«Γολγοθάς» έχει γίνει για τους επιτελείς του υπουργείου Οικονομικών το φορολογικό νομοσχέδιο αφού το αλλάζουν και το ξαναλλάζουν επαναπροσεγγίζοντας τις ποινές που θα προβλέπονται στη μη απόδοση ΦΠΑ.
Έτσι το υπουργείο Οικονομικών προχώρησε σήμερα στην απόσυρση της διάταξης που προέβλεπε την εκκίνηση της διαδικασίας του αυτοφώρου για τη μη απόδοση ΦΠΑ, ενώ το ίδιο ισχύει και για τη διάταξη που προβλέπει την κατάργηση της παραγραφής για το αδίκημα της μη απόδοσης του συγκεκριμένου φόρου και άλλων παρακρατούμενων.
Πιο συγκεκριμένα, στο κείμενο που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο (στην ιστοσελίδα opengov) υπάρχουν τέσσερις βασικές τροποποιήσεις στο σχέδιο νόμου: Οι τροποποιήσεις αφορούν τη διάταξη για το γενικό εισαγγελέα (απαλείφεται ο όρος «γενικός»), τη διάταξη που χαρακτηρίζει διαρκές το αδίκημα της μη απόδοσης του ΦΠΑ και άλλων παρακρατούντων φόρων τη διάταξη για τις ποινές φυλάκισης έως και 10 χρόνια που προβλέπονταν για μη απόδοση στο δημόσιο βεβαιωμένων χρεών πάνω από 5.000 ευρώ, καθώς και αυτή στην οποία προσδιορίζονταν έντεκα κατηγορίες φορολογουμένων ελεύθερων επαγγελματιών που θα ελέγχονταν κατά προτεραιότητα εάν δήλωναν εισοδήματα κάτω από ένα συγκεκριμένο πλαφόν.
Το υπουργείο Οικονομικών υποστηρίζει και θέλει αυτά τα μέτρα να μπουν σε δημόσια διαβούλευση, ώστε να διαμορφωθούν οι τελικές ρυθμίσεις. Προσθέτουν, δε, ότι οι αλλαγές προέκυψαν από τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, αλλά έδωσαν στη δημοσιότητα το νομοσχέδιο όπως αυτό είχε διαμορφωθεί πριν τη συνεδρίαση.
Το νομοσχέδιο θα αποτελέσει αντικείμενο διαβούλευσης από σήμερα έως και την Δευτέρα 31 Ιανουαρίου, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, προκειμένου οι φορολογούμενοι να εκφράσουν τις απόψεις τους και να διατυπώσουν τις προτάσεις τους για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο οι οποίες και θα ληφθούν υπόψη για τις τελικές αλλαγές που θα γίνουν στο σχέδιο νόμου.
Στο διάστημα αυτό αναμένεται να ληφθούν και οι οριστικές αποφάσεις από το υπουργείο Οικονομικών σε συνεργασία με το υπουργείο Δικαιοσύνης για τις συγκεκριμένες διατάξεις που τροποποιήθηκαν ώστε να οριστικοποιηθεί η τελική μορφή που αυτές θα έχουν στο τελικό κείμενο του νομοσχεδίου.
Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν ότι οι τροποποιήσεις που εμφανίζονται στο κείμενο που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα από το υπουργείο σε σχέση με το χθεσινό, αποσκοπούν όχι στην οριστική διαγραφή των συγκεκριμένων ρυθμίσεων, αλλά στη συζήτησή τους με το υπουργείο Δικαιοσύνης πριν λάβουν την οριστική τους μορφή.
Σημειώνεται ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης έχει εκφράσει αντιρρήσεις σε ότι αφορά την μετατροπή από στιγμιαίο σε διαρκές αδίκημα της μη απόδοσης ΦΠΑ και άλλων παρακρατούμενων φόρων, που σημαίνει ότι στην περίπτωση που ισχύσει η άποψη του δεν θα μπορεί να επιβληθεί η διαδικασία του αυτόφωρου εάν διαπιστώνεται από έλεγχο το αδίκημα της μη απόδοσης του ΦΠΑ αλλά σε προγενέστερο χρόνο.
Επίσης το υπουργείο Δικαιοσύνης έχει εκφράσει αντιρρήσεις τόσο σε ότι αφορά τη λέξη “γενικός” στη διάταξη που αφορούσε τη θέσπιση θέσης γενικού εισαγγελέα οικονομικού εγκλήματος καθώς και στη διάταξη που αφορούσε τις συγκεκριμένες ποινές φυλάκισης για τη μη απόδοση βεβαιωμένων φόρων προς το δημόσιο.
Τι αναφέρουν ακριβώς οι τέσσερις τροποποιήσεις
Σε ότι αφορά το νέο κείμενο του νομοσχεδίου που δημοσιοποιήθηκε σήμερα οι τροποποιήσεις που περιλαμβάνονται είναι οι ακόλουθες:
1. Στη διάταξη που αφορούσε τη θέσπιση γενικού εισαγγελέα οικονομικού εγκλήματος απαλείφεται ο όρος “γενικός” και παραμένει η υπόλοιπη διάταξη ως έχει.
2. Στη διάταξη για το αδίκημα περί μη απόδοσης του ΦΠΑ απαλείφεται ο χαρακτηρισμός του ως “διαρκές” και σημειώνεται πλέον ότι “στο αδίκημα της μη απόδοσης ΦΠΑ και παρακρατούμενων φόρων όπου ουσιαστικά πρόκειται για υπεξαίρεση χρήματος, που τρίτος έχει καταβάλει για να δοθούν στο δημόσιο, όποιος συλλαμβάνεται να μην έχει αποδώσει ΦΠΑ πάνω από κάποιο ύψος κρατείται και παραπέμπεται σε δίκη”.
Επίσης το ίδιο ισχύει και για το αδίκημα μη απόδοσης ληξιπρόθεσμων χρεών προς το δημόσιο, εφόσον η καθυστέρηση καταβολής τους υπερβαίνει ένα εύλογο χρονικό διάστημα ανοχής π.χ. έξι ή οχτώ μήνες.
Τέλος, για τα επαγγέλματα που θα ελέγχονται κατά προτεραιότητα ανάλογα με το ύψος των δηλωθέντων εισοδημάτων, στο νέο κείμενο του νομοσχεδίου αναφέρεται μόνο ότι θα υπάρχει πρόβλεψη ελέγχου κατά προτεραιότητα για δηλούμενα χαμηλά εισοδήματα από συγκεκριμένους κλάδους ελεύθερων επαγγελματιών, χωρίς όμως να υπάρχει αναφορά ούτε στο ποια επαγγέλματα θα είναι αυτά, ούτε τα ποσά δηλωθέντος εισοδήματος κάτω από τα οποία θα ξεκινά ο έλεγχος.
Διαβάστε επίσης: Εγκρίθηκε το νέο φορολογικό νομοσχέδιο