Τη μείωση ελλειμμάτων τους κάτω από το 90% του ΑΕΠ σε μακροχρόνια βάση θα μελετήσουν οι χώρες του G20, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters το οποίο επικαλείται σχετικό έγγραφο.
Η πρόταση ακολουθεί τη συμφωνία των ηγετών του G20 τον Ιούνιο του 2012 στην οποία αποφασίστηκε να τεθούν φιλόδοξοι στόχοι για τη μείωση του χρέους μετά το 2016, ημερομηνία κατά την οποία το χρέος (βάσει άλλη συνθήκης) πρέπει να σταματήσει να αυξάνεται.
«Οι χώρες του G20 πρέπει να δεσμευτούν σε μια κοινή προσπάθεια μείωσης του χρέους που θα περιλαμβάνει σχέδια δημοσιονομικής προσαρμογής τα οποία θα οδηγούν σε ένα καθαρό και αξιόπιστο καθοδικό δρόμο για τα επίπεδα των κυβερνητικών χρεών», αναφέρει το έγγραφο.
Σημειώνεται ότι η Ευρωπαική Ένωση έχει θέσει ένα πιο φιλόδοξο “πήχη” σε ό,τι αφορά το έλλειμμα (60% του ΑΕΠ) και θα προτείνει στο G20 ένα χαμηλότερο στόχο από το 90%.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα ο στόχος του 90% ‘ισως είναι εφικτός για τις χώρες της ΕΕ ή τις ΗΠΑ όπου το χρέος διαμορφώνεται σε περίπου 105% του ΑΕΠ αλλα όχι για την Ιαπωνία, της οποίας το χρέος υπερβαίνει κατά πολύ το 200%.