Ο τρόπος με τον οποίο οι διεθνείς πιστωτές χειρίστηκαν την κρίση του τραπεζικού τομέα στην Κύπρο, υπήρξε «εντελώς εσφαλμένος», δήλωσε την Παρασκευή 7 Απριλίου ο επικεφαλής της Ένωσης Τραπεζών της Σλοβενίας, μιλώντας στο Reuters.
Στη χώρα επικρατεί έντονη ανησυχία για τις επιλογές που ακολουθεί η Ευρωζώνη, καθώς ο τραπεζικός τομέας αντιμετωπίζει επισφάλειες, κυρίως μη εξυπηρετούμενα δάνεια, ύψους 7 δισ. ευρώ ή το 20% του σλοβενικού ΑΕΠ.
Ο Φραντς Άρχαρ δήλωσε επίσης ότι εκτιμά πως η Σλοβενία δεν θα χρειαστεί να υπαχθεί σε καθεστώς διεθνούς δανεισμού, αλλά σημείωσε πως η κυβέρνηση της βαλκανικής χώρας πρέπει να δράσει το ταχύτερο για να βοηθήσει τον τραπεζικό της τομέα.
«Νομίζω ότι διαπράχθηκε ένα πολύ μεγάλο λάθος», δήλωσε ο κ. Άρχαρ, πρώην διοικητής της σλοβενικής κεντρικής τράπεζας, αναφερόμενος στην πρώτη απόφαση του Eurogroup για κούρεμα και στις καταθέσεις κάτω των 100.000 ευρώ.
«Από τη μία πλευρά, προσπαθούμε να εγκαθιδρύσουμε την Ευρωπαϊκή Τραπεζική Ένωση, με τρεις πυλώνες και ασφάλιση καταθέσεων έως και 100.000 ευρώ, αλλά από την άλλη πλευρά οι ίδιοι άνθρωποι την απορρίπτουν στην περίπτωση μιας μικρής χώρας, με έναν μεγάλο τραπεζικό τομέα έστω», σημείωσε.
Ο κ. Άρχαρ είπε ότι διαπράχθηκε ένα «επικοινωνιακό λάθος» από τον Ολλανδό υπουργό Οικονομικών και επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος είχε δηλώσει το Μάρτιο, προκαλώντας σάλο, ότι θα μπορούσαν να επαναληφθούν λύσεις σε τραπεζικές κρίσεις όπως αυτή που επελέγη στην Κύπρο και σε άλλες χώρες-μέλη της ΕΕ στο μέλλον.
Σε ό,τι αφορά τα χρήματα, «τα πάντα σχετίζονται με την πίστη και με τον φόβο», επισήμανε.
Η νέα σλοβενική κεντροαριστερή κυβέρνηση υπό την πρωθυπουργό Άλενκα Μπράτουσεκ, ανέλαβε καθήκοντα στις 20 Μαρτίου, αφού η προηγούμενη συντηρητική κυβέρνηση απώλεσε την εμπιστοσύνη της Βουλής εξαιτίας ενός σκανδάλου διαφθοράς.
Οι αρχές στη Λιουμπλιάνα σχεδιάζουν να δημιουργήσουν, ως το Σεπτέμβριο μια «κακή τράπεζα», η οποία θα απορροφήσει όλες τις επισφάλειες από το ενεργητικό των σλοβενικών πιστωτικών ιδρυμάτων και θα επιτρέψει την έναρξη μιας διαδικασίας αποκρατικοποίησης του τομέα.
«Πιστεύω ότι εάν η κυβέρνηση συνεχίσει το συντομότερο δυνατόν από εκεί που σταμάτησε η προηγούμενη, ιδίως σε ό,τι αφορά το τραπεζικό σύστημα και την “κακή τράπεζα”, αυτό θα έστελνε το καλύτερο δυνατό μήνυμα στις αγορές, ότι δηλαδή αναλαμβάνουμε δράση, δεν μιλάμε απλώς», είπε ο κ. Άρχαρ.