Μια αύξηση της χρήσης ηλεκτρονικών πληρωμών στην χώρα μας κατά 10% θα οδηγούσε σε μείωση της παραοικονομίας κατά 5% ή κατά 3 δισ. ευρώ περίπου, τόνισε o Νίκος Καμπανόπουλος, Αντιπρόεδρος και Γενικός Διευθυντής της Visa Europe στην Ελλάδα, στη διάρκεια παρουσίασης των ετησίων αποτελεσμάτων της Visa για την Ευρώπη και την Ελλάδα.
Αναφερόμενος στο μέτρο που έχει εξαγγελθεί από το υπουργείο Οικονομικών ότι από 1/1/2011 οι συναλλαγές επιχειρήσεων και επαγγελματιών με ιδιώτες οι οποίες υπερβαίνουν τα 1.500 ευρώ θα γίνονται με πιστωτική ή χρεωστική κάρτα ή τραπεζική επιταγή, ο κ. Καμπανόπουλος το χαρακτήρισε θετικό, τόνισε όμως ότι για να έχει αποτελέσματα και να χτυπήσει ουσιαστικά την φοροδιαφυγή και γενικά την παραοικονομία, θα πρέπει το μέτρο αυτό να ισχύει για συναλλαγές για ποσά σημαντικά χαμηλότερα.
Παρουσιάζοντας τα οικονομικά στοιχεία από την χρήση καρτών Visa στην Ελληνική αγορά ο κ. Καμπανόπουλος, ανέφερε ότι ο συνολικός αριθμός των καρτών Visa (χρεωστικές, πιστωτικές, εταιρικές) διατηρήθηκε στα επίπεδα του 2009, αγγίζοντας τα 8,6 εκατομμύρια. Οι χρεωστικές κάρτες Visa σημείωσαν άνοδο κατά το 2010, με την καταναλωτική δαπάνη μέσω χρεωστικών καρτών στα σημεία πώλησης να ανέρχεται στα 835 εκατ. ευρώ, αυξημένη κατά 16%, ενώ ο συνολικός αριθμός χρεωστικών καρτών αυξήθηκε κατά 9%, φτάνοντας τα 5,6 εκατομμύρια. Επιπλέον, ο αριθμός των συναλλαγών στα σημεία πώλησης ανά χρεωστική κάρτα αυξήθηκε κατά 19% και ο αριθμός των συναλλαγών κινήθηκε ανοδικά σε ποσοστό 12,5%, φτάνοντας τα 84 εκατομμύρια. Παράλληλα, η δαπάνη ανά χρεωστική κάρτα στα σημεία πώλησης έφτασε τα 160 ευρώ, σημειώνοντας αύξηση κατά 9%.
O συνολικός αριθμός των πιστωτικών καρτών λόγω των επιπτώσεων της οικονομικής κρίσης στην χώρα μας, μειώθηκε στα 3 εκατομμύρια (περίπου -15%), ενώ η καταναλωτική δαπάνη στα σημεία πώλησης κυμάνθηκε στα 3,8 δισ.ευρώ (περίπου -10%). Ωστόσο, οι συναλλαγές στα σημεία πώλησης ανά πιστωτική κάρτα σημείωσαν αύξηση κατά 6%. Ο συνολικός αριθμός των εταιρικών καρτών αυξήθηκε κατά περίπου 6% (φτάνοντας τις 48.000), όπως και οι συναλλαγές ανά κάρτα, που αυξήθηκαν κατά 7%. Η δαπάνη στα σημεία πώλησης μειώθηκε κατά 4% περίπου, στα 270 εκατ. ευρώ.
Ο κ. Καμπανόπουλος, ανέφερε ότι η μείωση που κατέγραψε η κατηγορία των πιστωτικών καρτών στην Ελλάδα ήταν μια αναμενόμενη εξέλιξη, δεδομένου ότι και οι καταναλωτές και οι τράπεζες εμφανίζονται πιο προσεκτικοί στη χρήση και τη χορήγηση πίστωσης, στο πλαίσιο της τρέχουσας οικονομικής συγκυρίας. Παρ’ όλα αυτά, ο μέσος όρος συναλλαγών ανά κάρτα για αγορές αυξήθηκε κατά 6%.
Παράλληλα, η ανοδική πορεία των χρεωστικών καρτών δείχνει ότι και οι Έλληνες καταναλωτές έχουν αρχίσει να εξοικειώνονται με την ευκολία, την ασφάλεια και την ευελιξία που συνεπάγεται η χρήση τους, χρησιμοποιώντας τη συγκεκριμένη κατηγορία καρτών ως εργαλείο πληρωμών και στηριζόμενοι σε χρήματα που έχουν ήδη στο λογαριασμό τους. Συνεπώς, το διψήφιο ποσοστό αύξησης της καταναλωτικής δαπάνης μέσω χρεωστικών καρτών μας χαροποιεί ιδιαίτερα, ανέφερε ο κ.Καμπανόπουλος.