Υποχώρηση τζίρου κατά 13,2%, αλλά με περιορισμό των προ φόρων ζημιών, εμφάνισε το 2011 ο κλάδος των ξύλινων κουφωμάτων λόγω της σημαντικής μείωσης της οικοδομικής δραστηριότητας, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη της Hellastat.
Ειδικότερα, όπως αναφέρεται, η σημαντική υποχώρηση της οικοδομικής και κατασκευαστικής δραστηριότητας λόγω της οικονομικής κρίσης, επηρέασε αρνητικά το κλάδο των ξύλινων κουφωμάτων το 2011 καθώς οι δύο αυτοί τομείς συνδέονται άρρηκτα.
Η οικοδομική δραστηριότητα το 2011 υποχώρησε περαιτέρω κατά 28,5% ως προς τις άδειες, ενώ ο οικοδομικός όγκος περιορίστηκε κατά 38,2% συγκριτικά με το 2010.
Επιπλέον, το 2011 ο δείκτης παραγωγής οικοδομικών έργων υποχώρησε κατά 42%, ενώ το πρώτο εξάμηνο του 2012 η κάμψη διαμορφώνεται σε -26% έναντι της αντίστοιχης περιόδου του 2011.
Όπως προκύπτει από τη μελέτη, σε αντίθεση με τα κουφώματα, ο τομέας των πορτών ασφαλείας δεικνύει τάσεις αντίστασης στην ύφεση, παρά την πτώση της οικοδομής, λόγω της ανόδου της εγκληματικότητας και των διαρρήξεων. Ωστόσο, η ευρεία εφαρμογή του αλουμινίου και σε αυτήν την κατηγορία της αγοράς στερεί από τον κλάδο μεγαλύτερη ανθεκτικότητα.
Επιπλέον, ο κλάδος επιβαρύνεται από προβλήματα όπως: περιπτώσεις κυκλοφορίας μη πιστοποιημένων προϊόντων, ανεπαρκές θεσμικό πλαίσιο, έλλειψη οργανωμένων δικτύων πωλήσεων από την πλειοψηφία των κατασκευαστών κ.ά.
Παράγοντες της αγοράς ζητούν τη λήψη μέτρων προκειμένου να ανακάμψει ο κλάδος, μεταξύ αυτών την ενίσχυση της αγοράς κατοικίας και την εφαρμογή ενός αποτελεσματικού ελεγκτικού μηχανισμού ώστε να περιοριστεί το φαινόμενο της κυκλοφορίας μη πιστοποιημένων προϊόντων.
Χρηματοοικονομική ανάλυση του κλάδου
Στη μελέτη της Hellastat αναλύονται οι οικονομικές καταστάσεις 12 επιχειρήσεων. Τα βασικά συμπεράσματα που προκύπτουν συνοψίζονται στα εξής:
– Ο συνολικός Κύκλος Εργασιών των εταιρειών του δείγματος το 2011 υποχώρησε κατά 13,2% από το 2010, στα 11,75 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, η μέση κάμψη εσόδων ανά εταιρία διαμορφώθηκε σε -15,8% έναντι -8,7% για το σύνολο της οικονομίας.
– Αντίθετα, τα συνολικά ΚΠΤΦΑ το 2011 βελτιώθηκαν κατά 35%, στα 0,60 εκατ. ευρώ, ενώ οι προ φόρων ζημίες περιορίστηκαν στα 0,48 εκατ. ευρώ, από 0,76 εκατ. ευρώ την προηγούμενη χρήση. Η μέση άνοδος ΚΠΦ ανά εταιρία διαμορφώθηκε σε +14,1%.
– Το περιθώριο μικτών κερδών υποχώρησε κατά 4,5 μονάδες, διαμορφούμενο στο 13,5%, ενώ το περιθώριο ΚΠΤΦΑ έμεινε σταθερό στο 3,1%. Ο αντίστοιχος δείκτης ΚΠΦ βελτιώθηκε σε οριακά θετικό επίπεδο (0,3%), έναντι -3% το 2010.
– Παρά την υψηλή κεφαλαιακή μόχλευση των εταιριών (1,9 προς 1 από 1,7 προς 1 το 2010), ο δείκτης γενικής ρευστότητας διαμορφώθηκε σε 1,3 λόγω των ιδιαίτερα υψηλών Αποθέματων και Απαιτήσεων. Ωστόσο, η άμεση ρευστότητα σχηματίστηκε σε 0,7.
– Ο Εμπορικός Κύκλος διαμορφώθηκε στις 140 ημέρες το 2011.
– Η μέση αποδοτικότητα των Ιδίων Κεφαλαίων (RoE), βελτιώθηκε σε οριακά θετικό επίπεδο, από -1,3% το προηγούμενο έτος.
Δείτε αναλυτικά τα στοιχεία της Hellastat για τον κλάδο των ξύλινων κουφωμάτων στη δεξιά στήλη «Συνοδευτικό υλικό».