Ίλιγγο στους φοροεισπρακτικούς μηχανισμούς του ΥΠΟΙΚ προκαλεί η απογοητευτική υστέρηση των εσόδων, κατά το α΄δίμηνο του 2013
Ανελέητο «σαφάρι» ξεκινά το Υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου να εντοπιστούν οι υπόχρεοι που κατά τα τελευταία τρία τρίμηνα δεν υπέβαλαν περιοδική δήλωση ΦΠΑ, καθώς η αναγκαιότητα άμεσης κάλυψης της «μαύρης τρύπας» που παρουσιάζει η πορεία των δημοσίων εσόδων φαίνεται πιο επιτακτική από ποτέ άλλοτε.
Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης ξεκινά «αγώνα δρόμου» προκειμένου να αντιστραφεί η αρνητική εικόνα των εσόδων από τον ΦΠΑ, αλλά και τους έμμεσους φόρους που οφείλεται στην κάθετη πτώση της κατανάλωσης, καθώς γνωρίζει ότι εάν συνεχιστούν οι αποκλίσεις, οι «κάρτες» που έβγαλαν οι επικεφαλής της τρόικας για τις αστοχίες του προϋπολογισμού μπορεί πολύ εύκολα να μετατραπούν κατά την επιστροφή τους στις αρχές Απριλίου σε απαιτήσεις για επιβολή πρόσθετων μέτρων.
Αλλωστε είναι δεδομένο ότι οι επικεφαλής της τρόικας δεν επηρεάζονται στις αποφάσεις τους από το γεγονός ότι η πραγματική οικονομία «βυθίζεται» στην παρατεταμένη ύφεση, που δημιούργησε το «εκρηκτικό κοκτέιλ» μέτρων που επιβλήθηκαν τα τελευταία χρόνια σε συνδυασμό με τις μειώσεις αποδοχών.
Λόγος για τον οποίο, εξάλλου, δεν δέχονται συζήτηση για μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, αλλά και του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης.
Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι με βάση τα επίσημα στοιχεία του προϋπολογισμού, στο πρώτο δίμηνο υστέρηση καταγράφεται στις εξής κατηγορίες:
α) Στο ΦΠΑ όλων των κατηγοριών κατά 213 εκατ. ευρώ ή 8,1%.
β) Στους λοιπούς έμμεσους φόρους κατανάλωσης και ειδικότερα στον ΕΦΚ καπνού κατά 192 εκατ. ευρώ ή 33,2%.
γ) Στα τέλη κυκλοφορίας οχημάτων κατά 134 εκατ. ευρώ ή 57,9%, λόγω της μικρότερης διάρκειας παράτασης που δόθηκε φέτος τον Ιανουάριο έναντι του Ιανουαρίου 2012.
δ) Στον ΕΦΚ ενεργειακών προϊόντων, εκτός του θέρμανσης, κατά 28 εκατ. ευρώ ή 3,9%.
Στο πλαίσιο αυτό η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών αναμένεται όπως τις επόμενες ημέρες ζητήσει από τις ελεγκτικές υπηρεσίες να εντατικοποιήσουν τις διασταυρώσεις στοιχείων για ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρήσεις όσον αφορά στην εμπρόθεσμη απόδοση του ΦΠΑ, με βάση τις περιοδικές δηλώσεις των τελευταίων τριμήνων.
Ειδικότερα, η ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας θα ζητήσει όπως με βάση τα στατιστικά στοιχεία των εν λόγω δηλώσεων ο ελεγκτικός μηχανισμός προχωρήσει στην εντατικοποίηση των ελέγχων, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη χωρική αρμοδιότητα Εφοριών που παρουσιάζουν υστέρηση, άνω του 10%, στην απόδοση του ΦΠΑ.
Επισημαίνεται ότι οι επιτηδευματίες που θα εντοπιστούν κατά τους ανωτέρω ελέγχους να μην έχουν αποδώσει το ΦΠΑ θα κληθούν να περάσουν από την αρμόδια ΔΟΥ για να τακτοποιήσουν τις εκκρεμότητές τους (υποβάλλοντας αρχική ή τροποποιητική δήλωση με τις νόμιμες προσαυξήσεις), ενώ όσοι δεν ανταποκριθούν θα αντιμετωπίζουν προσωρινό έλεγχο, πρόστιμα, πρόσθετους φόρους και προσαυξήσεις.
