Αν βγει το τζίνι του «κουρέματος» των καταθέσεων από το μπουκάλι στην Κύπρο, θα πυροδοτηθεί μαζική φυγή καταθέσεων, λέει η UBS, ενώ η Citi σημειώνει πως το ευρώ θα μπορούσε να ανακάμψει αν υπάρξουν θετικές ειδήσεις από την Κύπρο, όμως «τίποτα δεν έχει ακόμα τελειώσει».
Πιο αναλυτικά, ο οικονομολόγος της UBS, Paul Donovan, εκτιμά ότι «το ευρώ θα επιβιώσει. Η πολιτική θέληση πίσω από το ευρώ είναι δραματική. Δεν θα έπρεπε ποτέ να είχε δημιουργηθεί, τώρα όμως που το έχουμε, θα επιμείνουμε σ’ αυτό.
Νομίζω πως αυτό που απέτυχαν να αντιληφθούν οι πολιτικοί, είναι πόσο επικίνδυνες μπορεί να είναι οι μαζικές φυγές καταθέσεων. Υπήρξε μια επίδειξη αυτού το 2008 στη Βρετανία, όταν ο κόσμος σχημάτισε ουρές έξω από την Northern Rock για να βγάλει τα λεφτά του, παρά το γεγονός ότι τα χρήματα είναι πλήρως εγγυημένα από την βρετανική κυβέρνηση, η οποία μπορεί να τυπώσει χρήμα.
Και νομίζω πως αυτό που το eurogroup τώρα αντιλαμβάνεται για την Κύπρο, είναι ότι αν αφήσεις το τζίνι του κουρέματος στις τραπεζικές καταθέσεις να βγει από το μπουκάλι, θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να το ξαναβάλεις στο μπουκάλι. Αυτό θα μπορούσε να πυροδοτήσει μαζική φυγή καταθέσεων».
Η Citibank από την πλευρά της αναφέρει πως αν υπήρχε επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας διάσωσης της Κύπρου ώστε η εισφορά να αφορά μόνο τους λογαριασμούς άνω των 100.000 ευρώ, είναι πιθανό ότι το ευρώ θα ανακτούσε κάποιο από το χαμένο του έδαφος.
«Οποιαδήποτε τέτοια τροποποίηση θα ήταν πολιτικά δημοφιλής στην Κύπρο (και στην Βρετανία, που δεν θα χρειάζονταν να πληρώσει τους στρατιώτες της για τον φόρο στις καταθέσεις τους), όμως δεν θα είχε το ίδιο αποτέλεσμα», προσθέτει.
Η Citi θεωρεί επίσης ότι μέρος της υποχώρησης του ευρώ θα μπορούσε να μετριαστεί ως έναν βαθμό από ενδείξεις ότι τα στοιχεία της ευρωζώνης δείχνουν σημάδια ανάκαμψης.
Πάντως, η Citi θεωρεί πως όσο παραμένει η αβεβαιότητα για την Ιταλία και την Κύπρο, οι αγορές θα μπορούσαν να αυξήσουν τα «στοιχήματά» τους για πιο συμβιβαστικές κινήσεις από την ΕΚΤ σε λίγες εβδομάδες.