Τον κώδωνα του κινδύνου σε 13 χώρες κρούει με έκθεσή της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, χαρακτηρίζοντας τις οικονομικά ευάλωτες και υποστηρίζοντας ότι οι αν δεν αντιμετωπίσουν άμεσα τα προβλήματα τους δημιουργούν κίνδυνο αποσταθεροποίησης σε όλη την ευρωζώνη.
Στον κατάλογο περιλαμβάνονται μικρές και μεγάλες ευρωπαϊκές οικονομίες, όπως η Γαλλία, η Ιταλία, η Ισπανία, η Σλοβενία, η Ολλανδία ενώ εξαιρέθηκαν όσες βρίσκονται σε πρόγραμμα διάσωσης όπως η Ελλάδα και η Πορτογαλία.
Συγκεκριμένα, η Επιτροπή αυξάνει την πίεση στη γαλλική κυβέρνηση για άμεση αναμόρφωση της οικονομίας της χώρας ενώ αναφέρει ότι οι μεταρρυθμίσεις τις οποίες προωθεί ο Φρανσουά Ολάντ δεν είναι επαρκείς για την επαναφορά της Γαλλίας στον κατάλογο των χωρών με τη μεγαλύτερη ανταγωνιστικότητα. Η Γαλλία χάνει διαρκώς μερίδιο στην παγκόσμια αγορά εξαγωγών ενώ οι προοπτικές ανάπτυξης δεν δείχνουν ιδιαίτερη βελτίωση. Επιπλέον, η έκθεση προειδοποιεί για το συνεχώς αυξανόμενο γαλλικό χρέος που αν δεν ρυθμιστεί θα απειλήσει τον τραπεζικό τομέα της χώρας.
Ισπανία και Σλοβενία εμφανίζονται ως οι χώρες με τις μεγαλύτερες ανισορροπίες και υποψήφιες για την επιβολή προστίμων αν δεν λάβουν τα απαραίτητα μέτρα. Η κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι, παρά τη λήψη μέτρων λιτότητας, δεν έχει καταφέρει ακόμα να φτάσει τους προκαθορισμένους στόχους για το έλλειμμα που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση ενώ η αγορά ακινήτων (υπεύθυνη για το ξέσπασμα της κρίσης στην Ισπανία) βρίσκεται ακόμα σε εύθραυστη κατάσταση.
Όσον αφορά στην Ιταλία, η Επιτροπή κρίνει ότι η πολιτική αβεβαιότητα που επικρατεί επί του παρόντος στη χώρα μόνο κακό προκαλεί στην οικονομία της ενώ έστειλε το μήνυμα για την αναγκαιότητα της εφαρμογής μεταρρυθμίσεων από το διάδοχο του Μάριο Μόντι, ώστε να ισχυροποιηθεί η χώρα ενάντια στις πιθανές μελλοντικές κρίσεις της αγοράς.