Κίνδυνος για μία «χαμένη γενιά» από την ανεργία

Το ρεκόρ της ανεργίας μεταξύ των νέων σε χώρες της Ευρώπης απειλεί να δημιουργήσει μία «χαμένη γενιά» και να προκαλέσει μεγάλους κοινωνικούς κινδύνους, προειδοποίησε σήμερα ο Επίτροπος της ΕΕ που είναι αρμόδιος για τους τομείς της Απασχόλησης και των Κοινωνικών Υποθέσεων, Λάζλο Άντορ.Με την οικονομική κρίση, όπως και την κρίση χρέους στην ευρωζώνη, τα ποσοστά ανεργίας μεταξύ των νέων αυξήθηκαν σημαντικά στην Ελλάδα, την Ισπανία και την Ιταλία.

 

Μία νέα πρωτοβουλία της ΕΕ, ύψους 6 δισεκατομμυρίων ευρώ, έχει στόχο να εγγυηθεί στους νέους ανθρώπους είτε μια θέση εργασίας, είτε εργασιακή εκπαίδευση, πανεπιστημιακές σπουδές ή την πρακτική τους εντός τεσσάρων μηνών από τότε που τελείωσαν το σχολείο.

 

Ο Άντορ συναντήθηκε σήμερα με την υπουργό Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων της Γερμανίας Ούρσουλα φον ντερ Λέγεν για να συζητήσουν για το σχέδιο αυτό.

 

Ο Επίτροπος σημείωσε ότι το κόστος για την ΕΕ από την ανεργία μεταξύ των νέων και τα συνδεδεμένα με αυτήν κοινωνικά προβλήματα ανέρχεται τώρα σε περίπου 1,2% του ΑΕΠ της, ή 150 δισεκατομμύρια ευρώ.

 

«Είναι ένα τεράστιο ποσό, είναι μια τεράστια σπατάλη», σημείωσε ο Επίτροπος. «Είναι μια σπατάλη ανθρώπινου κεφαλαίου επειδή, αν οι νέοι άνθρωποι δεν βρίσκουν για χρόνια τον δρόμο τους στην αγορά εργασίας, αυτό σημαίνει ότι εύκολα δημιουργείται μια χαμένη γενιά».

 

Ο Επίτροπος προειδοποίησε ότι αυτό συνιστά ταυτοχρόνως μια οικονομική απώλεια και έναν σημαντικό κοινωνικό κίνδυνο και ότι «ενέχει επίσης την δυναμική για περαιτέρω αποσταθεροποίηση».

 

Η Γερμανίδα υπουργός σημείωσε ότι η Γερμανία —η οποία χαρακτηριζόταν πριν από μια δεκαετία «ο ασθενής της Ευρώπης», αλλά τώρα το ποσοστό της ανεργίας που έχει μεταξύ των νέων ανέρχεται μόνον σε 7,9%— μπορεί να μοιραστεί τα διδάγματα που άντλησε και να μιλήσει για τα λάθη που πρέπει να αποφευχθούν.

 

Η ίδια πρόσθεσε ότι τότε η κυβέρνηση, τα συνδικάτα και οι εργοδότες συζήτησαν την δημιουργία περισσότερων θέσεων επαγγελματικής εκπαίδευσης από αυτές που πραγματικά χρειαζόταν η οικονομία για να διατηρήσουν μια βάση δεξιοτήτων.

 

Από τους Γερμανούς αυτούς ηλικίας 25 ως 35 ετών που είναι τώρα μακροπρόθεσμα άνεργοι, οι μισοί δεν έχουν πιστοποιημένες επαγγελματικές δεξιότητες, σημείωσε.

 

Η υπουργός πρόσθεσε ότι θα ταξιδέψει στην Ισπανία στα μέσα Απριλίου για να υπογράψει ένα μνημόνιο κατανόησης για την διάδοση της εμπειρίας της Γερμανίας όσον αφορά το διττό σύστημα κατάρτισης, το οποίο συνδυάζει την επίσημη ακαδημαϊκή παιδεία με την πρακτική επαγγελματική εκπαίδευση στις εταιρείες.

 

Η ίδια κάλεσε επίσης αυτούς που ψάχνουν δουλειά και τους εργοδότες να «κοιτάξουν πέραν των συνόρων» εντός της ΕΕ. «Υπάρχουν πολλοί νέοι που ψάχνουν για δουλειά», πρόσθεσε και συμπλήρωσε: «Σκεφτείτε ευρωπαϊκά!»

 

Η υπουργός υπογράμμισε εξάλλου ότι «οι νέοι δεν θα πρέπει να πληρώσουν αυτοί σήμερα για τα λάθη του παρελθόντος.Γι’ αυτό γίνονται τόσο εντατικές προσπάθειες για την δημιουργία ευκαιριών γι’ αυτούς που στην τελική θα πρέπει να κρατήσουν στα χέρια τους την οικονομία για τα επόμενα 10 με 15 χρόνια», κατέληξε.

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