Πανικός στην Μεγαλόνησο – Ανοιχτά τα ATM στην Κύπρο, αλλά μόνο για 600 ευρώ – Στις 11 σήμερα το βράδυ η σύσκεψη των Κύπριων πολιτικών αρχηγών
Σοκ προκάλεσε στην Κύπρο η απόφαση του Eurogroup, για εφάπαξ εισφορά 9,9 % για τις καταθέσεις σε κυπριακές Τράπεζες άνω των 100.000 ευρώ και 6,7 % για τις καταθέσεις που είναι κάτω των 100.000 [βλ. σχετικά: Εφάπαξ εισφορά στις τραπεζικές καταθέσεις Κύπρου].
Ήταν μία απόφαση που δεν έχει προηγούμενο τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο. Οι Κύπριοι έμαθαν τα ξημερώματα του Σαββάτου τα άσχημα νέα και κατέκλυσαν τα ATM (το Σάββατο οι Τράπεζες είναι κλειστές) όπου και έσπευσαν να αποσύρουν τις καταθέσεις τους [βλ. σχετικά: Οργή στην Κύπρο μετά την απόφαση του Eurogroup].
Πολύ γρήγορα διαπίστωσαν ότι τα ΑΤΜ δε λειτουργούσαν και δεν μπορούσαν να προσωρήσουν σε αναλήψεις με αποτέλεσμα να επικρατήσει ένταση. Πριν από λίγο έγινε γνωστό ότι οι Τράπεζες επιτρέπουν την ανάληψη ποσού μέχρι 600 ευρώ από τις αυτόματες ταμειακές μηχανές.
Ο γενικός διευθυντής της Κεντρικής Συνεργατικής Τράπεζας Ερωτόκριτος Χρωρακιώτης δήλωσε ότι το πρωί του Σαββάτου είχε παγώσει το ηλεκτρονικό σύστημα εξυπηρέτησης πελατών και συνέστησε ψυχραιμία λέγοντας ότι «φορείς του Συνεργατικού Κινήματος θα προσπαθήσουν να χειριστούν τις εξελίξεις μετά τη συμφωνία για το μνημόνιο στο Eurogroup».
Στη συμφωνία του Eurogroup υπάρχουν ακόμη δυσμενέστεροι όροι, εφόσον αυτή προβλέπει και την φορολόγηση των καταθέσεων καστά 20-25% ενώ οι εταιρικοί φόροι (που ήταν το ισχυρότερο οικονομικό χαρτί της Κύπρου) αυξάνονται από 10 – 12%.
Η πολιτική συμφωνία Κύπρου – Eurogroup θεωρείται από τους Κύπριους ως πλέον οδυνηρή και οι εταίροι ζήτησαν και πήραν κούρεμα των κυπριακών καταθέσεων για τις οποίες, έως την Παρασκευή, τόσο το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης όσο και ο νεοεκλεγής πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης απέκλειαν. Σημειώνεται ότι για να ισχύσει η συμφωνία πρέπει να εγκριθεί από τη Βουλή λαμβάνοντας τουλάχιστον 29 ψήφους.
Στη Λευκωσία έχουν αυξηθεί οι φωνές ότι υπήρξε ενα είδος εκβιασμού προς την Κύπρο υπό την απειλή του κλεισίματος τραπεζών από την ΕΚΤ. Πηγές από τις Βρυξέλλες έκαναν λόγο για βραδιά θρίλερ με ρίξεις και εμπλοκές ενώ η κυπριακή αντιπροσωπεία απείλησε ακόμη και με αποχώρηση από τη διαπραγμάτευση.
Ο κ. Σαρρής αποκάλυψε ότι αντί του κουρέματος από το ΔΝΤ 40% επιτεύχθη ένα εφάπαξ τέλος αλληλεγγύης εκ των καταθέσεων το οποίο θα συνοδεύεται από ισόποση ανταπόδοση του συγκεκριμένου ποσού με μετοχές συγκεκριμένων τραπεζικών οργανισμών.
Είπε ακόμη ότι απεφεύχθησαν νέες περικοπές μισθών και συντάξεων, τα συνταξιοδοτικά ταμεία, ημικρατικά και τραπεζικών λογαριασμών διατήρησαν την αυτονομία τους και πρόσθεσε ότι το τελικό ποσό που θα δοθεί ως βοήθεια στην Κύπρο θεωρείται βιώσιμό και διαχειρίσμο και δεν θα αποτελέσει δυσβασταχτο βάρος για τις επόμενες γενιές.
