Τρόπους μετριασμού του κόστους από το «κούρεμα», τόσο για τους μικροκαταθέτες όσο και για τον χρηματοπιστωτικό τομέα συνολικά, αναζητά εναγωνίως η κυπριακή κυβέρνηση, εν όψει της ψηφοφορίας το απόγευμα στη Βουλή και εν μέσω συνεχών διαβουλεύσεων.
Μιλώντας στο ΡΙΚ, ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης, ανέφερε ότι οι εξελίξεις είναι συνεχείς και το υπουργικό συμβούλιο βρίσκεται ουσιαστικά σε μια μορφή συνεχούς συνεδρίασης [βλ. σχετικά: Στυλιανίδης: Αγωνιζόμαστε να αποφύγουμε μια ανεξέλεγκτη κατάσταση].
Μετά την χθεσινοβραδινή τηλεδιάσκεψη του Eurogroup, στην οποία άναψε το «πράσινο φως» για τροποποιήσεις στο αρχικό σχέδιο, ο κ. Στυλιανίδης επισήμανε πως διαφαίνεται ότι στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν αντιληφθεί ότι «κούρεμα» για καταθέσεις κάτω των 100.000 ευρώ είναι κάτι πολύ σοβαρό και πιθανόν να δημιουργεί κάποια νομικά προβλήματα.
Αυτό το μήνυμα στέλνουμε στους εταίρους μας, τόνισε ο κύπριος εκπρόσωπος, να βοηθήσουν την Κύπρο να διατηρήσει τη ζωτικότητα της και τον δυναμισμό της ως χρηματοπιστωτικό κέντρο.
Η βασική μας θέση, όπως την διατύπωσε και στο διάγγελμα του ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, κατέληξε ο κ. Στυλιανίδης, είναι ότι εργαζόμαστε για να μην μπει η χώρα σε μια ανεξέλεγκτη κατάσταση και να αποφευχθεί μια άτακτη χρεοκοπία που θα προκαλέσει κατάρρευση του χρηματοπιστωτικού μας συστήματος.
Εναλλακτικό νομοσχέδιο
Πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυπριακή κυβέρνηση ετοιμάζει εναλλακτικό σχέδιο νόμου για την περίπτωση που δεν περάσει απόψε από την Ολομέλεια της Βουλής το σχετικό νομοσχέδιο.
Σύμφωνα με πληροφορίες της οικονομικής ιστοσελίδας StockWatch, το νομοσχέδιο αυτό θα προβλέπει τον διαχωρισμό των ασφαλισμένων καταθέσεων και των καλών στοιχείων ενεργητικού των τραπεζών από τις μη ασφαλισμένες καταθέσεις και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.
Οι «κακές» τράπεζες -που θα είναι πλέον οι παλιές τράπεζες- θα μπουν στη διαδικασία εκποίησης των στοιχείων ενεργητικού για να πληρώσουν τους ανασφάλιστους καταθέτες.
Τα υποκαταστήματα των μεγάλων τραπεζών θα συνεχίσουν να λειτουργούν κανονικά και εκτιμάται ότι θα προστατευθούν οι περισσότερες θέσεις εργασίες στις δύο τράπεζες.
Δεν αποκλείεται, όπως αναφέρεται, αύριο να τεθεί ενώπιον του κοινοβουλίου και το νομοσχέδιο για εξυγίανση των δύο τραπεζών, έτσι ώστε να υπάρχει εναλλακτική λύση.
Επίσης, εξετάζονται εισηγήσεις για δανεισμό του κράτους από τα ταμεία προνοίας των ημικρατικών- πρόταση που είχε τεθεί κατά τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, με στόχο την άντληση 1,5 δισ. ευρώ.
