Oι εξελίξεις στην Κύπρο αναμένεται να έχουν οικονομικές και πολιτικές επιπτώσεις στην Ελλάδα, εκτιμά σε έκθεσή της η Credit Suisse.
Αναλυτικά, ο διεθνής οίκος αναφέρει ότι στο οικονομικό επίπεδο το κούρεμα στα κεφάλαια των ελληνικών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην Κύπρο και οι εμπορικοί δεσμοί με την Κύπρο ενδέχεται να ασκήσουν πιέσεις στην ελληνική οικονομία.
Ο αντίκτυπος στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας δεν θα είναι πολύ μεγάλος, πιθανότατα λιγότερο από 1%, σημειώνει η Credit Suisse, αλλά προσθέτει ότι ενδέχεται να καταστήσει πιο δύσκολη την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων.
Σύμφωνα με τον διεθνή οίκο, μεγαλύτερο πρόβλημα θα ήταν αν τα πρόσφατα γεγονότα στην Κύπρο πυροδοτούσαν μια νέα φυγή καταθέσεων από τις ελληνικές τράπεζες. Αν κάτι τέτοιο συνέβαινε, οι επιπτώσεις στην ανάπτυξη θα ήταν πολύ μεγαλύτερες, προειδοποιεί.
Στο πολιτικό μέτωπο, η Credit Suisse υποστηρίζει ότι το πλήγμα στην εμπιστοσύνη και μια βαθύτερη ύφεση εξαιτίας της Κύπρου θα μπρορούσαν να υπονομεύσουν τις προσπάθειες της κυβέρνησης και να θέσουν σε κίνδυνο τη σταθερότητά της.
Ακόμα περισσότερο, υπάρχει μεγάλος κίνδυνος οι εξελίξεις στην Κύπρο να ενισχύσουν το αντιμνημονιακό αίσθημα στην Ελλάδα, δίνοντας περαιτέρω ώθηση στα λαϊκιστικά κόμματα της αντιπολίτευσης και δυσχεραίνοντας την εφαρμογή του προγράμματος.
Δεν φτάνουν τα 10 δισ. ευρώ για Κύπρο
Η Credit Suisse αναμένει σημαντική συρρίκνωση του ΑΕΠ της Κύπρου την επόμενη διετία.
Συγκεκριμένα, αναφέρει ότι η αναδιάρθρωση του τραπεζικού τομέα, το κλείσιμο των τραπεζών για δύο εβδομάδες και η επιβολή κεφαλαιακών ελέγχων θα προκαλέσουν σημαντικά προβλήματα ρευστότητας στις κυπριακές επιχειρήσεις. Ιδιαίτερα επιβλαβές θα είναι και το πλήγμα στον τομέα των υπηρεσιών, ενώ η επιβολή κουρέματος στις καταθέσεις και τα δημοσιονομικά μέτρα ύψους 3% του ΑΕΠ θα πιέσουν τη ζήτηση.
Ως εκ τούτου, η Credit Suisse προβλέπει ότι το ΑΕΠ της Κύπρου θα συρρικνωθεί κατά 12% το 2013 και 6% το 2014, θυμίζοντας μια ελληνικού τύπου ύφεση η οποία ίσως να ξεπεράσει και το 20% συνολικά, με την ανεργία να υπερβαίνει και αυτή το 20%.
Σύμφωνα με τον διεθνή οίκο, η βαθιά ύφεση θα καταστήσει ιδιαίτερα δύσκολη την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων και πιθανότατα αυτοί θα πρέπει να αναθεωρηθούν ή να επιβληθούν επιπρόσθετα μέτρα. Την ίδια ώρα, οι ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών μπορεί να είναι υψηλότερες από τις αναμενόμενες. Η ύφεση και η υψηλή ανεργία ενδέχεται να αυξήσουν τον αριθμό των μη εξυπηρετούμενων δάνειων.
Επιπλέον, η Credit Suisse υπογραμμίζει ότι το μνημόνιο της Κύπρου δεν θα έχει την ίδια πολιτική και κοινωνική στήριξη που είχε πριν από μερικές εβδομάδες.
Στο πλαίσιο αυτό, ο διεθνής οίκος επισημαίνει ότι τα 10 δισ. ευρώ ως το 2016 πιθανότατα δεν θα αποδειχθούν αρκετά και θα χρειαστούν επιπρόσθετα κεφάλαια ως το τέλος του προγράμματος.