Παρά τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού περί του αντιθέτου, σχετικά με τις απολύσεις στον δημόσιο τομέα, η κυβέρνηση παραμένει δέσμια των υπογραφών του μνημονίου, αφού όχι μόνο έχει δεσμευτεί ξεκάθαρα για τις απολύσεις 27.000 υπαλλήλων αλλά επιπλέον αποκαλύπτεται ότι έχει συνυπογράψει την κατάργηση της δυνατότητας συνταξιοδότησης υπαλλήλων μέχρι 20 χρόνια υπηρεσίας, όπως επίσης και την πρόβλεψη πως, αν οι νέες προσλήψεις είναι περισσότερες των αναγκαίων, θα γίνονται νέες επιπλέον απολύσεις!
Αξίζει να σημειωθεί πως η αίσθηση που έχει δημιουργηθεί στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης είναι πως η αρνητική στάση της τρόικας σε όλα τα υπόλοιπα ζητήματα, όπως ρυθμίσεις, οφειλών προς εφορία, ασφαλιστικά ταμεία, τράπεζες, μείωση ΦΠΑ στην εστίαση κ.λπ. ) οφείλεται στην εμμονή των ελεγκτών στο θέμα των απολύσεων, αλλά και στην κακή προετοιμασία από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.
Θεωρούν, δηλαδή, ότι η καθυστέρηση υλοποίησης της «κινητικότητας» των υπαλλήλων προκαλεί την εμπλοκή σε όλα τα άλλα ζητήματα. Οι αποφάσεις αναμένονται στις αρχές της εβδομάδας, δεδομένου ότι πολλά χρονικά περιθώρια δεν υπάρχουν, στη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, το οποίο επρόκειτο να συνεδριάσει την Παρασκευή, αλλά αναβλήθηκε επειδή δεν είχε γίνει η κατάλληλη προετοιμασία.
Οι όροι του μνημονίου
Τα στελέχη της τρόικας εκφράζουν την απορία τους για την κυβερνητική ολιγωρία στο θέμα των αποχωρήσεων από το δημόσιο τομέα δεδομένου ότι, η συμφωνία του περασμένου Νοεμβρίου, όπως αποτυπώθηκε στο κείμενο του μνημονίου είναι σαφής. Συγκεκριμένα, στο μεταφρασμένο από το υπουργείο Οικονομικών μνημόνιο, αναφέρεται συγκεκριμένα: «Κινητικότητα και αποχωρήσεις. Θα επιδιωχθεί κλείσιμο φορέων και κατάργηση θέσεων που πλεονάζουν και όλοι οι υπάλληλοι που επηρεάζονται είτε θα μεταφερθούν στο πρόγραμμα κινητικότητας είτε θα απομακρύνονται.
Όσον αφορά αυτούς που μεταφέρονται στο πρόγραμμα κινητικότητας, οι εργαζόμενοι που επηρεάζονται θα αμείβονται για ένα έτος με μειωμένες αποδοχές. Ο στόχος μας είναι να τοποθετηθούν 27.000 εργαζόμενοι σε αυτό το πρόγραμμα μέχρι το τέλος του 2013. Αν δεν μπορέσουν να βρουν μια νέα θέση στο δημόσιο τομέα, θα χρειαστεί να μεταπηδήσουν στον ιδιωτικό τομέα. Για τη διευκόλυνση της ανανέωσης του εργατικού δυναμικού του δημοσίου τομέα, αναμένουμε ένα μεγάλο μέρος αυτών που μπαίνουν σε αυτό το πρόγραμμα τελικά να μεταβούν στον ιδιωτικό τομέα, κυρίως μέσω υποχρεωτικών αποχωρήσεων. Αναμένουμε να ολοκληρωθούν τα σχέδια για τη στελέχωση των υπουργείων και θα χρησιμοποιήσουμε αυτά τα σχέδια για τον εντοπισμό περισσευούμενων θέσεων και εργαζομένων, και σε αυτή τη βάση θα θέσουμε τριμηνιαίους στόχους για υποχρεωτικές εξόδους ώς το τέλος του 2014 (προτείνεται ως νέο διαρθρωτικό ορόσημο)».
Και πρόσθετες μειώσεις προσωπικού
Οι δεσμεύσεις δημιουργούν και υποχρεώσεις για πρόσθετες απολύσεις μελλοντικά, εάν αποτύχουν οι έλεγχοι των προσλήψεων!
