Καταστροφική χαρακτήρισε ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου Μιχάλης Σαρρής ενδεχόμενη έξοδο της μεγαλονήσου από το ευρώ.
«Η έξοδος της Κύπρου από το ευρώ, που θα σήμαινε έξοδο από την Ε.Ε., θα ήταν καταστροφική πολιτικά και οικονομικά» είπε. «Δεν θέλουμε ούτε καν να το σκεφτούμε» πρόσθεσε.
Οι δηλώσεις του κ. Σαρρή έγιναν μία μέρα μετά τη συμφωνία για το σχέδιο διάσωσης της Κύπρου και με φόντο τις δραματικές εξελίξεις των τελευταίων ημερών, που πυροδότησαν συζητήσεις περί εξόδου της χώρας από το ευρώ.
Σε ό,τι αφορά την Τράπεζα Κύπρου ΚΥΠΡ είπε πως υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις όχι μόνο να επιβιώσει για να πάει στα 200 χρόνια λειτουργίας αλλά να ενδυναμωθεί και να εξυπηρετήσει τον κύπριο καταθέτη και τον κύπριο επιχειρηματία.
Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Αlpha 9,89, ο πρώην υπουργός Υγείας της Κύπρου και διεκδικητής της Κυπριακής Προεδρίας με τη στήριξη του ΑΚΕΛ, Σταύρος Μαλάς, εξέφρασε την εκτίμηση ότι θα πρέπει να συζητηθεί ακόμη και το ενδεχόμενο εξόδου από το ευρώ.
«Θα πρέπει η κυβέρνηση να βάλει τους οικονομολόγους κάτω και να βρούμε λύση εκτός τρόικας και αν αυτό δεν είναι δυνατό να συζητήσουμε και την έξοδο από την ευρωζώνη», ανέφερε.
«Καμιά λύση δεν πρέπει να αποκλειστεί», είπε ο κ. Μαλάς, χαρακτηρίζοντας τη συμφωνία του Eurogroup «νέο οικονομικό Αττίλα».
«Χαλαροί» οι περιορισμοί στη διακίνηση κεφαλαίων
Στο μεταξύ, με δηλώσεις του, ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Κύπρου διευκρίνισε ότι οι περιορισμοί στη διακίνηση κεφαλαίων αναμένεται να μην είναι αυστηροί, αλλά θα εφαρμοστούν, όπως είπε, στο σύνολο του τραπεζικού συστήματος της Κύπρου.
«Αποσκοπούμε σε κάποιους περιορισμούς οι οποίοι, σύμφωνα με τα λόγια του Προέδρου (της Κύπρου), θα είναι χαλαροί», είπε ο κεντρικός τραπεζίτης Πανίκος Δημητριάδης.
Εξέφρασε ακόμα την πεποίθηση ότι η απορρόφηση των υγιών στοιχείων της Λαϊκής από την Τράπεζα Κύπρου θα δημιουργήσει μια «πολύ ισχυρή τράπεζα». «Μετά από αυτό, η Τράπεζα Κύπρου θα έχει πρόσβαση στο ευρωσύστημα, όχι στο ΕLA, αλλά σε κανονική χρηματοδότηση», σημείωσε.
Νωρίτερα σήμερα, η Οργάνωση Εργοδοτών και Βιομηχάνων απηύθυνε έκκληση προς την κυπριακή κυβέρνηση, αλλά και την Κεντρική Τράπεζα της χώρας να ανοίξουν τις τράπεζες, προειδοποιώντας ότι κάθε μέρα που περνά η ζημιά στις επιχειρήσεις και την οικονομία αυξάνεται.
Ερωτηθείς κατά πόσο θα επηρεάσει το κλείσιμο των τραπεζών την πληρωμή μισθών και υποχρεώσεων από επιχειρήσεις, ο Βοηθός Γενικός Διευθυντής της ΟΕΒ Κωνσταντίνος Χριστοφίδης σημείωσε ότι «οι πληρωμές των επιχειρήσεων δεν μπορούν να γίνουν, ούτε βέβαια και οι πληρωμές στους εργαζόμενους». Αυτό, όπως είπε, «δημιουργεί πολλά άλλα προβλήματα στην κοινωνία και στην οικονομία».
Στοιχεία για την εκροή καταθέσεων ζητεί η Επιτροπή Θεσμών
Την ίδια ώρα, επιστολές στον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Πανίκο Δημητριάδη αλλά και στην διαχειρίστρια της Λαϊκής Αντρη Αντωνίου, αποστέλλονται από την Επιτροπή Θεσμών της Βουλής, με αίτημα τη δημοσιοποίηση των ονομάτων όσων προχώρησαν στην εκροή καταθέσεων από Κύπρο και Ελλάδα.
Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών, ο πρόεδρός της Δημήτρης Συλλούρης είπε ότι «η Επιτροπή εξετάζοντας το θέμα, έχει δημιουργήσει μια εικόνα που χρήζει περισσότερης πληροφόρησης».
Θα πρέπει, όπως είπε, να διερευνηθεί επίσης κατά πόσο η κυβέρνηση, τόσο η προηγούμενη όσο και η τωρινή, ήταν πληροφορημένη για πολλά σημαντικά πράγματα που δημιούργησαν το πρόβλημα στο τραπεζιτικό σύστημα και ιδιαίτερα στην Λαϊκή.