Η ΔΕΠΑ, οι Ρώσοι, το ΤΑΙΠΕΔ και ο φόβος μετάδοσης της κρίσης
Από το 2011 διαφαινόταν η κατάσταση που θα επακολουθήσει στην Κυπριακή Οικονομία χωρίς, ωστόσο, κανείς να παίρνει δραστικά μέτρα. Μάλιστα, κάτι παραπάνω από ένα μήνα πριν ξεσπάσει αυτό το τραπεζικό «τσουνάμι» και συγκεκριμένα στις 8 Φεβρουαρίου η έντυπη Deal news είχε γράψει ότι αναμένεται να γονατίσουν οι κυπριακές τράπεζες με τίτλο «Οι κυπριακές τράπεζες προ του γκρεμού – Βέρτιγκο προκαλεί στην Αθήνα η Λευκωσία».
Τις τελευταίες ημέρες η Μεγαλόνησος ζει υπό ένα καθεστώς τρόμου κάνοντας σχέδια επί χάρτου που ωστόσο πέφτουν σαν χάρτινοι πύργοι. Την ίδια ώρα οι φόβοι για μία εκ νέου ένταση στην κρίση και μετάδοσής της εντείνονται και στο στόχαστρο μπαίνει ξανά η Ελλάδα.
Με τις δύο Οικονομίες να είναι άμεσα συνδεδεμένες –ας μη ξεχνάμε ότι η Κύπρος πληρώνει και για τις ελληνικές αμαρτίες- οι φόβοι, από ελληνικής πλευράς, επικεντρώνονται στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων με τους επενδυτές να κάνουν κράτη στις μηχανές.
Μάλιστα στο ΤΑΙΠΕΔ κάνουν σχέδια καθώς έχουν ήδη γίνει αποδέκτες ανησυχιών που εκφράζουν ξένοι επενδυτές και οι οποίοι συμμετέχουν στους διαγωνισμούς που είναι σε εξέλιξη.
Τα τελευταία 24ωρα, εκπρόσωποι ξένων ομίλων που παίρνουν μέρος στους διαγωνισμούς για τα ακίνητα αλλά και τις αποκρατικοποιήσεις, όπως σε αυτόν της ΔΕΠΑ, έχουν μεταφέρει σύμφωνα με πληροφορίες τον προβληματισμό τους στο ΤΑΙΠΕΔ για τον κίνδυνο που συνεπάγεται τυχόν κατάρρευση της κυπριακής οικονομίας, και άμεσης μετάδοσης της κρίσης στην ελληνική.
Αν και δεν έχουν εμφανιστεί ακόμα ενδείξεις για αποχωρήσεις επενδυτών ή για υποβολή χαμηλότερων προσφορών στους διαγωνισμούς που συμμετέχουν με επιχείρημα την αστάθεια στην περιοχή, κανείς δεν αποκλείει ότι μπορεί να γίνει στο μέλλον αν στην Κύπρο δεν βρεθεί μια δραστική λύση.
Μάλιστα αυτό που τρομάζει περισσότερο τους επικεφαλής του Ταμείου, δεν είναι τόσο το ενδεχόμενο φυγής ξένων επενδυτών, όσο η κυπριακή κρίση να επηρεάσει τα τιμήματα σε διάφορους διαγωνισμούς.
Εντύπωση μάλιστα προκάλεσε ότι τον πήχη των προσδοκιών για υψηλές προσφορές «κατέβασε» ο ίδιος ο νέος πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ, Στέλιος Σταυρίδης, μιλώντας την Τετάρτη στο πλαίσιο της ακρόασής του από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής πριν από το διορισμό του στη νέα του θέση.
«Δυσκολεύουν τις αποκρατικοποιήσεις οι αυξήσεις των κεφαλαιοποιήσεων στις επιχειρήσεις. Μια αποκρατικοποίηση γίνεται πολύ πιο δύσκολη, με τριπλάσια αξία, σε μια χώρα με πολιτική αστάθεια…», είπε χωρίς να ολοκληρώσει τη φράση του αφού τον διέκοψε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Α. Κακλαμάνης υποδεικνύοντάς του ότι «η χώρα δεν βρίσκεται σε πολιτική αστάθεια».
Το Ταμείο, λόγω ακριβώς αυτού του κλίματος, ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι δίνει παράταση ως τις 26 Μαρτίου (αντί για τις 20 Μαρτίου) στη καταληκτική προθεσμία υποβολής των προσφορών. Ο φόβος του ΤΑΙΠΕΔ ήταν ότι η αστάθεια στην Κύπρο θα επηρεάσει και τα τιμήματα.