Στον αέρα 195.000 εργαζόμενοι
Δυσοίωνο το μέλλον για τον κλάδο των επιχειρήσεων καθώς περίπου 55.000 από αυτές βρίσκονται ένα βήμα πιο κοντά στο να κατεβάσουν ρολά. Πρόκειται για έναν αριθμό επιχειρήσεων ο οποίος απασχολεί συνολικά 195.000 εργαζόμενους οι οποίοι ζουν υπό το καθεστώς φόβου βλέποντας τον εαυτός τους να συμπληρώνουν την ολοένα αυξανόμενη «μαύρη λίστα» της ανεργίας.
Οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις είναι πιο κοντά στο λουκέτο από τις συνολικά 170.000 που δηλώνουν δηλώνουν ότι αντιμετωπίζουν κίνδυνο κλεισίματος το επόμενο δωδεκάμηνο (64.000 στον κλάδο του εμπορίου).
Τα στοιχεία για την πορεία της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας και της αγοράς εργασίας προκύπτουν από έρευνα της ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ, στην οποία αποτυπώνεται μεν υποχώρηση της απαισιοδοξίας αλλά ένταση αποεπένδυσης.
Η επενδυτική αδράνεια των επιχειρηματιών δικαιολογείται και από το γεγονός ότι το 33% αυτών τοποθετεί χρονικά την ανάκαμψη της αγοράς από το 2020 και μετά, ενώ το 6,8% θεωρεί ότι δεν θα έρθει ποτέ.
Σύμφωνα με την ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2012 χάθηκαν 61.000 θέσεις μισθωτής απασχόλησης αν και από τα μέχρι τώρα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ (Ιούλιος-Νοέμβριος 2012) προκύπτει ότι η απώλεια αυτή ενδεχομένως να είναι μεγαλύτερη από τις εκτιμήσεις της Συνομοσπονδίας.
Όπως επισημαίνεται από τη ΓΣΕΒΕΕ σε κάθε 1 πρόσληψη στον ιδιωτικό τομέα αντιστοιχούν περίπου 4 απολύσεις (στην προηγούμενη έρευνα ήταν 1:7, Ιούλιος 2012) .
Ωστόσο από την έρευνα προκύπτει ότι υπάρχει οριακή επιβράδυνση της ταχύτητας επιδείνωσης όλων των δεικτών για τα οικονομικά μεγέθη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων το δεύτερο εξάμηνο του 2012 καθώς “η αγορά έχει μπει στο σκληρό πυρήνα της κρίσης και το 2013 χαρακτηρίζεται ως έτος απάλειψης για επιχειρήσεις , θέσεις εργασίας και συνολικά για τη βιωσιμότητα της ελληνικής οικονομίας”. Αυτό ανέφερε ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ κ. Δ. Ασημακόπουλος σε συνέντευξη Τύπου όπου παρουσιάστηκαν τα συμπεράσματα της έρευνας, ενώ ο κ. Γεράκης από την Marc που πραγματοποίησε την εξαμηνιαία έρευνα ανέφερε: “από τις εκλογές μέχρι τώρα σε 240 μέρες έχουμε 240.000 ανέργους ενώ είναι προς συζήτηση ότι από την πορεία της πολιτικής που ακολουθείται φαίνεται πως αυτό που θα πετύχουμε είναι ότι θα δουλεύουν με μαύρη εργασία , ετεροαπασχόληση ή υποαπασχόληση και με 540 ευρώ οι εργαζόμενοι στη χώρα “.
Τα σημαντικότερα συμπεράσματα της έρευνα
– Έξι στις 10 επιχειρήσεις δήλωσε ότι έχει προχωρήσει κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2012 σε μείωση ωρών εργασίας και σε μείωση αποδοχών.
– Το 47,7% των επιχειρήσεων με προσωπικό έχει προχωρήσει σε έμμεση μείωση του μισθολογικού κόστους, μειώνοντας ώρες ή ημέρες εργασίας. Το αντίστοιχο ποσοστό για τα έτη 2010 και 2011 ήταν 30%.
– Ποσοστό 52,4% των επιχειρήσεων αντιμετωπίζει προβλήματα στην έγκαιρη καταβολή των μισθών.
– Το 33,8% των επιχειρήσεων έχει καθυστερημένες οφειλές σε προμηθευτές.
– Πάνω από 30% έχει καθυστερημένες οφειλές σε ενοίκια, τράπεζες και ΔΕΚΟ. Ειδικά στον ΟΑΕΕ το ποσοστό αυτό ανέρχεται στο 43% (σε αντίθεση με το ΙΚΑ που είναι στο 17,3%).
– Οι επιχειρήσεις που καθυστερούν να αποπληρώσουν οφειλές προς την εφορία αυξήθηκαν κατά 25%.
– Πάνω από τις μισές επιχειρήσεις του δείγματος (51,1%) εκτιμούν ότι δεν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν το 2013 στις φορολογικές τους υποχρεώσεις.
– Το 83,7% των επιχειρήσεων έχει προχωρήσει στη διάρκεια των 2,5 τελευταίων ετών σε μείωση των τιμών σε προϊόντα και υπηρεσίες που παρέχουν.
– Το 50,9% των επιχειρήσεων θεωρεί ότι οι φόροι, οι λογαριασμοί ΔΕΚΟ και το ενεργειακό κόστος είναι το σοβαρότερο εμπόδιο στη μείωση των τιμών.
– Οκτώ στις 10 επιχειρήσεις έχουν χρησιμοποιήσει χρήματα από προσωπικές καταθέσεις προκειμένου να καλύψουν ανάγκες της επιχείρησης.
– Το 21,5% έχει εκποιήσει προσωπική περιουσία.
– Το ποσοστό των επιχειρηματιών που θεωρούν ότι η χώρα δεν έχει αποφύγει τον κίνδυνο χρεοκοπίας μειώθηκε από 54,3% (1ο εξάμηνο 2012) σε 44,9% (2ο εξάμηνο 2012).
– Οι έμποροι σε συντριπτικά ποσοστά (85%) αποδοκιμάζουν το ενδεχόμενο ανοίγματος των καταστημάτων τις Κυριακές, θεωρώντας ότι μια τέτοια ρύθμιση δε θα έχει καμιά θετική επίδραση ούτε στην αγορά (ζήτηση), αλλά ούτε και στην απασχόληση.
– Οι προβλέψεις σχετικά με την πορεία των επιχειρήσεων το επόμενο εξάμηνο παραμένουν αρνητικές αλλά εμφανίζεται μια πολύ μικρή μείωση της απαισιοδοξίας. Το 62,9% αναμένει επιδείνωση έναντι 64,7% το προηγούμενο εξάμηνο. Ο βαθμός απαισιοδοξίας είναι μεγαλύτερος στις πιο μικρές επιχειρήσεις του δείγματος.
– Το 45,2% των επιχειρηματιών εκτιμά ότι το πρώτο εξάμηνο του 2013 δεν θα προβεί σε καμία επένδυση, ενώ ένα επιπρόσθετο 41,5% θα προχωρήσει σε μείωση των επενδύσεων.