Καταργήσεις, συγχωνεύσεις και κινητικότητα συνθέτουν το τρίπτυχο της αναδιάρθρωσης των δομών του Δημοσίου, που οδηγεί όμως σε απολύσεις 4.000 υπαλλήλων έως το τέλος του τρέχοντος έτους, 11.000 έως το τέλος του 2014, θέτει σε κινητικότητα άλλους 25.000, ενώ εκτιμάται ότι 180.000 δημόσιοι υπάλληλοι θα έχουν αποχωρήσει έως το τέλος του 2015.
Η εξέλιξη αυτή ανοίγει το δρόμο για την εκταμίευση των 8,8 δισεκατομμυρίων ευρώ, εκ των οποίων τα 2,8 δισ. ευρώ αφορούν στη δόση του Μαρτίου, και είχαν εγκριθεί από τον περασμένο Δεκέμβριο και η κυβέρνηση τα αναμένει εντός του Απριλίου, ενώ τα 6 δισεκατομμύρια ευρώ προέρχονται από την αξιολόγηση του τριμήνου και αναμένεται να εκταμιευτούν στο Eurogroup της 13ης Μαΐου. Σε συμφωνία με την τρόικα για απολύσεις 14.000 δημοσίων υπαλλήλων από το Δημόσιο προχώρησε η κυβέρνηση έπειτα από έντονες διαβουλεύσεις των αρμόδιων υπουργών και με φόντο την εκταμίευση της δόσης που εκκρεμεί.
Το νέο σκηνικό για το δημόσιο τομέα, στο οποίο κατέληξαν οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί που στηρίζουν την κυβερνητική συμμαχία, «κλείνει» ουσιαστικά και αυτό το κεφάλαιο της αξιολόγησης από την τρόικα, χωρίς την απαίτηση νέων εισπρακτικών μέτρων, αφού δημοσιονομικά κενά δεν εντοπίστηκαν από τους δανειστές, με οριζόντια περικοπή 15% στο νέο ενιαίο φόρο, όπως μετονομάστηκε το «χαράτσι» της ΔΕΗ ΔΕΗ-1,85% για φέτος, αλλά και με τη νέα ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο, που, όπως πρώτη αποκάλυψε η εφημερίδα Ναυτεμπορική, θα περιλαμβάνει 48 δόσεις ως «τελευταία ευκαιρία» για οφειλές που είχαν δημιουργηθεί έως τις 31 Δεκεμβρίου 2012 και 12 δόσεις για τα νέα χρέη.
Αναθεώρηση των δομών
Το σχέδιο της κυβέρνησης για το Δημόσιο που «κλείδωσε» τη συμφωνία με την τρόικα προβλέπει απολύσεις των επίορκων αλλά και αναθεώρηση δομών και αξιολόγηση προσωπικού, που περιλαμβάνει αποχωρήσεις λόγω συνταξιοδότησης ή με τη μορφή εθελούσιας εξόδου και με ορισμένα κίνητρα, ενώ είναι αξιοσημείωτο ότι στο στόχαστρο μπαίνουν και υπάλληλοι, οι οποίοι δεν μπορούν να προσφέρουν λόγω υγείας και θα χαρακτηριστούν ανάπηροι.
Ιδιαίτερης σημασίας
Πρόκειται για μια συμφωνία με ιδιαίτερη πολιτική σημασία, καθώς δίνει πολλαπλά μηνύματα τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό για τα νέα δεδομένα που θα ισχύσουν από εδώ και πέρα.
Στο εξωτερικό «αποδεικνύεται» η έμπρακτη διάθεση της ελληνικής πλευράς για εξορθολογισμό του Δημοσίου τομέα και περιορισμό του κράτους, ενώ στο εσωτερικό «σπάει» ύστερα από σχεδόν έναν αιώνα το συνταγματικά κατοχυρωμένο καθεστώς της μονιμότητας, αλλάζοντας ουσιαστικά τα δεδομένα στην αγορά εργασίας, για το σύνολο των εργαζομένων όχι μόνο για το Δημόσιο αλλά και για τον ιδιωτικό τομέα.
Όπως ανέφεραν κυβερνητικοί κύκλοι στην εφημερίδα Ναυτεμπορική, «μπαίνουμε σε μια νέα εποχή». Είναι σαφές ότι «αυτή είναι μια πρώτη κίνηση όσον αφορά στις απολύσεις στο Δημόσιο, καθώς είναι ανοικτό το ενδεχόμενο και στην όποια επόμενη διαπραγμάτευση με την τρόικα να τεθεί εκ νέου το θέμα για περαιτέρω μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων, όπως μέχρι χθες τουλάχιστον αναφέρονταν οι απολύσεις από την ελληνική πλευρά.