Θα πρέπει εξάλλου να αναφερθεί ότι η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, σε νέο αναλυτικό οδηγό που εξέδωσε δίνει ιδιαίτερη έμφαση στις υποχρεώσεις που απορρέουν από το ΦΠΑ, υπογραμμίζοντας τα εξής:
Η υποβολή
Χρόνος και τρόπος υποβολής της περιοδικής δήλωσης:
– Η περιοδική δήλωση υποβάλλεται στη ΔΟΥ που είναι αρμόδια για την φορολογία εισοδήματος:
– Για κάθε ημερολογιακό μήνα: για όσους τηρούν Γ’ κατηγορίας βιβλία ΚΒΣ και το Δημόσιο εφόσον έχει υποχρέωση υποβολής περιοδικής δήλωσης.
– Για κάθε ημερολογιακό τρίμηνο: για όσους τηρούν Β’ κατηγορίας βιβλία ΚΒΣ ή δεν είναι υπόχρεοι σε τήρηση βιβλίων (π.χ. ο φορολογικός αντιπρόσωπος στην Ελλάδα υποκείμενου στο φόρο εγκατεστημένου σε άλλο κράτος-μέλος υπό ίδρυση επιχείρηση που δεν τηρεί βιβλία).
– Οι εμπρόθεσμες περιοδικές δηλώσεις υποβάλλονται αποκλειστικά και μόνο με τη χρήση ηλεκτρονικής μεθόδου μέσω του ειδικού δικτύου TAXISnet για όλους τους υποκείμενους στο φόρο.
– Οι εκπρόθεσμες και τροποποιητικές περιοδικές δηλώσεις υποβάλλονται:
α) Για φορολογικές περιόδους από 1.1.2011 και εφεξής στην αρμόδια ΔΟΥ σε έντυπη μορφή ή μέσω του ειδικού δικτύου TAXISnet έως την 1.4.2012, ενώ από την ημερομηνία αυτή και μετά αποκλειστικά και μόνο με τη χρήση ηλεκτρονικής μεθόδου μέσω του ειδικού δικτύου TAXISnet.
β) Για φορολογικές περιόδους μέχρι και 31.12.2010 αποκλειστικά και μόνο στην αρμόδια ΔΟΥ σε έντυπη μορφή.
– Η υποχρέωση υποβολής της περιοδική δήλωσης με τη χρήση ηλεκτρονικής μεθόδου μέσω του ειδικού δικτύου TAXISnet δεν υφίσταται στις περιπτώσεις που αναφέρονται στο άρθρο 5 της ΑΥΟ ΠΟΛ. 1267/30.12.2011.
– Με την υποβολή της δήλωσης καταβάλλεται το σύνολο του χρεωστικού υπολοίπου και των ενδεχόμενων φορολογικών προσαυξήσεων ή τουλάχιστον το 40% του χρεωστικού υπολοίπου στην περίπτωση εμπρόθεσμης περιοδικής (αρχικής ή τροποποιητικής) δήλωσης. Σε αντίθετη περίπτωση η περιοδική δήλωση θεωρείται ως μη υποβληθείσα και δεν παράγει έννομα αποτελέσματα.
– Στην περίπτωση της τμηματικής καταβολής του χρεωστικού υπολοίπου και καταβολής τουλάχιστον του 40% ως πρώτη δόση με την υποβολή της δήλωσης, το υπόλοιπο ποσό προσαυξημένο κατά 2% καταβάλλεται σε δύο ισόποσες μηνιαίες δόσεις, μέχρι την τελευταία εργάσιμη για τις δημόσιες υπηρεσίες ημέρα του επόμενου και του μεθεπόμενου μήνα που ακολουθούν την υποβολή της δήλωσης, με την προϋπόθεση ότι κάθε δόση είναι τουλάχιστον 300 ευρώ εκτός από την τελευταία δόση η οποία μπορεί να είναι μικρότερη από 300 ευρώ.
– Σε περίπτωση που χρεωστική περιοδική δήλωση υποβάλλεται μέσω του ειδικού δικτύου TAXISnet και δεν περιλαμβάνει το ορθό ποσό προς καταβολή, η αρχική δήλωση διαγράφεται μέσω του ειδικού δικτύου και υποβάλλεται εκ νέου.
Προθεσμίες
Η καταληκτική προθεσμία υποβολής της περιοδικής δήλωσης του ΦΠΑ καθορίζεται ως εξής:
α) Την 26η ημέρα του επόμενου μήνα από τη λήξη της φορολογικής περιόδου στην οποία αφορά η δήλωση, εφόσον προκύπτει χρεωστικό υπόλοιπο.
