Αδικαιολόγητη υπερβολή και αυστηρότητα εμπεριέχουν οι ρυθμίσεις του νέου φορολογικού νομοσχεδίου, με εστίαση στις προβλέψεις για την αυτόφωρη διαδικασία, όπως αναφέρει σε επιστολή του προς τους υπουργούς Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου και Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Χ. Καστανίδη, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Πιερίας, κ. Ηλ. Χατζηχριστοδούλου.
Η επιστολή κοινοποιήθηκε προς τους υφυπουργούς Οικονομικών κ. Φ. Σαχινίδη και Δ. Κουσελά, την Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος, σ’ όλα τα επιμελητήρια της χώρας και η αντίδραση όπως σημειώνεται οφείλεται στο ότι ”η ήδη τσαλακωμένη αξιοπρέπεια του επιχειρηματία έχει ποδοπατηθεί βάναυσα για μια ακόμη φορά, δίνοντάς του τη χαριστική βολή και πρακτικά και ψυχολογικά”.
Το επιμελητήριο σημειώνει ότι υπάρχουν στοιχεία στο νομοσχέδιο που βρίσκουν σύμφωνη την επιχειρηματική κοινότητα της Πιερίας όπως είναι:
– η δημοσιοποίηση ονομάτων οφειλετών του Δημοσίου με χρέη πάνω από 150.000 ευρώ, καθώς και η άρση του φορολογικού απορρήτου, εφόσον διαπιστώνονται παραβάσεις έκδοσης πλαστών και εικονικών στοιχείων ή νόθευσης ή μη έκδοσης στοιχείων, από τα οποία προκύπτει απόκρυψη φορολογητέας ύλης, όπως και καταχωρήσεις στα βιβλία αγορών ή εξόδων που δεν πραγματοποιήθηκαν και δεν έχει εκδοθεί κανένα φορολογικό στοιχείο.
-Είναι προς τη σωστή κατεύθυνση η μείωση των φορολογικών συντελεστών από 24% σε 20 %, από 01/01/2011, για το σύνολο των κερδών και μερισμάτων Α.Ε. και Ε.Π.Ε.
– Είναι υπέρ της ανάπτυξης το να βρίσκονται εκτός υποχρέωσης καταβολής ΦΠΑ για τρία χρόνια τα νεόδμητα ακίνητα, εφόσον δεν πουληθούν.
– Είναι θετικό για την ανάπτυξη των εμπορευματικών μεταφορών η δυνατότητα επιλογής φορολόγησης με ΦΠΑ στην εκμετάλλευση εμπορευματικών κέντρων.
Από την άλλη πλευρά, όμως, σημειώνεται ότι δεν είναι και τόσο ευκρινής η διάκριση των ληξιπρόθεσμων χρεών σε “εισπράξιμα” και “μη εισπράξιμα”, στη λογική του ότι μπορεί να υπάρχει ένας μεγαλο-οφειλέτης και αυτοί που είναι επιφορτισμένοι με το καθήκον είσπραξης να αποφαίνονται πως “Δεν είναι δυνατόν τώρα να εισπράξουμε από αυτόν τις 250.000 ευρώ που χρωστάει”, ενώ ακόμη και να υπάρχουν ασφαλιστικές δικλείδες περνάει αυτομάτως το λάθος μήνυμα, όπως εκτιμά το επιμελητήριο.
Επίσης, σημειώνεται ότι το να επιχειρείται με ημίμετρα να βοηθηθεί ο βαλλόμενος επιχειρηματίας δεν έχει αποτέλεσμα. Δηλαδή το να επιτρέπεται η παραλαβή περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ δίχως την καταβολή όλου του οφειλόμενου ποσού, δείχνει απλά καλές προθέσεις και δεν έχει κανέναν πρακτικό αντίκτυπο από τη στιγμή που απαιτείται η καταβολή το λιγότερο 40% με την υποβολή της δήλωσης και τα υπόλοιπα σε δύο ίσες μηνιαίες δόσεις, με ελάχιστο μάλιστα ποσό δόσης τα 300 ευρώ και ποσοστό προσαύξησης 1%.
Πέραν όλων των παραπάνω, εκτιμάται ότι η τακτική του αυτοφώρου θα συναντήσει πολλά προβλήματα πρακτικά, τόσο στο αστυνομικό όσο και στο δικαστικό σκέλος. Σημειώνεται ότι η διαδικασία του αυτοφώρου και η ποινική δίωξη αναστέλλεται εάν ο οφειλέτης ζητήσει την υπαγωγή του στις διατάξεις περί εξωδικαστικού συμβιβασμού και σημειώνεται ότι ”γενικότερα, είναι ολέθριο λάθος να εξισώνουμε την εκ συστήματος φοροδιαφυγή με τη μη έγκαιρη απόδοση του ΦΠΑ, ενώ ζούμε σε μια περίοδο όπου το κράτος δεν αποδίδει τον ΦΠΑ στον επιχειρηματία αλλά απειλεί τους επιχειρηματίες με αυτόφωρο”.
Το επιμελητήριο τονίζει ότι ”καμία απολύτως τρανταχτή περίπτωση μεγάλης φοροαποφυγής δεν έχουμε δει ακόμη να υπόκειται σε αυστηρή τιμωρία και απαίτηση καταβολής των οφειλομένων”.
Διαβάστε επίσης: Προχειρότητα στο φορολογικό – επαναπροσεγγίζουν τις ποινές