Συνεχίζεται το θρίλερ διαβουλεύσεων για την επόμενη μέρα στην Κύπρο μετά το ιστορικό «όχι» της κυπριακής Βουλής στο νομοσχέδιο για το κούρεμα των καταθέσεων.
Η Λευκωσία καλείται πλέον να παρουσιάσει ένα εναλλακτικό σχέδιο για τη σωτηρία των τραπεζών της χώρας, ενώ το ενδιαφέρον στρέφεται στη Μόσχα, όπου βρίσκεται ήδη για συνομιλίες ο Κύπριος υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής. Όπως μεταδίδουν τα ρωσικά ΜΜΕ, μετά το πέρας του πρώτου γύρου συνομιλιών του Κύπριου υπουργού Οικονομικών Μιχάλη Σαρρή με τον Ρώσο ομόλογό του Αντόν Σιλουάνοφ, δεν υπάρχει ακόμη συμφωνία για δανειακή στήριξη της Μεγαλονήσου.
Εν τω μεταξύ, πριν από λίγα λεπτά ολοκληρώθηκε και η συνάντηση του Κύπριου Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη με το κλιμάκιο της τρόικα, χωρίς όμως να γίνει καμία δήλωση
Προηγήθηκε δίωρη σύσκεψη του Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη με τους αρχηγούς των κομμάτων.
Την ίδια ώρα, όπως δήλωσε ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης, ομάδα τεχνοκρατών από τα κόμματα συζητά στην Κεντρική Τράπεζα εναλλακτικό σχέδιο για τη χρηματοδότηση και τη μείωση του ποσού των 5,8 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Στη Μόσχα μεταβαίνει σήμερα και ο κύπριος υπουργός Εμπορίου, Τουρισμού και Ενέργειας, Γιώργος Λακκοτρύπης. Το ταξίδι του κ. Λακκοτρύπη ήταν προγραμματισμένο, λόγω της έκθεσης τουρισμού στη ρωσική πρωτεύουσα, ωστόσο δεδομένων των εξελίξεων αποκτά πρόσθετη σημασία.
Ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης μίλησε χθες τηλεφωνικώς με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν. Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση του Κρεμλίνου σχετικά με τη χθεσινοβραδινή τηλεφωνική επικοινωνία, ο Ρώσος ηγέτης Βλαντίμιρ Πούτιν απηύθυνε πρόσκληση στον πρόεδρο της Κύπρου να επισκεφθεί τη Μόσχα όποτε εκείνος το επιθυμεί.
Όπως αναφέρεται, ο κ. Αναστασιάδης «ενημέρωσε τον Βλαντίμιρ Πούτιν για την απόφαση, που έλαβε το Κοινοβούλιο της Κύπρου να αρνηθεί την πρόταση που είχε διατυπώσει το Eurogroup».
Σύμφωνα με το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο οι δύο άνδρες συνομίλησαν για περίπου μισή ώρα και συζήτησαν ένα μεγάλο σύνολο ζητημάτων διμερών σχέσεων και την οικονομική κατάσταση στη Κύπρο. Στις προτεραιότητες της κυπριακής πλευράς φέρεται να είναι η πώληση μιας τράπεζας στη Ρωσία και ένα πακέτο συμφωνίας για την εκμετάλλευση του Φυσικού Αερίου με τη Μόσχα, ενώ θα επιδιωχθεί , ταυτόχρονα, και σύναψη νέου δανείου.
Η κυπριακή κυβέρνηση καλείται να βρει έναν τρόπο για να εξοικονομηθούν τα απαιτούμενα των 5,8 δισ. ευρώ με τις προτάσεις που υπάρχουν στο τραπέζι να είναι η περίπτωση του εσωτερικού δανεισμού από τα Ταμεία Πρόνοιας που μπορεί να εξασφαλίσει έως και 5,2 δισ. ευρώ.
Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται οι κινήσεις της Ευρωζώνης. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε ότι θα συνεχίσει να χρηματοδοτεί τις κυπριακές τράπεζες για να βοηθήσει τη ρευστότητα, τουλάχιστον μέχρι νεωτέρας, ενώ ο επικεφαλής του Eurogroup, Γιέροεν Ντάσελμπλουμ δήλωσε ότι το δανειακό πακέτο των δέκα δισεκατομμυρίων ευρώ παραμένει στο τραπέζι.
Ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών εξέφρασε μεν τη βαριά του θλίψη για την απόφαση των Κυπρίων βουλευτών, ωστόσο, τόνισε ότι οι προϋποθέσεις, το ύψος του δανείου και η ανάγκη απομείωσης του χρέους της Κύπρου εξακολουθούν να υφίστανται.
Από την πλευρά του, ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε προειδοποίησε πως οι δύο μεγάλες κυπριακές τράπεζες στηρίζονται αποκλειστικά στην ΕΚΤ για τη χρηματοδότησή τους, και αυτή εξαρτάται από την επίτευξη συμφωνίας για το πακέτο στήριξης.
«Κάποιος πρέπει να το εξηγήσει αυτό στους Κυπρίους», δήλωσε χαρακτηριστικά. «Δεν θα υπάρξει βοήθεια και πακέτο διάσωσης για την Κύπρο αν δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις», δήλωσε ο Μίκαελ Μάιστερ, στενός συνεργάτης της Ανγκελα Μέρκελ.
Όλα τα ενδεχόμενα πάντως είναι ανοιχτά, με τις κυπριακές τράπεζες να παραμένουν κλειστές και τον υπουργό Εσωτερικών της Κύπρου Σωκράτη Χάσικο, μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του MEGA, να εκτιμά ότι το πιο πιθανό είναι να μην ξανανοίξουν οι δύο μεγάλες τράπεζες, η Λαϊκή και η Τράπεζα Κύπρου.
Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη 20 Μαρτίου 2013, 08:13