“Η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους θα αποτραπεί”

Κατά της αναδιάρθρωσης του δημόσιου χρέους της Ελλάδας τάσσεται ο επίτροπος Όλι Ρεν.

 

«Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν εικασίες, για το εάν η Ελλάδα μπορεί να αντέξει το βάρος του χρέους της. Για το λόγο αυτό προτείναμε να δοθούν στην Αθήνα όπως και στο Δουβλίνο επτά χρόνια για να επιστρέψει τη βοήθεια»», λέει ο κ. Ρεν σε συνέντευξή του στη Frankfurter Allgemeine Zeitung “FAZ” (Φραγκφούρτερ Αλγκεμάινε Τσάιτουνγκ 27.01.11).

 

Ο επίτροπος εκτιμά ότι μία αναδιάρθρωση ελληνικού χρέους θα συνεπάγονταν μεγαλύτερες οικονομικές αναταραχές. «Αυτό θέλουμε να το αποτρέψουμε και θα το αποτρέψουμε», διαβεβαιώνει ο κ. Ρεν.

 

Ο επίτροπος Οικονομικών υπενθυμίζει ότι «το Μάιο του 2010 αντιμετωπίστηκε η αδυναμία της Ελλάδας να εξυπηρετήσει το χρέος της. «Με τον τρόπο αυτό αποτρέψαμε το ενδεχόμενο να επαναληφθεί στην Ευρώπη κάτι ανάλογο με την περίπτωση της ‘Λέμαν Μπράδερς’. Αυτό θα είχε τεράστιες συνέπειες για την οικονομική ανάκαμψη», εκτιμά ο κ.Ρεν.

 

Από την πλευρά του, ο υπουργός οικονομικών της Γερμανίας κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είπε χθες στη γερμανική Βουλή ότι είχε συζητήσει πέρυσι με την ελληνική Κυβέρνηση το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης, αλλά η ελλάδα είχε δηλώσει την αντίθεσή της.

 

Ο ευρωβουλευτής του κόμματος των Φιλελευθέρων (FDP) – που μετέχει στην Κυβέρνηση της Γερμανίας – κ. Βολφ Κλιντς δήλωσε στο πρακτορείο Ρόιτερ, ότι η Ελλάδα θα πρέπει να αναδιαρθρώσει το χρέος της μέσα στους επόμενους 12 μήνες, προσθέτοντας ότι το κόμμα του στο Βερολίνο δεν είναι αντίθετο σε μία τέτοια κίνηση. “Η Ελλάδα δεν θα τα καταφέρει χωρίς αναδιάρθρωση”, είπε ο κ. Κλιντς, προσθέτοντας ότι “το πιο πιθανό βήμα είναι η αλλαγή στη διάρκεια αποπληρωμής και στο επιτόκιο των ομολόγων και ένα μικρό “κούρεμά” τους”.

 

Συνεχίζοντας, ο ευρωβουλευτής είπε: “Πιστεύω ότι θα δούμε μόνο μικρό “κούρεμα” για τους κατόχους ομολόγων – ίσως 20% – που δεν θα απαιτούσε μεγάλες ζημιές στις τράπεζες και τις ασφαλιστικές εταιρίες”.

 

Υπέρ της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους τάχθηκε και η κυρία Μπεατρίς Βέντερ Ντι Μάουρο, μέλος της ομάδας οικονομικών συμβούλων της γερμανικής Κυβέρνησης. “Μία διαπραγμάτευση με τους πιστωτές για την επιμήκυνση της περιόδου αποπληρωμής και πιο ευνοϊκοί όροι θα βοηθήσουν”, είπε η κυρία Βέντερ Ντι Μάουρο.

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