Το κυπριακό πακέτο διάσωσης αλλάζει τα έως τώρα δεδομένα στην Ευρωζώνη, δημιουργώντας ένα «κακό προηγούμενο», που δεν μπορεί να αφήσει ανεπηρέαστα τα κράτη – μέλη και το χρηματοπιστωτικό σύστημα της νομισματικής ένωσης.
Αυτό επισημαίνουν αναλυτές διεθνών οίκων, ασκώντας οξεία κριτική στις αποφάσεις των Ευρωπαίων.
Ενδεικτική είναι έκθεση της Credit Suisse, σύμφωνα με την οποία η συμμετοχή των καταθετών στο σχέδιο της Κύπρου «θα έχει πιθανότατα αρνητικές συνέπειες για ολόκληρη την Ευρωζώνη, θέτοντας σε κίνδυνο τη διαφαινόμενη οικονομική σταθεροποίηση». Η ελβετική τράπεζα κρούει ειδικά τον κώδωνα του κινδύνου για την Ελλάδα, προειδοποιώντας ότι οι εξελίξεις ενδέχεται να οδηγήσουν σε βαθύτερη ύφεση, επηρεάζοντας το ΑΕΠ κατά 1%, ενώ απειλούν μέ νέα αποσταθεροποίηση το τραπεζικό σύστημα, αλλά και με ενίσχυση του αντιμνημονιακού κλίματος.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η UBS, υπογραμμίζοντας ότι, με την κυπριακή συμφωνία, οι Ευρωπαίοι πέρασαν την «κόκκινη γραμμή» της επιβάρυνσης των μη ασφαλισμένων καταθετών, σε μια κίνηση που μπορεί να προκαλέσει μαζική φυγή καταθέσεων από τις χώρες της περιφέρειας. Η τράπεζα «βλέπει» τον κίνδυνο κατάρρευσης της κυπριακής οικονομίας και μη βιωσιμότητας του χρέους της, ενώ επισημαίνει ότι «η πιο άμεση εστία μετάδοσης του κινδύνου είναι η Ελλάδα».
Ιδιαίτερα καυστικοί είναι και οι αναλυτές της γαλλικής Societe Generale. «Η Ευρωζώνη λειτουργεί μία χαρά… αλλά μόνο για τη Γερμανία», σχολιάζουν, βλέποντας πλέον αυξημένο κίνδυνο για διάσπαση της νομισματικής ένωσης. Οπως επισημαίνεται στη σχετική έκθεση, οι χειρισμοί της τρόικας στην Κύπρο κατέδειξαν πως οι καταθέσεις δεν είναι πια ασφαλής επιλογή. Κατά την άποψη της SocGen, πολλές ακόμη χώρες έχουν προβλήματα ίδια, αν και μικρότερης κλίμακας.
Ο αμερικανικός οίκος Standard & Poor’s, από την πλευρά του, σε έκθεσή του, αν και επισημαίνει ότι οι πρόσφατες εξελίξεις δεν αναμένεται να επηρεάσουν άμεσα τις αξιολογήσεις των τραπεζών της Ευρωζώνης, υπογραμμίζει ότι «δημιουργούν ένα προηγούμενο, βάσει του οποίου οι μεγαλοκαταθέτες πιθανόν να κληθούν να συμμετάσχουν σε μελλοντικές διασώσεις τραπεζών.