«Να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων» καλεί τους δικαστές ο τέως πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, Δημήτρης Παξινός, με αφορμή τη συζήτηση στην αυριανή ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας των αιτήσεων χιλιάδων ομολογιούχων του ελληνικού Δημοσίου, που ζητούν να ακυρωθεί ως αντισυνταγματικό και παράνομο το «κούρεμα» (PSI) που έγινε το πρώτο τρίμηνο του περασμένου έτους.
«Κατά παράβαση βασικών αρχών του Συντάγματος, αλλά και της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) τον περασμένο Μάρτιο η κυβέρνηση Λουκά Παπαδήμου κούρεψε κατά 53,5% όλα τα ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου και τα αντικατέστησε με νέους τίτλους ομολόγων, οι οποίοι θα αποπληρωθούν μέχρι το 2042, ανεβάζοντας έτσι τις απώλειες των ομολογιούχων στο 75%», επισημαίνει ο κ. Παξινός και τονίζει:
«Καθ’ υπαγόρευση των τροϊκανών, εύρωστα ασφαλιστικά Ταμεία οδηγήθηκαν στο καιάδα, ενώ μικροεπενδυτές έχασαν το αποκούμπι των γερατειών τους, αφού είχαν εναποθέσει για ασφάλεια τις οικονομίες και το εφάπαξ τους σε ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου. Την ίδια στιγμή χάθηκε η πίστη τόσο των απλών πολιτών όσο και των επενδυτών, αφού απροκάλυπτα το ελληνικό Δημόσιο τους εξαπάτησε βάζοντας το χέρι του στην τσέπη τους».
Ο πρώην πρόεδρος του ΔΣΑ υπογραμμίζει καταλήγοντας ότι «οι δικαστές του ανωτάτου ακυρωτικού δικαστηρίου πρέπει να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να αναλογιστούν ότι ο ελληνικός λαός, μετά την τεράστια ανοχή που έδειξε στην επιβολή των σκληρών οικονομικών μέτρων του πρώτου Μνημονίου, που κρίθηκαν συνταγματικά και νόμιμα, δεν αντέχει άλλη οικονομική, ηθική και ψυχολογική καταρράκωση. Παράλληλα, οι δικαστές πρέπει να αναλογιστούν ότι οι Έλληνες πολίτες έχουν ξεπεράσει κατά πολύ τα όρια των ανοχών τους προς κάθε κατεύθυνση. Κύριοι δικαστές, η κοινωνία προσβλέπει σε εσάς».
Υπενθυμίζεται ότι προσφυγή κατά του «κουρέματος» έχουν καταθέσει στο ΣτΕ πάνω από επτά χιλιάδες ομολογιούχοι, εταιρείες, Επιμελητήρια, Ταμεία, κ.λπ. που κατείχαν ομόλογα αξίας δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ, χωρίς ωστόσο να μπορεί να υπολογιστεί το ακριβές ποσό.
Όλοι στρέφονται κατά των πράξεων του υπουργικού συμβουλίου (5 και 10/2012), του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος και του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών με τις οποίες υλοποιήθηκε το PSI.
Στις προσφυγές υποστηρίζεται ότι οι αποφάσεις με τις οποίες έγινε το «κούρεμα» των ομολόγων είναι αντισυνταγματικές, αντίθετες στο Πρώτο Πρόσθετο Πρωτόκολλο της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και τον Ευρωπαϊκό Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κατά το σκέλος που προστατεύουν την περιουσία, στην έννοια της οποίας περιλαμβάνονται και οικονομικά στοιχεία όπως είναι η απομείωση της αξίας των ομολόγων.
Συγκεκριμένα, υποστηρίζουν ότι οι προσβαλλόμενες κυβερνητικές πράξεις με τις οποίες υλοποιήθηκε το PSI είναι αντίθετες με το Σύνταγμα και ειδικότερα στα άρθρα 4 (αρχή της ισότητας), 5 (δικαίωμα συμμετοχής στην οικονομική ζωή της χώρας), 12 (ελευθερία σωματειακής οργάνωσης), 20 (δικαίωμα δικαστικής προστασίας και ακρόασης πριν την επιβολή ποινής), 21 (προστασία δημόσιας υγείας) και 25 (κράτος δικαίου).