«Είναι δίκαιο να σκεφθούμε αύξηση των διαρθρωτικών κονδυλίων για την Κύπρο», δήλωσε ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, ο οποίος μίλησε την Παρασκευή στην έδρα του Δημοσιογραφικού δικτύου Bloomberg στη Νέα Υόρκη με θέμα «Η Νέα Διατλαντική Συνεργασία για την Ανάπτυξη και την Εργασία». Την ομιλία συνδιοργάνωσε το Δίκτυο Bloomberg μαζί με το Ευρωπαϊκό –Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο της Νέας Υόρκης.
Ο κ. Μπαρόσο παραχώρησε επίσης συνέντευξη, η οποία μεταδόθηκε το βράδυ της Παρασκευής και περιείχε αναφορές στην Κύπρο και με αφορμή την επιστολή του Προέδρου της Δημοκρατίας συμφώνησε πως είναι δίκαιο να σκεφτούν αύξηση των διαρθρωτικών κονδυλίων για την Κύπρο, αναφέρει σε δημοσίευμα το sigmalive.
Αναλυτικότερα, ερωτηθείς για την επιστολή του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη, είπε πως αποτελεί αίτημα «για αύξηση των κονδυλίων από τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό. Όχι υπό τους όρους του πακέτου διάσωσης, οι οποίοι έχουν συμφωνηθεί. Είναι το μάξιμουμ 10 δισ., ευρώ, που κατ’ ακρίβεια είναι πολύ σημαντική συνεισφορά. Είναι περισσότερο από το ήμισυ του ΑΕΠ της Κύπρου. Και κατ’ αναλογία, το μεγαλύτερο πρόγραμμα που αποφασίσαμε μέχρι στιγμής».
Για το αίτημα που Προέδρου Αναστασιάδη ανέφερε πως πιστεύει ότι «είναι δίκαιο να σκεφθούμε αύξηση των διαρθρωτικών κονδυλίων για την Κύπρο. Εχω κάποιες ιδέες γι’ αυτό και θα τις παρουσιάσω σύντομα. Προβληματίζομαι για τον καλύτερο τρόπο, εξαιτίας των πραγματικοτήτων και γιατί όταν αποφασιζόταν ο προϋπολογισμός της ΕΕ για τα επόμενα επτά χρόνια, δεν είχαμε τα μεγέθη που έχουμε τώρα για την Κύπρο. Είναι ένα δίκαιο σημείο να το σκεφτούμε. Αλλά, να το επαναλάβω, είναι εντελώς ξεχωριστό από το πρόγραμμα διάσωσης».
Ο κ. Μπαρόζο συμφώνησε με τη διαπίστωση του δημοσιογράφου ότι ο προβληματισμός για ενίσχυση είναι αποτέλεσμα των «διψήφιων» οικονομικών προβλέψεων.
«Ακριβώς γι’ αυτό. Τώρα χρειαζόμαστε περισσότερη αλληλεγγύη για την Κύπρο, γιατί είναι δύσκολο να εκτιμηθεί ποιο μπορεί να είναι το αποτέλεσμα αυτών των ρυθμίσεων, στην πραγματική οικονομία. Που ήταν κι ακόμη είναι πολύ εστιασμένη στον τραπεζικό τομέα, ο οποίος θα απομοχλευθεί».
Ο κ. Μπαρόζο διερωτήθηκε ποιο θα είναι το αποτέλεσμα στην πραγματική οικονομία και την απασχόληση.
«Είναι δύσκολο να προβλεφθεί, είπε, αλλά βεβαίως βραχυχρόνια τα γεγονότα θα είναι τεράστια. Ασφαλώς τώρα αισθανόμαστε τις επιπτώσεις ενός μοντέλου που αποδείχθηκε μη βιώσιμο. Και πιστεύω μεσο-μακροπρόθεσμα η Κύπρος θα ενισχυθεί από την κατάσταση. Ομως πιστεύω χρειάζεται περισσότερη αλληλεγγύη προς υποστήριξη της Κύπρο, στην πολύ κρίσιμη στιγμή που αντιμετωπίζει».
Στο ερώτημα για τις ανησυχίες σ’ όλη την Ευρώπη από το κούρεμα των καταθέσεων, ο κ. Μπαρόζο είπε πως τώρα εργάζονται για ένα καλύτερο τραπεζικό σύστημα, καθώς μέχρι τώρα δεν υπήρχαν κανόνες. Κάνοντας σύγκριση της Κύπρου και της Ισλανδίας, η οποία δεν είναι μέλος της ΕΕ, είπε πως η διαφορά είναι ότι η Κύπρος μπορεί να υπολογίζει στα 10 δισ. των χωρών της Ευρωζώνης.