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στο μνημόνιο: «Για να διασφαλίσουμε ότι οι προσπάθειές μας να ανασυντάξουμε και να μειώσουμε το προσωπικό είναι αποτελεσματικές, θα λάβουμε μέτρα για να βελτιστοποιήσουμε τις προσλήψεις. Θα περιορίσουμε τις αυτόματες πηγές προσλήψεων με το να μειώσουμε την εισαγωγή στις σχολές του Δημοσίου κατά 30%, να αποσύρουμε την εργασιακή βεβαιότητα για τους καθηγητές του ιδιωτικού τομέα και με το να βάλουμε ρήτρα λήξης ισχύος στην υπάρχουσα λίστα με τους επιλέξιμους αποφοίτους. Θα διατηρήσουμε τα σχέδια προσλήψεών μας επικαιροποιημένα για να ενημερώσουμε σχετικά με απαιτήσεις για κρίσιμα προσόντα». Προστίθεται δε ότι «εάν δεν μπορέσουμε να πετύχουμε τους στόχους για μειώσεις προσωπικού, παρά τους ελέγχους προσλήψεων, θα αυξήσουμε τις στοχευμένες απολύσεις».
Συμπληρωματικά, με τις προσλήψεις, οι επιτυχόντες στο ΑΣΕΠ, δεν θα έχουν βέβαιο το διορισμό, αφού δεν θα ισχύει η υποχρέωση πρόσληψης, εάν δεν υλοποιηθεί εντός τριών ετών από τη διενέργεια του διαγωνισμού.
Χωρίς σύνταξη σε υπαλλήλους με 20 χρόνια εργασίας
Το μνημόνιο επιβάλλει την κατάργηση της διάταξης που προβλέπει πλήρη σύνταξη σε δημοσίους υπαλλήλους με 20 χρόνια εργασίας, σε περίπτωση απόλυσης, χωρίς την απώλεια των εισφορών τους. Δηλαδή, εάν οι απολυόμενοι έχουν 20 έτη υπηρεσίας, δεν θα λάβουν πλήρη σύνταξη, όπως συνέβαινε έως τώρα, αλλά αν βρεθούν εκτός Δημοσίου, δεν θα χάσουν τις ασφαλιστικές τους εισφορές, πλην όμως θα αναζητήσουν εργασία, προκειμένου να συμπληρώσουν τα ένσημα συνταξιοδότησης.
Η συγκεκριμένη κατηγορία υπαλλήλων, αποτελεί στόχο της τρόικας, δεδομένου ότι μειώνεται το δημοσιονομικό κόστος. Ιδιαίτερη σημασία έχει επίσης η δέσμευση της κυβέρνησης σύμφωνα με την οποία «το κυβερνητικό σχέδιο κινητικότητας, με βάση το οποίο το μετακινούμενο προσωπικό μπορεί να παραμείνει έως ένα χρόνο με μειωμένο μισθό (υποκαθιστώντας τις αποζημιώσεις απολύσεων), ενώ βρίσκεται στην διαδικασία αναζήτησης νέας εργασίας και επανεκπαίδευσης, θα βοηθήσει τη μετάβαση μεταξύ θέσεων εργασίας, προς τον ιδιωτικό τομέα εάν είναι αναγκαίο». Δηλαδή όσοι βρεθούν εκτός Δημοσίου, σύμφωνα με την κυβερνητική δέσμευση, δεν θα λάβουν αποζημίωση, αλλά στην καλύτερη περίπτωση μια αμοιβή, το πολύ για ένα έτος, χαμηλότερη από το μισθό που λαμβάνουν εν υπηρεσία.
Αποφάσεις άμεσα
Οι αποφάσεις αναμένονται στις αρχές της εβδομάδας, δεδομένου ότι πολλά χρονικά περιθώρια δεν υπάρχουν, στη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, το οποίο επρόκειτο να συνεδριάσει την Παρασκευή, αλλά αναβλήθηκε επειδή δεν είχε γίνει η κατάλληλη προετοιμασία.
Χωρίς αποζημίωση
Οσοι βρεθούν εκτός Δημοσίου, σύμφωνα με την κυβερνητική δέσμευση, δεν θα λάβουν αποζημίωση, αλλά στην καλύτερη περίπτωση μια αμοιβή, το πολύ για ένα έτος, χαμηλότερη από το μισθό που λαμβάνουν εν υπηρεσία.