Λίγα μόλις εικοσιτετράωρα μετά τις αποφάσεις για την αμφιλεγόμενη χρηματοπιστωτική διάσωση της Κύπρου, το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο (IIF) κάνει λόγο για μία «πραγματική πιθανότητα» εξόδου της χώρας από την ευρωζώνη.
«Είναι η πρώτη περίπτωση στην οποία μπορούμε να δούμε μια μορφή εξόδου (από τη ζώνη του ευρώ) ως μια πραγματική πιθανότητα», δήλωσε ο Φίλιπ Σατλ, επικεφαλής των οικονομολόγων του IIF, προσθέτοντας ότι αυτό θα ήταν «πολύ πιο εύκολο» για μια μικρή χώρα όπως η Κύπρος.
«Η Κύπρος υποφέρει απ’ όλα τα κόστη που συνδέονται (…) με το ευρώ, χωρίς να έχει κανένα από τα οφέλη», επισήμανε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, επικαλούμενος την υποτίμηση των τραπεζικών καταθέσεων και την ύφεση που προβλέπεται να σημειωθεί στη χώρα.
Όπως ανέφερε ο Σατλ, «η μόνη διέξοδος (για τη χώρα) θα ήταν μια υποτίμηση», η οποία είναι αδύνατη με το ενιαίο νόμισμα.
Εκτίμησε ακόμη πως μια έξοδος της Κύπρου από την ευρωζώνη δεν θα είχε απαραιτήτως επιπτώσεις αλλού στην Ευρώπη.
Μάλιστα, το IIF εξέφρασε την ανησυχία του για τις συνέπειες του σχεδίου για τη διάσωση της Κύπρου σε άλλες ευρωπαϊκές τράπεζες που αντιμετωπίζουν δυσκολίες.
«Είναι σχεδόν βέβαιο ότι αυτό θα αυξήσει τα κόστη της χρηματοδότησης (…) των τραπεζών που είναι αδύναμες ή θεωρούνται αδύναμες», ιδιαίτερα στην Ισπανία, την Πορτογαλία ή την Ιταλία, διευκρίνισε ο κ. Σατλ και συμπλήρωσε ότι «αυτό επιδεινώνει κατά κάποιο τρόπο τις προκλήσεις που περιμένουν αυτές τις χώρες».