«Αυτό που συμβαίνει δεν είναι αποτέλεσμα της Ευρωζώνης ή του Ευρώ, αλλά κάποιου επιχειρηματικού μοντέλου, κάποιας συμπεριφοράς στον χρηματοπιστωτικό τομέα, η οποία δεν ήταν βιώσιμη. Και πιστεύω και είμαι πεπεισμένος πως με τις αποφάσεις που λαμβάνουμε, έχουμε ένα σύστημα που εγγυάται μεγαλύτερη ασφάλεια σε όλους τους φορολογούμενους και τους πολίτες της ΕΕ», δήλωσε.
Ένα από τα μαθήματα που βγαίνουν από τις δυσκολίες της Κύπρου, είπε απαντώντας σε άλλη ερώτημα, είναι η καθοριστική σημασία της επιτάχυνσης των προσπαθειών να υπάρξει τραπεζική ένωση. Και το ζητούμενο είναι πώς η πολιτική συμφωνία για ένα μοναδικό μηχανισμό επιτήρησης θα μεταφραστεί σε πραγματική νομοθεσία.
Ο κ. Μπαρόζο στην ομιλία του στο Μπλούμπεργκ, αναφέρθηκε σε όλους τους λόγους που συνηγορούν υπέρ της περαιτέρω σύσφιξης των εμπορικών και οικονομικών σχέσεων μεταξύ της ΕΕ και Ηνωμένων Πολιτειών. Ιδιαίτερα αναφέρθηκε στο θέμα της συμφωνίας για ελεύθερη διατλαντική ζώνη εμπορίου για την οποία -είπε- οι συζητήσεις μεταξύ των δύο πλευρών θα αρχίσουν εντός του καλοκαιριού.
Αναφερόμενος στη χρηματοπιστωτική κρίση, ο κ. Μπαρόζο είπε ότι η ΕΕ θα αναδειχθεί ισχυρότερη μέσα από τη κρίση αυτή γιατί λαμβάνονται όλα τα αναγκαία μέτρα και δεν πρέπει να ξεχνιούνται- είπε- τα θεμελιώδη οικονομικά στοιχεία και ένα από αυτά είναι ότι η ΕΕ είναι αποτελεί σήμερα το μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο παγκοσμίως.
Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Μπαρόζο χαιρέτισε την έγκριση της δανειακής σύμβασης για τη Κύπρο, που έγινε νωρίτερα την ίδια μέρα, από το Eurogroup στο Δουβλίνο, αλλά και την επιμήκυνση των δανείων της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας.
Απαντώντας σε ερωτήσεις του ακροατηρίου, κ. Μπαρόζο είπε ότι η παγκόσμια οικονομική κρίση ήταν αποτέλεσμα των υπερβολικά μεγάλων δημοσίων χρεών και λόγω κάποιων κακών συμπεριφορών του χρηματοπιστωτικού τομέα. Επισήμανε εντούτοις ότι δεν υπάρχει σήμερα κρίση του ευρώ, ούτε και το ευρώ είναι η αιτία της κρίσης ενώ σημείωσε ότι το ευρωπαϊκό νόμισμα εξακολουθεί να είναι ισχυρό. Εξήγησε, επίσης, στο ακροατήριο ότι δεν είναι εύκολο να αντιμετωπιστεί από τα κράτη που μοιράζονται κοινό νόμισμα μια κρίση τέτοιου μεγέθους. Θα πρέπει είπε να προχωρήσουμε με την ολοκλήρωση της Οικονομικής Νομισματικής Ένωσης και με το Μηχανισμό όπως και με Κανονισμούς Διακυβέρνησης. Μέχρι σήμερα -σημείωσε- τα προβλήματα στο χρηματοπιστωτικό τομέα και συγκεκριμένα στον τομέα των τραπεζών οφείλονται στην έλλειψη ελέγχου των εθνικών εποπτικών αρχών.
Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής διαβεβαίωσε τέλος ότι η EE λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα και κάνει εκείνα τα βήματα που την παίρνουν μπροστά και όχι πίσω.
«Σε όλους όσους είχαν προβλέψει πέρυσι ότι επήλθε το τέλος του ευρώ, ένα έχω να πω ότι οι υπαρξιακές θεωρίες γύρω από το ευρώ είναι πίσω μας», σημείωσε τέλος.