Πάντως στη Λευκωσία θεωρούν περίεργο το γεγονός ότι το τελευταίο διάστημα υπήρξε απόσυρση ρωσικών καταθέσεων από κυπριακές Τράπεζες.
Από το Λονδίνο επιστρέφει εσπευμένα και ο πρόεδρος της κυπριακής Βουλής Γιαννάκης Ομήρου.
Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Αναστασιάδης, ο οποίος επιστρέφει στις 7 το απόγευμα στη μεγαλόνησο επικοινωνεί ήδη με τους αρχηγούς των κομμάτων ενώ η σύσκεψη των αρχηγών των πολιτικών κομμάτων θα γίνει στις 11 το βράδυ του Σαββάτου [βλ. σχετικά: Εκδικητική μανία καταλογίζει στους Ευρωπαίους ο Κυπριανού].
Μετάδοση της κρίσης στην Ελλάδα φοβούνται οι τραπεζίτες
Την έντονη ανησυχία τους για τον κίνδυνο μετάδοσης και στην Ελλάδα του κλίματος πανικού που επικρατεί στις τάξεις των πολιτών στην Κύπρο μετά την απόφαση του Eurogroup για «κούρεμα» των καταθέσεων στην κυπριακές τράπεζες, εκφράζουν κορυφαίοι τραπεζίτες.
Τραπεζικοί κύκλοι χαρακτηρίζουν «επικίνδυνη» για το ευρωπαϊκό χρηματοπιστωτικό σύστημα την απόφαση που έλαβαν οι Ευρωπαίοι, υπογραμμίζοντας ότι μπορεί να προκαλέσει ντόμινο ανησυχίας σε όλον τον Ευρωπαϊκό Νότο.
«Ποιος διασφαλίζει σήμερα στους καταθέτες στις χώρες που εφαρμόζουν πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής ότι δεν θα επιβληθούν στο μέλλον ανάλογα μέτρα για την χρηματοδότηση των ελλειμμάτων τους» αναρωτιέται έμπειρο τραπεζικό στέλεχος.
Ο ίδιος σημειώνει ότι σε περίπτωση που οι Ευρωπαίοι δεν ξεκαθαρίσουν ότι η περίπτωση της Κύπρου, όπως και το ελληνικό PSI το 2012, είναι μοναδική, υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να επαναληφθούν φαινόμενα διαρροών καταθέσεων από την ευρωπαϊκή περιφέρεια προς ασφαλείς χώρες της ευρωζώνης ή της ΕΕ.
Υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια του 2012 η διπλή εκλογική αναμέτρηση κόστισε στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα απώλειες σε ρευστότητα της τάξης των 18 δισ. ευρώ, η πλειονότητα των οποίων έχει πλέον επιστρέψει στις ελληνικές τράπεζες.
Εάν προκληθεί νέα διαρροή αποταμιεύσεων από την Ελλάδα προς το εξωτερικό, θα επιβαρυνθούν τα επίπεδα ρευστότητας του εγχώριου τραπεζικού συστήματος, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για την προσπάθεια ανάκαμψης της ελληνικής Οικονομίας.
Σύμφωνα πάντως με τις πρώτες πληροφορίες, οι καταθέσεις που βρίσκονται σε κυπριακές τράπεζες στην Ελλάδα δε θα συμμετάσχουν στο «κούρεμα».
Αυτό είναι λογικό διότι σε διαφορετική περίπτωση θα τεθεί σε κίνδυνο η σταθερότητα των τραπεζών και στην Ελλάδα, ενδεχόμενο που θα επιβάρυνε το πακέτο διάσωσης των ελληνικών πιστωτικών ιδρυμάτων.
Εξάλλου, ακόμη δεν έχει ξεκαθαρίσει τι θα γίνει με τις καταθέσεις που βρίσκονται σε υποκαταστήματα και θυγατρικές ελληνικών ομίλων στην Κύπρο.
Τα πάντα θα οριστικοποιηθούν με το νόμο που θα ψηφίσει η κυπριακή Βουλή μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα.