Το Κοινοβούλιο της Κύπρου καλείται σήμερα να εγκρίνει την εισφορά, μέσα από τις τραπεζικές τους καταθέσεις, των αποταμιευτών, η οποία αποτελεί όρο της συμφωνίας που επετεύχθη στις Βρυξέλλες για τη διάσωση της κυπριακής Οικονομίας.
Η ολομέλεια αναμένεται να συγκληθεί στις 16:00 και το ερώτημα που παραμένει είναι το εάν τα κόμματα θα συναινέσουν στην απόφαση αυτή, που έχει ήδη προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων στην κοινή γνώμη.
Το επίμαχο νομοσχέδιο φέρει τον τίτλο «Ο περί τέλους των καταθέσεων σε πιστωτικά ιδρύματα νόμος του 2013» και προβλέπει την επιβολή τέλους 6,75% για καταθέσεις κάτω των 100.000 ευρώ και τέλος 9,99% για καταθέσεις που υπερβαίνουν το ποσό αυτό.
Η επιλογή που αντιμετώπιζε η Κύπρος ήταν μεταξύ «του καταστροφικού σεναρίου της άτακτης χρεοκοπίας ή του σεναρίου μιας οδυνηρής αλλά ελεγχόμενης διαχείρισης της κρίσης», ανέφερε σε γραπτή του δήλωση ο πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης και υποστήριξε ότι σε διαφορετική περίπτωση θα κατέρρεαν οι δύο μεγαλύτερες τράπεζες του νησιού.
Το κόμμα του κ. Αναστασιάδη, ο Δημοκρατικός Συναγερμός, διαθέτει 20 έδρες από τις 56 του κοινοβουλίου και χρειάζεται στήριξη από άλλες παρατάξεις για να περάσει τα μέτρα. Οι ισορροπίες είναι λεπτές. Εάν δεν υπάρξουν διαρροές, ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ (μικρός εταίρος στον κυβερνητικό συνασπισμό) διαθέτουν 28 ψήφους, μια λιγότερη απ’ όσες χρειάζονται για την υπερψήφιση του νομοσχεδίου.
Σήμερα στη Βουλή αναμένεται να υπάρξει ομιλία του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας -για πρώτη φορά στα πολιτικά χρονικά της Κύπρου- σε μία προσπάθεια να πεισθούν τα μέλη της να το εγκρίνουν.
Στη συνέχεια ο νεοεκλεγείς ηγέτης θα απευθύνει διάγγελμα στον κυπριακό λαό.
«Τα διλήμματα είναι πολύ δύσκολα», είπε ο Μάριος Καρογιάν, επικεφαλής του ΔΗΚΟ, μικρού εταίρου στον κυβερνητικό συνασπισμό. «Τα πράγματα είναι απίστευτα δύσκολα», συμπλήρωσε, χωρίς ωστόσο ν’ αποκαλύψει ποια θα είναι η ψήφος του κόμματός του.
Στο εσωτερικό του πάντως υπάρχει έντονος σκεπτικισμός, όμως, ακόμη και αν αποφασιστεί να συνταχθεί με την κυβέρνηση, δεν αποκλείται το ενδεχόμενο να υπάρξει διαφοροποίηση συγκεκριμένων βουλευτών. Ο πρώην αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος είναι ο πρώτος που ενδέχεται να καταψηφίσει τα νομοσχέδιο, ενώ επίσης είναι πιθανόν να το απορρίψουν και οι βουλευτές Γιώργος Προκοπίου και Αντώνης Αντωνίου.
Το ΑΚΕΛ θεωρείται αδύνατο να υπερψηφίσει, ενώ η ΕΔΕΚ αποκάλεσε «παράλογη» την απαίτηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
«Αυτό είναι απαράδεκτο και άδικο, είμαστε εναντίον», δήλωσε ο Άδωνις Γιάγκου του Κόμματος των Πρασίνων, του μικρότερου σχηματισμού στο Κοινοβούλιο, δεν ξεκαθάρισε ωστόσο εντελώς την αυριανή του στάση, καθώς, όπως είπε, «θα έχουμε ένα όπλο στο κεφάλι μας».
Δύο κυπριακές τράπεζες στη Βρετανία ανέφεραν ότι χρήματα των αποταμιευτών τους εκεί είναι ασφαλή.
Εκδηλώσεις διαμαρτυρίας κατά του «κουρέματος»
Ομάδα πολιτών συγκεντώθηκε χθες έξω από το Προεδρικό Μέγαρο και διαδήλωσε κατά της απόφασης για επιβολή κουρέματος στις τραπεζικές καταθέσεις, την ώρα που ο κ. Αναστασιάδης ενημέρωνε τους πολιτικούς αρχηγούς για τα αποτελέσματα του Eurogroup.
Περίπου 200 άτομα φώναζαν συνθήματα, όπως: «Ο λαός δεν χρωστά, δεν πληρώνει, δεν πουλά», «Την κρίση να την πληρώσει η πλουτοκρατία» και «Δική τους είναι η κρίση, ξεσηκωμός είναι η λύση» και ζήτησαν την παραίτηση του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας και του προέδρου του Εθνικού Συμβουλίου Οικονομίας Χριστόφορου Πισσαρίδη.
Η αστυνομία επενέβη και έθεσε τέρμα σε μικροεπεισόδιο κατά το οποίο διαδηλωτές όρμηξαν στο αυτοκίνητο του κυβερνητικού εκπροσώπου Χρήστου Στυλιανίδη, κτυπώντας στα παράθυρά του.
Οι «Πολίτες ενάντια στο κούρεμα», όπως αποκαλούνται, ενέκριναν ομόφωνα ψήφισμα, με το οποίο αξιώνουν να μην πληρώσει ο λαός το χρέος των τραπεζών, να μην γίνει αποδεκτό το μνημόνιο και οι ιδιωτικοποιήσεις.
Σήμερα προγραμμαίζουν να αποκλείσουν τη Βουλή και το προεδρικό μέγαρο και κάλεσαν όλους να τους συμπαρασταθούν.