Η επαναγορά δημόσιου χρέους της Ελλάδας από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας είναι ένα από τα πολλά ζητήματα που βρίσκονται στην ατζέντα των συζητήσεων των χωρών της Ευρωζώνης, ενόψει της Συνόδου Κορυφής την προσεχή Παρασκευή στις Βρυξέλλες.
Αυτό απάντησε χθες ο Αμαντέο Αλταφάζ, εκπρόσωπος του αρμόδιου επιτρόπου Ολι Ρεν, όταν του ζητήθηκε να σχολιάσει τη δήλωση προς αυτήν την κατεύθυνση που έκανε ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, από το Νταβός. Αφού ανέφερε ότι ο Έλληνας υπουργός συναντήθηκε στο Νταβός με τον Επίτροπο οικονομίας, Όλι Ρεν, πρόσθεσε ότι αυτήν την περίοδο στην ευρωζώνη, αλλά και στην ΕΕ γενικότερα, βρίσκεται σε εξέλιξη μία συζήτηση σχετικά με την εξεύρεση μιας συνολικής λύσης για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη. Τόνισε, δε, ότι για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η εξεύρεση μιας συνολικής λύσης είναι επείγουσα ανάγκη.
Σύμφωνα με τον Αμαντέο Αλταφάιγ, οι συζητήσεις που γίνονται, και που θα απασχολήσουν επίσης το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 4ης Φεβρουαρίου, περιλαμβάνουν τόσο τη λειτουργία του σημερινού ταμείου στήριξης χωρών με δημοσιονομικά προβλήματα, όσο και του μελλοντικού που θα το διαδεχθεί τον Ιούνιο του 2013.
Προσδιορίζοντας, το ρόλο της Κομισιόν στις συζητήσεις, διευκρίνισε ότι δεν συμμετέχει στο ταμείο, αλλά έχει ρόλο παρατηρητή. Ωστόσο, όπως σημείωσε, η Επιτροπή έχει μεγάλη εμπειρία και τεχνογνωσία σ’ αυτά τα θέματα και το απέδειξε τόσο στην περίπτωση της Ελλάδας όσο και γενικότερα στα μέτρα που λήφθηκαν στο πλαίσιο της οικονομικής διακυβέρνησης. Αναφερόμενος ειδικότερα στην Ελλάδα, είπε ότι το θέμα της επαναγοράς χρέους βρίσκεται στο «τραπέζι» όπως και άλλες επιλογές, ενώ η συζήτηση είναι ανοικτή.
«Η συζήτηση είναι ανοιχτή και τα κράτη μέλη θα πρέπει να βρουν τους τρόπους για να δοθεί η πιο αποτελεσματική λύση, μέσω ενός μόνιμου μηχανισμού στήριξης» ήταν η ακριβής δήλωση του Α. Αλταφάζ, ο οποίος προσέθεσε ότι υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης για τη λειτουργία και του σημερινού μηχανισμού στήριξης.
«Στόχος είναι να καθησυχάσουμε τις αμφιβολίες των αγορών» και η ευρωζώνη να αποδείξει ότι μπορεί να αντιμετωπίσει τα πιο απίθανα και δυσάρεστα σενάρια, κατέληξε ο Α. Αλταφάζ.
Η ιδέα της επαναγοράς των ομολόγων της Ελλάδας από τη δευτερογενή αγορά, όπου οι τρέχουσες τιμές τους είναι χαμηλότερες των ονομαστικών, εξετάζεται από τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης, σύμφωνα με το δημοσίευμα του Ρόιτερ, με στόχο τη μείωση του δημόσιου χρέους της χώρας.
Παπακωνσταντίνου: Θα βελτιώσει το κλίμα στις αγορές
Αξίζει να συζητηθεί η ιδέα για την επαναγορά των ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου σε τιμές χαμηλότερες από τις ονομαστικές, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών.
Απαντώντας σε ερώτηση, στο περιθώριο των εργασιών του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ του Νταβός, σχετικά με την επαναγορά ομολόγων σε χαμηλότερες τιμές από τις ονομαστικές, ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε: «Για να γίνει αυτό χρειάζονται χρήματα και έτσι είναι μία από τις ιδέες που συζητούνται, όχι επίσημα», προσθέτοντας ότι «είναι μια ιδέα που αξίζει κάποια συζήτηση, όπως και άλλες».
Το πακέτο μέτρων για τη συνολική αντιμετώπιση της κρίσης χρέους της Ευρώπης, το οποίο αναμένεται μέσα στο επόμενο δίμηνο, θα βελτιώσει το κλίμα στις αγορές, είπε ο Υπουργός. «Αυτό θα μας επιτρέψει κατά τη διάρκεια του έτους, ίσως προς το τέλος του έτους, να επιστρέψουμε (σ.σ.: στις αγορές) με μία μεγαλύτερη έκδοση», ανέφερε ο υπουργός στην τηλεόραση του Ρόιτερ και πρόσθεσε ότι το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ) πρέπει να έχει μεγαλύτερη δύναμη πυρός και ευελιξία.