Τηλεφωνική επικοινωνία Αναστασιάδη – Πούτιν
Μια ημέρα μετά από την έντονη αντίδραση του ρώσου προέδρου για την επιβολή εισφοράς στις τραπεζικές καταθέσεις στην Κύπρο, ο κύπριος πρόεδρος Νίκος Ανασταασιάδης θα έχει σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία με τον κ. Πούτιν, ενώ στη Μόσχα μεταβαίνει ο κύπριος υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής.
Εντός της ημέρας ο κ. Αναστασιάδης θα έχει, όπως ανακοίνωσε ο κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, και νέα συνομιλία με την γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ.
Ο κ. Αναστασιάδης συνομίλησε επίσης χθες με τον ευρωπαίο επίτροπο για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις Όλι Ρεν, καθώς και με την κ. Μέρκελ.
Σύμφωνα με τον κ. Στυλιανίδη, ο πρόεδρος Αναστασιάδης είπε στην γερμανίδα καγκελάριο ότι η απόφαση του Eurogroup δεν θα περάσει από την κυπριακή Βουλή.
Την εκτίμηση ότι η όποια πρόταση κατατεθεί σήμερα στην κυπριακή Βουλή θα απορριφθεί έκανε και ο υπουργός Συγκοινωνιών της Κύπρου, Τάσος Μητσόπουλος, μιλώντας το πρωί στον τηλεοπτικό σταθμό Mega, ενώ ανέφερε ότι ο κ. Αναστασιάδης ζήτησε από την γερμανίδα καγκελάριο να δοθεί μια πίστωση χρόνου.
«Όχι» στο «κούρεμα» λέει το ΑΚΕΛ
Από την πλευρά του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Νίκος Κατσουρίδης δήλωσε ότι το κόμμα θα στηρίξει προσπάθειες του προέδρου Αναστασιάδη προς την κατεύθυνση λύσεων εκτός τρόικας και επανέλαβε ότι το ΑΚΕΛ θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο για το κούρεμα των καταθέσεων.
Ερωτηθείς γιατί το ΑΚΕΛ που ήταν κυβέρνηση δεν προσπάθησε να βρει λύση εκτός τρόικας, ο κ. Κατσουρίδης υποστήριξε ότι η κυβέρνηση Χριστόφια είχε συμφωνήσει καταρχήν ένα μνημόνιο «που δεν είχε καμία σχέση με αυτό που έχει διαμορφωθεί σήμερα με τις απαιτήσεις που έχουν προβληθεί μετά την εκλογή του κ. Αναστασιάδη στην προεδρία της χώρας».
Είπε επίσης ότι ο τέως υπουργός Οικονομικών, Βάσος Σιαρλή, είχε απορρίψει αυτή την πρόταση για «κούρεμα».
«Εμείς παραδώσαμε ένα μνημόνιο πολύ πιο καλό, το οποίο δεν υπέγραφε η άλλη πλευρά και βλέπω μετά λύπης μου να συνεχίζουν οι αυταπάτες και σε πολιτικούς και σε μη πολιτικούς για το τι εστί τρόικα και ΕΕ. Ποιος εγγυάται ότι αυτό που συζητούμε τώρα θα είναι το τελικό μνημόνιο. Ποιος εγγυάται ότι κάθε τρεις μήνες δεν θα αλλάζουν τους όρους», ανέφερε.
Ο κ. Κατσουρίδης σημείωσε ότι «η κυβέρνηση ζήτησε γνωμάτευση για το κατά πόσο το κούρεμα είναι συνταγματικό ή όχι» και διερωτήθηκε: «Γιατί η κυβέρνηση ζήτησε μία τέτοια γνωμάτευση εάν δεν είχε ιδέα ότι θα κατατίθετο από τους ευρωπαίους μία τέτοια θέση;»
Διερωτήθηκε, ακόμα, εάν η κυπριακή κυβέρνηση θα πει στη Μόσχα ότι οι ρυθμίσεις για το κούρεμα των καταθέσεων των Ρώσων θα είναι στο πλαίσιο αυτής της απόφασης.