Έντονη ανησυχία είχε προκαλέσει η εβδομάδα μεταξύ της έγκρισης του πρώτου πακέτου διάσωσης της Ελλάδας και της δημιουργίας του προσωρινού μηχανισμού διάσωσης EFSF, στις αρχές Μαρτίου του 2010, στον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Μιλώντας στην αυστριακή εφημερίδα Der Standard τόνισε πως «ποτέ δεν αμφέβαλα σοβαρά πως το ευρώ θα παρέμενε σταθερό και πιθανότατα θα εξερχόταν ενισχυμένο από την κρίση […] Όμως η στιγμή που πραγματικά σε έκανε να ‘σταματήσεις’ ήταν όταν δημιουργήσαμε τον πρώτο προσωρινό μηχανισμό διάσωσης την άνοιξη του 2010, αμέσως μετά την απόφαση να παράσχουμε διακρατικά δάνεια στην Ελλάδα».
Μιλώντας για το παρόν και συγκεκριμένα για την κρίσιμη μετεκλογική κατάσταση στην Ιταλία, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών σχολίασε πως η Ρώμη ακολουθούσε το σωστό δρόμο υπό τον τεχνοκράτη Μάριο Μόντι, και, μολονότι παραδέχτηκε πως η πολιτική κατάσταση στη χώρα παραμένει «πολύπλοκη», δήλωσε βέβαιος πως θα σχηματιστεί κυβέρνηση συνεργασίας.
Σχετικά με τα σενάρια εξόδου της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ επεσήμανε πως μία τέτοια εξέλιξη θα αποτελούσε μεγάλο πλήγμα για το στάτους της ενωμένης Ευρώπης, παρά τις διαφωνίες που υπάρχουν μεταξύ του Λονδίνου και των Βρυξελλών για τα όρια των μπόνους των τραπεζιτών.
Κατά τη συνεδρίαση του ECOFIN την Τρίτη, η Βρετανία εμφανίστηκε απρόθυμη να συναινέσει στη σχεδιαζόμενη επιβολή περιορισμών στα μπόνους των τραπεζικών στελεχών.
«Θα προτιμούσα να μπορούσαν να συμφωνήσουν και οι Βρετανοί γιατί δεν θα ήθελα στο τέλος την έξοδό τους από την ΕΕ., σχολίασε χαρακτηριστικά ο κ. Σόιμπλε προσθέτοντας: «προσπαθήστε τότε να εξηγείστε σε έναν Ινδονήσιο [πώς] η Ευρώπη, μία απίστευτα ισχυρή, δυναμική οντότητα, […] δεν είναι σε θέση να κρατήσει ως μέλος της μια χώρα με παγκόσμιο προσανατολισμό όπως η Βρετανία.
Αυτή και μόνο η απώλεια της φήμης θα είναι καταστροφική», προειδοποίησε.