Κάποια χρόνια πριν, οι προοπτικές του δεν προδιαγράφονταν ιδιαίτερα ρόδινες. Μετά το 2003-2005, όμως, ακολούθησε παγκοσμίως μια έντονα ανοδική πορεία, που το έβαλε στη λίστα επιλογών εκατοντάδων χιλιάδων καταναλωτών, πολλοί από τους οποίους, μάλιστα, άλλαξαν για χάρη του καταναλωτικές συνήθειες.
Ο λόγος για το ροζέ κρασί, η κατανάλωση του οποίου έχει αυξηθεί παγκοσμίως κατά 13% μέσα σε μόλις οκτώ χρόνια, έχοντας φτάσει στα 25,3 εκατ. εκατόλιτρα (mhL) το 2010, σύμφωνα με το Διεπαγγελματικό Συμβούλιο Κρασιών της Πρoβηγκίας (Conseil Interprofessionnel de Vins de Provence).
Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ και αν στις αμπελοοινικές περιοχές της Γαλλίας -ιδίως της Προβηγκίας – και του ιταλικού νότου παραδοσιακά το τιμούσαν, συνδυάζοντάς το με δημοφιλή μεσογειακά πιάτα, στην Ελλάδα «ανακαλύφθηκε» σχετικά πρόσφατα και, παρότι κατέχει ακόμη μικρό μερίδιο αγοράς, αυξάνει τη δημοτικότητά του.
Παρουσίαση 12 ροζέ κρασιών από πέντε περιοχές της Ελλάδας
Την ευκαιρία να γνωρίσουν 12 ροζέ κρασιά από τη Θράκη, τη Μακεδονία, την Κεντρική Ελλάδα, την Πελοπόννησο και τα νησιά, θα έχουν όσοι συμμετάσχουν στην επόμενη συνάντηση του «Wine Club Thessaloniki ’96», που θα πραγματοποιηθεί σε κεντρικό ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης, στις 24 Απριλίου.
Πόσα γνωρίζουμε, όμως, για το ροζέ κρασί, που ‘πλειοδοτεί” τόσο σε χρώματα (έντονο ροζ, κερασί, τριανταφυλλί, ροζ σολομού, πορτοκαλί της φλούδας του κρεμμυδιού) και σε αρώματα (με έντονη την παρουσία μικρών κόκκινων φρούτων του δάσους);
Γευστικό πασπαρτού
Όπως εξηγεί στο ΑΠΕ – ΜΠΕ η χημικός – οινολόγος – δημοσιογράφος οίνου Μαρία Νέτσικα, τα ροζέ κρασιά “θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ως τα απόλυτα γευστικά πασπαρτού” διότι συνδυάζονται τέλεια με τη μεσογειακή κουζίνα. «Τα ροζέ συνδυάζονται άψογα με ζυμαρικά. Επίσης, ταιριάζουν υπέροχα με πιάτα με σάλτσες που περιέχουν σκόρδο και τομάτα, καθώς και με τα λαδερά της Μεσογείου, όπως τα φασολάκια, οι μπάμιες ή και τα γεμιστά» εξηγεί.
Στο ροζ, ο χρόνος μετράει αντίστροφα
Σε αντίθεση με τα κόκκινα κρασιά, των οποίων η ποιότητα αναβαθμίζεται με την παλαίωση, τα ροζέ «ποντάρουν» στη φρεσκάδα.
«Τα περισσότερα από τα ροζέ κρασιά καταναλώνονται φρέσκα. Πρέπει δηλαδή να είναι της προηγούμενης ή της προπροηγούμενης εσοδείας, να καταναλώνονται μέσα σε δύο χρόνια από την παραγωγή τους: τα έντονα αρώματά τους είναι φρέσκα και σε αυτά θέλουμε τη νεότητα» σημειώνει η κ. Νέτσικα.