Πολιτικό παρασκήνιο
Η απόφαση αυτή ελήφθη μετά τις έντονες πιέσεις από την πλευρά της τρόικας και με αντικρουόμενες απόψεις των πολιτικών και των τριών κομμάτων που συγκροτούν τον κυβερνητικό σχηματισμό. Έντονη ήταν η αντίδραση της ΔΗΜΑΡ και του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνη Μανιτάκη, στο θέμα των απολύσεων, ωστόσο η «αντίσταση» κάμφθηκε σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων -η δήλωση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά το Σάββατο περί απολύσεων έδωσε το στίγμα για το τι θα ακολουθούσε, καθώς και ότι υπήρχε πλέον συμφωνία με τον Φώτη Κουβέλη- αφού το θέμα των απολύσεων ετέθη τελικά ως προαπαιτούμενο για την εκταμίευση της δόσης.
Ποιοτική αναβάθμιση
Σύμφωνα με την κυβέρνηση το σχέδιο που προωθείται επιτυγχάνει άμεσα ποιοτική ανανέωση του Δημοσίου, καθώς τις θέσεις αυτών που θα φύγουν θα πάρουν όσοι περιμένουν εδώ και χρόνια να διοριστούν από το ΑΣΕΠ.
Βεβαίως οι νέοι αυτοί διορισμοί καμία σχέση δεν θα έχουν με τις συνθήκες που ίσχυαν κατά το χρόνο διεξαγωγή των εξετάσεων των υποψηφίων για την εισαγωγή τους στο Δημόσιο, καθώς η μονιμότητα δεν ισχύει και αναμένεται να μπει οριστικά η «ταφόπλακα» στο θεσμό αυτό, στην επικείμενη συνταγματική αναθεώρηση.
Την ίδια ώρα, πάντως, επιταχύνονται οι πειθαρχικές διαδικασίες προκειμένου να οδηγηθούν οριστικά προς την έξοδο οι επίορκοι.
Η εξέλιξη αυτή μόνο θετική μπορεί να θεωρηθεί.
Σύμφωνα με το υπουργείο, μια ακόμη σημαντική εξέλιξη των όσων συμφωνήθηκαν είναι ότι η κινητικότητα αποσυνδέεται από κάθε ενδεχόμενο αναγκαστικής αποχώρησης.
Μειωμένος κατά 15% έρχεται ο ενιαίος φόρος επί των ακινήτων από τον Ιούνιο, οπότε και αποσύρεται το «χαράτσι» της ΔΕΗ.
Αυτό φυσικά σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει αυτόματα και μειώσεις για τους ιδιοκτήτες ακινήτων, αφού η επικείμενη αύξηση των αντικειμενικών αξιών με βάση τις οποίες θα υπολογίζεται ο νέος φόρος θα φέρουν επιβαρύνσεις και ουσιαστικά θα εξανεμίσουν πολύ σύντομα τις όποιες μειώσεις καλύπτοντας τις απώλειες των περίπου 200 εκατ. ευρώ, που υπολογίζεται ότι θα έχει ο κρατικός προϋπολογισμός.
Κάλυψη απωλειών
Άλλωστε υπάρχει ήδη συμφωνία με την τρόικα ώστε οι εν λόγω απώλειες να καλυφθούν από:
– Τα ηλεκτροδοτούμενα κτίσματα που βρίσκονται σε περιοχές εκτός συστήματος αντικειμενικών αξιών, αφού ο συντελεστής φόρου για τις κατοικίες θα αυξηθεί από τα 3 ευρώ ακόμη και στα 6 ευρώ.
– Με την εφαρμογή του ενιαίου φόρου και σε όσους εκμισθώνουν ακίνητά τους σε υπηρεσίες και φορείς του Δημοσίου, καθώς επίσης και σε όλες τις δημοτικές επιχειρήσεις και τα νομικά πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, που είχαν απαλλαχθεί τα έτη 2011 και 2012 από το ΕΕΤΗΔΕ.
Ο νέος ενιαίος φόρος που θα επιβάλλεται σε όλα τα ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα και θα εισπραχθεί και φέτος μέσω της ΔΕΗ, αναμένεται να αποφέρει στα ταμεία 2,2 δισ. ευρώ, στα οποία θα πρέπει όμως να προστεθούν και τα περίπου 400 εκατ. ευρώ από το ΦΑΠ του 2013!