β) Την τελευταία ημέρα του επόμενου μήνα από τη λήξη της φορολογικής περιόδου στην οποία αφορά η δήλωση, εφόσον προκύπτει μηδενικό ή πιστωτικό υπόλοιπο.
Κατ’ εξαίρεση, στην περίπτωση που η δήλωση έναρξης, η δήλωση διακοπής υπαγομένων σε ΦΠΑ δραστηριοτήτων, η δήλωση οριστικής παύσης εργασιών ή η δήλωση μεταβολών μετάταξης λόγω λύσης και θέσης σε εκκαθάριση υποβάλλονται εμπρόθεσμα, μετά την καταληκτική προθεσμία υποβολής της περιοδικής δήλωσης, η περιοδική δήλωση υποβάλλεται εμπρόθεσμα μέχρι την 26η του επόμενου μήνα από την υποβολή των ανωτέρω δηλώσεων.
Κυρώσεις
Ακόμη όμως και όσοι υπόχρεοι προχωρούν στην εκπρόθεσμη υποβολή των περιοδικών εκκαθαριστικών δηλώσεων ΦΠΑ δεν θα αποφύγουν τις κυρώσεις, αφού από την ισχύουσα νομοθεσία προβλέπεται:
α) Προσαύξηση 1,5% για κάθε μήνα καθυστέρησης (με ανώτατο ποσοστό το 60%), εφόσον από τη δήλωση προκύπτει φόρος για καταβολή.
β) Πρόστιμο από 117 έως 1170 ευρώ το οποίο κατά το συμβιβασμό μειώνεται στο 1/3 στην περίπτωση πιστωτική ή μηδενικής δήλωσης.
Εγκύκλιος για τον τρόπο θεώρησης βιβλίων
Στην αρμόδια ΔΟΥ οφείλουν να προσέλθουν οι υπόχρεοι, προκειμένου να θεωρήσουν τα φορολογικά στοιχεία για τα οποία προβλέπεται θεώρηση από τις διατάξεις του ΚΦΑΣ και δεν μπορούν να χρησιμοποιούν στοιχεία, που είχαν θεωρηθεί με βάση τις διατάξεις του ΚΒΣ.
Αυτό διευκρινίζεται με εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών (Αρ. Πρωτ.: Δ15Β 1044113 ΕΞ 2013), το πλήρες κείμενο της οποίας είναι το ακόλουθο:
1. Με την παράγραφο 2 του άρθρου 11 της εγκυκλίου μας ΠΟΛ. 1004/4.1.2013, με την οποία παρασχέθηκαν διευκρινίσεις για την ορθή εφαρμογή των διατάξεων του ΚΦΑΣ, επισημάνθηκε ότι όλες οι αποφάσεις των προϊσταμένων ΔΟΥ που είχαν εκδοθεί βάσει των εξουσιοδοτικών διατάξεων της παρ. 2 του άρθρου 36 του προϊσχύσαντος ΚΒΣ, παύουν να ισχύουν από 1.1.2013 (με παροχή δυνατότητας χρησιμοποίησης των εγκρίσεων έως 28.2.2013 βάσει της ίδιας εγκυκλίου) και οι υπόχρεοι θα πρέπει να εφαρμόζουν τις διατάξεις του ΚΦΑΣ από την ημερομηνία αυτή και μετά.
2. Από τα προαναφερόμενα προκύπτει ότι, εφόσον παύει η ισχύς των αποφάσεων που είχαν εκδοθεί βάσει των διατάξεων της παρ. 2 του άρθρου 36 του προϊσχύσαντος ΚΒΣ, οι υπόχρεοι θα πρέπει να προσέλθουν στην αρμόδια ΔΟΥ να θεωρήσουν τα φορολογικά τους στοιχεία (για τα οποία προβλέπεται θεώρηση από τις διατάξεις του άρθρου 9§1 του ΚΦΑΣ), μη δυνάμενης της δυνατότητας χρησιμοποίησης των θεωρημένων κατά διάφορο τρόπο στοιχείων βάσει των μη ισχυουσών από 1.1.2013 σχετικών αποφάσεων των αρμόδιων προϊσταμένων ΔΥΟ.
Σημειώνεται, τέλος, ότι οι υπόχρεοι υποχρεούνται να προσκομίσουν τα φορολογικά τους στοιχεία για ακύρωση στην αρμόδια ΔΟΥ, μόνο στην περίπτωση που προβαίνουν σε διακοπή των εργασιών τους και όχι στην περίπτωση στην οποία αναφέρεστε στο σχετικό έγγραφό σας».