Η κυπριακή διάσωση αποτελεί θετική εξέλιξη, θα συντελέσει ώστε να περιοριστεί η αβεβαιότητα και δεν συνιστά μοντέλο δήλωσε την Κυριακή ο επικεφαλής της Bundesbank και μέλος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Γενς Βάιντμαν προσθέτοντας ότι η κατάσταση στο νησί έχει σταθεροποιηθεί. Όπως ανέφερε, το εγχείρημα της Κύπρου καταδεικνύει ότι η εκκαθάριση των τραπεζών μπορεί να αντιμετωπιστεί παρά τις δυσκολίες.
Μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό Deutschlandfunk ο Βάιντμαν δεν απέκλεισε ότι η Κύπρος μπορεί να χρειαστεί ακόμη μεγαλύτερη ρευστότητα, αλλά πρόσθεσε ότι είναι οι μακροπρόθεσμες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που θα επιλύσουν τα προβλήματα της Λευκωσίας και όχι περισσότερα μετρητά.
Σύμφωνα με τον κεντρικό τραπεζίτη, η διάσωση της Κύπρου δεν συνιστά μοντέλο λόγω του μεγάλου μεγέθους του χρηματοπιστωτικού τομέα της, ωστόσο σημείωσε ότι «ήταν σημαντικό ότι εκείνοι που έφεραν την ευθύνη που προκάλεσαν μπελάδες στις τράπεζες ανέλαβαν κάποιο κόστος».
«Δεν μπορούμε να σώζουμε πάντα τράπεζες που αντιμετωπίζουν δυσκολίες με τα χρήματα των φορολογουμένων. Χρειάζεται η εκκαθάριση των τραπεζών να γίνεται κατά τέτοιο τρόπο ώστε να μην θέτουν σε κίνδυνο το χρηματοπιστωτικό σύστημα» πρόσθεσε.
Ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο «κουρέματος» των μεγάλων καταθέσεων σε περίπτωση κατάρρευσης τραπεζών στην Ευρωπαϊκή Ένωση, διεμήνυσε από την πλευρά του το Σάββατο ο επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της ΕΕ.
Στο μεταξύ, σε ποσοστό πέραν του 50% αναμένεται να φτάσει των κούρεμα των καταθέσεων άνω των 100.000 ευρώ στην Τράπεζα Κύπρου. Οι διαβουλεύσεις μεταξύ της Κεντρικής Τράπεζας και της Τράπεζα Κύπρου, δεν έχουν ακόμη οδηγηθεί σε αποτέλεσμα, ωστόσο συνεχίζονται για να υπάρξει συμφωνία.