Πανικό έχει προκαλέσει και στην Ελλάδα το «κούρεμα» τραπεζικών καταθέσεων στην Κύπρο, με τον υπουργό Οικονομικών όμως, Γιάννη Στουρνάρα να διαβεβαιώνει πως οι καταθέτες των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα εξαιρούνται από το «κούρεμα» έως 9,9% που επιβλήθηκε στις καταθέσεις στις κυπριακές τράπεζες.
Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, «από την απόφαση του Eurogroup σχετικά με την Κύπρο εξαιρούνται ρητώς οι καταθέσεις στα υποκαταστήματα των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα και διασφαλίζεται απολύτως η σταθερότητα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος».
Αντίστοιχη αναφορά έκανε στις Βρυξέλλες, στη συνέντευξη Τύπου μετά το Eurogroup, και το μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ Γιοργκ Ασμουσεν.
Συγκεκριμένα, ο κ. Άσμουσεν ανέφερε πως σε ό,τι αφορά τις θυγατρικές των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα, δεν πρόκειται να ισχύσουν τα μέτρα που αποφάσισε το Eurogroup.
Εκτιμάται ότι έως πριν από λίγους μήνες οι καταθέσεις Ελλήνων πολιτών στην Κύπρο ανέρχονταν στα 5 δισ. ευρώ.
Σχετικά με τις καταθέσεις των Ελλήνων στην Κύπρο, θα εφαρμοστεί τόσο το «κούρεμα» (6,75% για τις καταθέσεις κάτω από 100.000 ευρώ και 9,9% άνω των 100.000 ευρώ) όσο και οι νέοι αυξημένοι φορολογικοί συντελεστές επί των καταθέσεων (εκτιμάται ότι θα είναι στο 20% με 25%).
Αναφορικά με τα υποκαταστήματα των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα, σύμφωνα με τον κ. Ασμουσεν, θα απορροφηθούν από ελληνικό τραπεζικό οργανισμό.
Επίσης, αποσαφηνίστηκε ότι από την εφαρμογή αυτού του μέτρου δε θα υπάρξει επιπρόσθετο κόστος για την ελληνική πλευρά και ότι δε θα θιγεί η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.
Σημειώνεται ότι οι κυπριακές τράπεζες Λαϊκή (CPB πλέον) και Κύπρου λειτουργούν στην Ελλάδα ως υποκαταστήματα και όχι ως θυγατρικές, με αποτέλεσμα να μην καλύπτονται (εγγυώνται) οι καταθέσεις από το ελληνικό αλλά από το κυπριακό δίκαιο.
Έτσι, επιλέχθηκε να αυτονομηθούν και να εξαγοραστούν οι δραστηριότητές τους στην Ελλάδα από εγχώρια τράπεζα.
Το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο – πιθανότατα – θα εξαγοράσει τα υποκαταστήματα των κυπριακών τραπεζών.
Ο επικεφαλής του Eurogroup Γ. Ντάισελμπλουμ, σημείωσε ότι ο κυπριακός τραπεζικός τομέας είναι υπερτροφικός σε σχέση με το μέγεθος της κυπριακής οικονομίας (πέντε φορές υψηλότερος από το κυπριακό ΑΕΠ και επτά φορές υψηλότερος λαμβάνοντας υπόψη και τις θυγατρικές τράπεζες στην Ελλάδα).
Σημείωσε, επίσης, ότι στόχος είναι η συρρίκνωση του κυπριακού τραπεζικού τομέα, ως το 2018.