Σύμφωνα άλλωστε με συνέντευξή του στο Market News International, η πρόταση επαναγοράς ελληνικών ομολόγων θα πρέπει να συζητηθεί παράλληλα με τις προτάσεις για την επέκταση των κεφαλαίων ΕΤΧΣ.
Τι προβλέπει το γερμανικό σχέδιο
Γερμανικής έμπνευσης φέρεται να είναι το σχέδιο προεξόφλησης ομολόγων πριν από τη λήξη τους. Αποσκοπεί ουσιαστικά στη δραστική επίλυση του ελληνικού προβλήματος χρέους, που ταλανίζει ολόκληρη την Ευρωζώνη.
Ουσιαστικά, η σκέψη είναι να χορηγηθεί στην Ελλάδα δάνειο από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), το οποίο θα διατεθεί για την εξαγορά ομολόγων που κατέχουν θεσμικοί επενδυτές. Το «σημείο κλειδί» στο όλο ζήτημα είναι ότι το επιτόκιο του EFSF θα είναι χαμηλότερο από το επιτόκιο των δανείων που «τρέχουν», κάτι που σημαίνει ελάφρυνση του κονδυλίου των τόκων.
Ειδικότερα, oι Γερμανοί θεωρούν ότι οι προαγορές των ομολόγων δεν θα γίνουν στο 100% της αξίας τους, αλλά κοντά στην τρέχουσα αξία στη δευτερογενή αγορά ομολόγων, όπου άλλωστε τα ελληνικά ομόλογα έχουν αξιολογηθεί ως «junk».
Μάλιστα προκρίνεται η άποψη να υπάρξει συμφωνία ότι το «hair cut» δεν θα είναι δραστικό, προκειμένου να μην υπάρξουν σημαντικές αντιδράσεις θεσμικών. Τέλος, θεωρείται δεδομένο ότι το δάνειο θα συνοδευτεί και με ένα αυστηρότερο δημοσιονομικό πρόγραμμα, κάτι άλλωστε που ζήτησε και ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας, Ράινερ Μπρούντερλε, δηλώνοντας ότι η Ελλάδα πρέπει να συνεχίσει αταλάντευτα στον δρόμο της λιτότητας και των δομικών μεταρρυθμίσεων.
Αισιοδοξία στην Ευρωζώνη για κοινή αντιμετώπιση της κρίσης
Η αισιοδοξία είναι εμφανής στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός, καθώς ενισχύεται η εκτίμηση ότι η Ευρωζώνη βρίσκεται κοντά στην επίλυση της κρίσης. Μεγάλη σημασία για να επιβεβεβαιωθεί η παραπάνω οπτική θα είχε μια συμφωνία τις προσεχείς εβδομάδες, που, όπως εκτιμάται, θα περιλαμβάνει μεγαλύτερη πειθαρχία από τις χώρες της περιφέρειας και περισσότερη βοήθεια από τις πλούσιες χώρες.
Σύμφωνα με διάφορους αναλυτές μια τέτοια εξέλιξη ίσως να σηματοφοτούσε το τέλος της χειρότερης φάσης της κρίσης όπως και τ’ ότι ακόμη και η Ελλάδα θα έχει την ευκαιρία να εξέλθει από το σημερινό αδιέξοδο. Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει ανάλυση του Reuters, η Γερμανία συνειδητοποιεί ότι έχει ισχυρό συμφέρον να παραμείνει η Ευρωζώνη ενωμένη και γι’ αυτό θα κάνει ό,τι χρειαστεί για το σκοπό αυτό.
Στο παραπάνω κλίμα αισιοδοξίας εντάσσονται και οι δηλώσεις Μέρκελ, η οποία, ταυτιζόμενη με την δέσμευση του Σαρκοζί, ανέφερε ότι «θα κάνουμε ότι χρειαστεί» για την υπεράσπιση του ευρώ, όπως κι η γερμανική πεποίθηση ότι η Ελλάδα θα καταφέρει να εξυγιάνει τα δημοσιονομικά της και θα επιτύχει τους στόχους της.
Τέλος, σύμφωνα με ανώνυμες πηγές της Ευρωζώνης, υπάρχει η σκέψη από τους Ευρωπαίους ηγέτες να πραγματοποιηθεί έκτακτη σύνοδο κορυφής στις αρχές Μαρτίου, έτσι ώστε να υπάρξει συζήτηση για το ευρώ, όπως και για να προωθηθεί συνολικό πακέτο μεταρρυθμίσεων.
Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή 28 Ιανουαρίου, 10:57
Διαβάστε επίσης:
Επιβεβαίωση Κομισιόν για ενδεχόμενο παροχής δανείου στην Ελλάδα
Δηλώσεις Γιώργου Παπανδρέου για αναδιάρθρωση του χρέους
Μερκελ: Σοβαρή απειλή η υπερχρέωση των χωρών της Ε.Ε.
Συνέχιση λιτότητας – μεταρρυθμίσεων πρότεινε στην Ελλάδα ο Ρ. Μπρίντερλε