Τα πάνω-κάτω στους κόλπους της ευρωζώνης έφεραν οι δηλώσεις του επικεφαλής του Εurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ περί νέου μοντέλου επίλυσης τραπεζικών προβλημάτων στην ευρωζώνη, με αφορμή το κούρεμα των καταθέσεων στην Κύπρο.
Μπορεί ο κ. Ντάισελμπλουμ να έσπευσε να ανασκευάσει λέγοντας πως η Κύπρος αποτελεί μοναδική περίπτωση, η συζήτηση όμως έχει ήδη ανοίξει προκαλώντας έντονη αβεβαιότητα στους καταθέτες της ζώνης του ευρώ.
Άλλωστε με νεότερες δηλώσεις του ο επικεφαλής του Eurogroup επανήλθε στο ζήτημα.
«Θα σπάσει ο αυτοματισμός που θέλει να επιβαρύνονται τα κράτη και οι φορολογούμενοι για τις τραπεζικές κρίσεις…Στο εξής θα θίγονται και οι τράπεζες και οι μεγαλοκαταθέτες», δήλωσε την Τρίτη στο RTL ο ολλανδός υπουργός Οικονομικών.
Ο πρόεδρος του Eurogroup είπε ουσιαστικά ότι μπορεί το σχέδιο διάσωσης της Κύπρου να μην εφαρμοστεί ένα προς ένα σε άλλες χώρες, ωστόσο διευκρίνισε ότι «θα σπάσει ο αυτοματισμός που θέλει να επιβαρύνονται τα κράτη και οι φορολογούμενοι για τις τραπεζικές κρίσεις».
Οι αποστάσεις που κράτησε από το ζήτημα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα φαίνεται πως δεν βρίσκουν σύμφωνη την Κομισιόν, η οποία διεμήνυσε χθες ότι ετοιμάζεται Κοινοτική νομοθεσία, που προβλέπει συμμετοχή των μεγάλων ανασφάλιστων καταθετών (δηλαδή με καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ) σε μελλοντικές τραπεζικές διασώσεις.
Όπως αποκάλυψε χθες η εκπρόσωπος του Επιτρόπου Μισέλ Μπαρνιέ, Σαντάλ Χιούζ, η Κομισιόν επεξεργάζεται νέο σχέδιο νόμου που θα προβλέπει ότι όσοι έχουν καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ θα πληρώνουν για να σώσουν τράπεζες που αντιμετωπίζουν πρόβλημα. «Στην πρόταση της Κομισιόν η οποία συζητείται δεν αποκλείεται καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ να αποτελέσουν εργαλεία για διασώσεις» είπε η Σαντάλ Χιούζ.
Τις απόψεις Ντάισελμπλουμ (και της Κομισιόν) φαίνεται πως ασπάζονται χώρες όπως η Ολλανδία, η Γερμανία και η Φινλανδία των οποίων το τραπεζικό σύστημα φέρεται να έχει ισχυρά θεμέλια και αντιστοιχεί σε υγιείς οικονομίες.
Δεν φαίνεται όμως να βρίσκουν σύμφωνες τη Γαλλία, την Ισπανία, το Λουξεμβούργο, την Ιταλία, ούτε όμως και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Μάλιστα, ο γάλλος Μπενουά Κερέ, μέλος του διευθυντηρίου της ΕΚΤ δήλωσε ότι ο πρόεδρος του Eurogroup κακώς προέβη σε αυτές τις δηλώσεις αφού η Κύπρος είναι μια ειδική περίπτωση και το πρότυπό της δεν μπορεί να εφαρμοστεί σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Εντονότερες είναι οι αντιδράσεις του Λουξεμβούργου, του οποίου το τραπεζικό σύστημα είκοσι φορές μεγαλύτερο από το ΑΕΠ της χώρας. Ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Ζαν Ασελμπορν επέκρινε ανοιχτά τη Γερμανία λέγοντας ότι θέλει να επιβάλει το μοντέλο της στις άλλες χώρες.
Την αντίθεση τους στις δηλώσεις Ντάισλμπλουμ εξέφρασαν ακόμη ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσιουά Ολάντ και ο Πρωθυπουργός της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι. Ολάντ και ο Ραχόι μιλώντας από το Παρίσι δήλωσαν ότι η Κύπρος αποτελεί ξεχωριστή περίπτωση και ότι το μοντέλο που εφαρμόστηκε εκεί δεν θα πρέπει να εφαρμοστεί σε άλλες χώρες.
Έντονη ήταν και η αντίδραση της Αθήνας. Το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών χαρακτηρίζει «ανοησίες» τις δηλώσεις της εκπροσώπου του επιτρόπου Μπαρνιέ περί ενδεχόμενης συμμετοχής των μεγαλοκαταθετών στη διάσωση των τραπεζών, προσθέτοντας ότι μάλλον θα αναφέρονται στους μετόχους και τους ομολογιούχους.
«Δεν υπάρχει τέτοια κατεύθυνση» δήλωσε ο Γιάννης Στουρνάρας απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την επέκταση του μοντέλου της Κύπρου και σε άλλες χώρες. «Η ευρωζώνη δεν είναι ανασφαλής» είπε ο κ. Στουρνάρας.