Πληρωμή κάθε μήνα
Με τα δεδομένα φυσικά αυτά, οι ιδιοκτήτες ακινήτων, όπως έχει ήδη επισημάνει η «Ν», θα υποχρεωθούν να πληρώνουν ουσιαστικά κάθε μήνα και ένα φόρο για τα ακίνητά τους, ενώ συνολικά θα πρέπει να καταβάλουν φέτος, εάν υπολογιστεί σε αυτούς το «χαράτσι» της ΔΕΗ και οι ΦΑΠ 2010, 2011, 2012, περίπου 5 δισεκατομμύρια ευρώ.
Θα πρέπει πάντως να αναφερθεί ότι με το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών επέρχονται οι κατωτέρω μειώσεις:
– Για ακίνητα με τιμή ζώνης 500 ευρώ ο συντελεστής τέλους μειώνεται από τα 3 ευρώ στα 2,55 ευρώ.
– Για τιμή ζώνης από 501-1.000 ευρώ ο συντελεστής από τα 4 ευρώ μειώνεται στα 3,4 ευρώ.
– Για τιμή ζώνης 1.001-1.500 ευρώ ο συντελεστής από τα 5 ευρώ υποχωρεί στα 4,25 ευρώ.
– Για τιμή ζώνης από 1.501-2.000 ευρώ από τα 6 ευρώ πέφτει στα 5,1 ευρώ.
– Για τιμή ζώνης από 2.001-2.500 ευρώ από τα 8 ευρώ στα 6,8 ευρώ.
– Από 2.501-3.000 ευρώ από τα 10 ευρώ/τ.μ. στα 8,5 ευρώ.
– Από 3.001-4.000 ευρώ από τα 12 ευρώ/τ.μ. στα 10,2 ευρώ.
– Από 4.001-5.000 ευρώ από τα 14 ευρώ/τ.μ. στα 11,9 ευρώ.
– Από 5.001 ευρώ και άνω στα 16 ευρώ/τ.μ. στα 13,6 ευρώ.
Σε κάθε περίπτωση ο ενιαίος φόρος ακινήτων αναμένεται ότι θα κοστίζει λιγότερα στους ιδιοκτήτες από το 2014, αφού θα αλλάξει πλήρως το καθεστώς φορολόγησης με τη θέσπιση αφορολογήτου ορίου και προοδευτικής κλίμακας φορολόγησης.
Στουρνάρας: Συμφωνία με την τρόικα
Την επίτευξη συμφωνίας με την τρόικα επιβεβαίωσε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας.
«Εχουμε συμφωνία με την τρόικα», δήλωσε προσερχόμενος στο συνέδριο του Economist.
Ο κ. Στουρνάρας αναφέρθηκε στη συμφωνία και κατά την ομιλία του στη συζήτηση στρογγυλής τραπέζης, σημειώνοντας ότι αναμένεται χωρίς πρόβλημα η εκταμίευση των επόμενων δόσεων.
Τρόικα: Άμεσα η συμφωνία για την εκταμίευση της δόσης
Το «πράσινο φως» για την ταχεία εκταμίευση της δόσης των 2,8 δισ. ευρώ δίνει και επισήμως, με ανακοίνωσή της η τρόικα.
«Τα πρόσφατα βήματα που έκαναν οι (ελληνικές) αρχές υποδεικνύουν ότι οι προθεσμίες του Μαρτίου θα εκπληρωθούν σύντομα και έτσι η εκταμίευση των 2,8 δισ. ευρώ από το υπόλοιπο της προηγούμενης δόσης από το ΕΤΧΣ, μπορεί να συμφωνηθεί σύντομα από τα κράτη μέλη της ευρωζώνης», ανακοίνωσαν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
«Η εκτίμηση της αποστολής είναι ότι η βιωσιμότητα του χρέους παραμένει», σημειώνεται στην ίδια ανακοίνωση, στην οποία επίσης προστίθεται ότι “η αποστολή και οι (ελληνικές) αρχές συμφώνησαν ότι οι οικονομικές προοπτικές παραμένουν αμετάβλητες έναντι της προηγούμενης αξιολόγησης, και ότι υπάρχει προοπτική σταδιακής επιστροφής στην ανάπτυξη το 2014».
(πρώτη ενημέρωση Δευτέρα 15/4 07:50)