“Φρένο στο χρέος” στις χώρες της ευρωζώνης

Ένα συνταγματικά κατοχυρωμένο «φρένο στο χρέος» σαν αυτό που θέσπισε το 2009 η Γερμανία και οδηγεί στον ισοσκελισμένο προϋπολογισμό θα επιχειρήσει να επιβάλει το Βερολίνο σε όλες τις χώρες της Ευρωζώνης, αναφέρει σε δημοσίευμα η Καθημερινή.

 

Παράλληλα, ο στόχος της γερμανικής κυβέρνησης είναι να εφαρμοστούν αυστηρές κυρώσεις για τους παραβάτες των κοινοτικών συμβάσεων, όπως το πάγωμα κοινοτικών κονδυλίων και στις οποίες δεν περιλαμβάνεται, προς το παρόν τουλάχιστον, η αποπομπή από την Ευρωζώνη.

 

Οι παραπάνω προθέσεις της Γερμανίας επιβεβαιώθηκαν κατά τη χθεσινή συνέντευξη του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών, Γκουίντο Βέστερβελε, σε μικρή ομάδα δημοσιογράφων από ευρωπαϊκές εφημερίδες, συμπεριλαμβανομένης της «Καθημερινής».

 

Κληθείς να σχολιάσει από την «Κ» δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι το κόμμα του θέτει ως όρο το «φρένο χρέους» για να συναινέσει στην επέκταση του ευρωπαϊκού ταμείου δάσωσης (EFSF), ο κ. Βέστερβελε είπε ότι η χώρα του δεν μπορεί να κάνει κάτι παραπάνω από την άσκηση πιέσεων, προκειμένου να δημιουργηθεί ένας «δημοσιονομικός κορσές» στις χώρες – μέλη της Ευρωζώνης.

 

— Το ομόλογο του EFSF

 

Αναφερόμενος στο χθεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας Handelsblatt, που θέλει την καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ να έχει αναγνωρίσει σε κατ’ ιδίαν συνεδρία του κόμματός της των Χριστανοδημοκρατών, την ανάγκη ενός προγράμματος αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, αλλά και της συζήτησης για την εφαρμογή του σχεδίου επαναγοράς των ελληνικών ομολόγων από την Ελλάδα ε τη βοήθεια του EFSF, είπε: «Δεν πρόκειται να κάνω εκτιμήσεις για μεμονωμένα μέτρα. Επαναλαμβάνω: μετά το 2013 προβλέπεται η συμμετοχή ιδιωτών στον μηχανισμό στήριξης.

 

Η ανάγκη αυτή δεν υπαγορεύεται μόνο από τη λογική, αλλά και από το αίσθημα δικαίου.

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