Πώς συνιστάται να καταναλώνονται τα ροζέ κρασιά
Τα ροζέ είναι εξαιρετική επιλογή για την περίοδο από την άνοιξη μέχρι και το φθινόπωρο γιατί καταναλώνονται δροσερά. Σε ποια θερμοκρασία; Όπως εξηγεί η κ. Νέτσικα, ανάλογα με τον αλκοολικό τίτλο, τον αρωματικό πλούτο και το σώμα του κρασιού, καταναλώνονται σε θερμοκρασία από 11 βαθμούς Κελσίου (για τα πιο “λεπτά”) μέχρι τους 14 βαθμούς (για τα πιο πλούσια, με εντονότερο χρώμα και γεύσεις).
Σύμφωνα με την κ. Νέτσικα, την τελευταία δεκαετία, η ζήτηση για ροζέ κρασιά έχει αυξηθεί παγκοσμίως και αυτά έχουν γίνει πολύ πιο δημοφιλή. Αυτό ήταν απόρροια προωθητικών κινήσεων, που απέδωσαν τα πρώτα αποτελέσματα στις αγορές των ΗΠΑ και της Βρετανίας, πριν διαδοθούν και στις υπόλοιπες χώρες.
Ευρωπαϊκό χρώμα
Με βάση πρόσφατη έρευνα αγοράς του Euromonitor, ενώ η κατανάλωση ερυθρών και λευκών κρασιών στη δυτική Ευρώπη μειώθηκε κατά 2% σε όγκο το 2011, σε σχέση με το 2010, στα ροζέ σημειώθηκε άνοδος 3%, που προήλθε κυρίως (αλλά όχι μόνο) από την αυξημένη ζήτηση από νέες γυναίκες.
Σύμφωνα με στοιχεία του Conseil Interprofessionnel des Vins de Provence, το 75% των ροζέ κρασιών παράγονται στην Ευρώπη, με κύριες παραγωγούς τις χώρες Γαλλία (28%), Ιταλία (21%) και Ισπανία (18%). Η κατανάλωση των ροζέ υπολογίζεται ότι αντιστοιχεί στο 9% της συνολικής κατανάλωσης κρασιών παγκοσμίως.
Δημοφιλή και στις αγορές της Ασίας
Στις ΗΠΑ, οι πωλήσεις ροζέ κρασιών αυξήθηκαν κατά 26% σε αξία και κατά 14% σε όγκο το 2011, έβδομη συνεχή χρονιά ανόδου στον τζίρο τους, ενώ ιδιαίτερα ενδιαφέροντα είναι τα στοιχεία, που αφορούν την κατανάλωση στις ασιατικές αγορές.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις των διοργανωτών της Vinexpo, που θεωρείται ως η σπουδαιότερη έκθεση για το κρασί παγκοσμίως, στο Χονγκ Κονγκ, τη μεγαλύτερη αγορά κρασιού της Ασίας, η κατανάλωση ροζέ έχει πλέον αυξηθεί στο 3% της συνολικής.
Στην Ιαπωνία, η κατανάλωση ροζέ κρασιών εκτινάχθηκε κατά 85% μεταξύ 2006 και 2010 και υπολογίζεται ότι θα αυξηθεί κατά πρόσθετο 55,6% ανάμεσα στο 2011 και το 2015. Συνολικά, η παραγωγή ροζέ κρασιών αντιστοιχεί πλέον στο 10% της παγκόσμιας οινικής παραγωγής.
Σημειώνεται ότι το Wine Club, από τις παλαιότερες λέσχες φίλων του κρασιού στην Ελλάδα, διανύει φέτος τη 17η χρονιά λειτουργίας, ενώ διοργανώνει εννέα συναντήσεις γευστικών δοκιμών και οινικής εκπαίδευσης ετησίως, με ετήσιο κόστος 9 ευρώ για τα μέλη του και 18 ευρώ/συνάντηση για τους επισκέπτες.
Στις 17/4 διοργανώνεται μάθημα μαγειρικής για τα εδέσματα του πασχαλινού τραπεζιού, στη διάρκεια του οποίου θα αναδειχτούν και ροζέ κρασιά.