσάιτουνγκ, FAZ, 25.01.11) που επικαλείται κύκλους του Eurogroup στις Βρυξέλλες. “Μόνον κατόπιν αυτού μπορούν να γίνουν ενδεχομένως σκέψεις για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους”, προσθέτουν οι ίδιοι κύκλοι.
Σύμφωνα με τη FAZ‚ η Κομισιόν θεωρεί ότι “δεν είναι του παρόντος” όσα αναφέρονται σε δημοσιεύματα ότι σύντομα το Ταμείο EFSF θα μπορούσε να προβεί στην αγορά ελληνικών ομολόγων ή να διευκολύνει την Ελλάδα στην αναδιάρθρωση του χρέους της. Μόλις όμως αποσαφηνιστεί πώς θα είναι εξοπλισμένο μελλοντικά το Ταμείο EFSF, θα είναι δυνατή και η αναδιάρθρωση χρέους μιας χώρας, υπό την προϋπόθεση ότι θα αυξηθούν τα οικονομικά μέσα του Ταμείου.
Ο μόνιμος μηχανισμός θα αντικαταστήσει από τα μέσα του 2013 το σημερινό Ταμείο Σταθερότητας ESFS. Σύμφωνα με την FAZ θα πρέπει επίσης να προηγηθεί η διευθέτηση του ανοιχτού ζητήματος, εάν και πως θα διευρυνθούν τα μέσα που έχει στη διάθεσή του το ταμείο EFSF. Βάσει της απόφασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τον περασμένο Μάιο, τo EFSF είναι εξοπλισμένο ονομαστικά με 440 δις ευρώ. Πρακτικά όμως, λόγω των απαιτούμενων αποθεματικών για θετική αξιολόγηση, μπορεί να διαθέσει μόνον 225 δις πιστώσεις σε απειλούμενες χώρες της Ευρωζώνης.
Οι αποφάσεις στο πλαίσιο ενός συνολικού πακέτου αναμένεται να θα ληφθούν οριστικά στο Συμβούλιο κορυφής της ΕΕ το Μάρτιο.
Σύσταση προς την Ελλάδα για αναδιάρθρωση από το ινστιτούτο Bruegel
Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με το Reuters, το ινστιτούτο Bruegel στις Βρυξέλλες, απευθύνει σύσταση προς την Ελλάδα να προχωρήσει άμεσα σε αναδιάρθρωση του χρέους της.
Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ζολτ Νταρβάς, επικεφαλής σχετικής μελέτης του ινστιτούτου, «Πιστεύουμε ότι το ελληνικό χρέος είναι μη βιώσιμο και ότι η Ελλάδα θα πρέπει να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση – καλό θα είναι αυτό να γίνει τώρα».
Η Κομισιόν προέβλεψε πέρυσι ότι το δημόσιο χρέος της Ελλάδας θα αυξηθεί φέτος στο 150,2% και το 2012 στο 156% του ΑΕΠ, από 140,2% που ήταν το 2010, με δεδομένο ότι το ελληνικό χρέος θα πρέπει να μειωθεί στο 90% του ΑΕΠ, η περικοπή (haircut) στην ονομαστική τιμή των ομολόγων, αν γινόταν φέτος, θα πρέπει να είναι της τάξεως του 40%, ανέφερε ο Νταρβάς, προσθέτοντας ότι, εάν η ευρωζώνη περιμένει μέχρι το 2013 για να αναδιαρθρώσει το ελληνικό χρέος, τότε η περικοπή θα πρέπει να ανέλθει στο 60% εξαιτίας της διόγκωσης του χρέους.
Σύμφωνα με το ινστιτούτο, η αναδιάρθρωση είναι αναγκαία γιατί μόνο για να σταθεροποιήσει η Αθήνα το χρέος της στα τρέχοντα επίπεδα θα πρέπει να πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 8,6% του ΑΕΠ – πολύ ψηλότερο από το 1,2% του ΑΕΠ που έχει προβλέψει η Κομισιόν για το 2011.