Το ανοιχτό μέτωπο με τον ΟΠΑΠ και οι παρασκηνιακές συγκρούσεις με τον Χατζηδάκη
«Τίποτα δεν αλλάζει, αν δεν αλλάξουμε πρώτα εμείς», λέει το μότο του Στέλιου Σταυρίδη στην προσωπική του ιστοσελίδα και φαίνεται ότι άρχισε να το εφαρμόζει στην πράξη, αλλάζοντας ο ίδιος από την ώρα που ανέλαβε τα νέα του καθήκοντα.
Ο ανοιχτός, επικοινωνιακός και άνετος «άνθρωπος της αγοράς», με άποψη για όλους και για όλα και κυρίως για τα κακώς κείμενα της δημόσιας ζωής, δείχνει τώρα να έχει «κλειστεί». Μετά τις πρώτες διακηρυκτικές τοποθετήσεις ήρθε η ώρα της εσωστρέφειας και της «αυστηρής ουδετερότητας» απέναντι στις εξελίξεις. Το πρώτα συμπεράσματα από την 20ήμερη θητεία του στην «ηλεκτρική καρέκλα» του ΤΑΙΠΕΔ αφήνουν μια «ανάμικτη γεύση», καθώς, όπως λένε πολλοί, επιχειρεί να ισορροπήσει ανάμεσα σε δύο αντικρουόμενα εν πολλοίς «στοιχήματα». Από τη μια την επιτάχυνση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων «πάση δυνάμει» και από την άλλη να μην μπει «στα βαθιά». Προσπαθώντας να κρατήσει «και την πίτα ολόκληρη και το σκύλο χορτάτο», έχει ήδη προκαλέσει τις πρώτες συγκρούσεις, ανοίγοντας μέτωπα με τον ΟΠΑΠ, ενώ η «απόλυτη κυριαρχία» που διεκδικεί πάνω στις αποκρατικοποιήσεις έφερε παρασκηνιακές συγκρούσεις με το υπουργείο Ανάπτυξης για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ.
«ΦΟΥΛ ΟΙ ΜΗΧΑΝΕΣ»
Το μήνυμα του, πριν ακόμη «ζεστάνει» τη νέα θέση του, ήταν «φουλ οι μηχανές», ώστε να μη χαθεί κι άλλος πολύτιμος χρόνος.
«Τέρμα οι αναβολές και οι καθυστερήσεις» λέει καθημερινά προς τα στελέχη του Ταμείου.
Αυτή είναι η εντολή που πήρε από τον Σαμαρά, αλλά και η προσωπική του πεποίθηση.
«Αν υπήρχε κάποιος που θα μπορούσε να με διαβεβαιώσει ότι σε δύο μήνες το κλίμα στη χώρα θα ήταν καλύτερο από σήμερα, τότε θα είχα λόγους να καθυστερήσουμε τις αποκρατικοποιήσεις», τονίζει. Πιστεύει ότι όσο περνάει ο καιρός, με το σκηνικό ρευστότητας που υπάρχει στην ευρύτερη περιοχή, οι όροι ενδέχεται να δυσμενοποιηθούν.
Βασική κατεύθυνσή του, να βγουν στον αέρα και να τρέχουν παράλληλα πολλά, μεγάλα και μικρότερα, projects, αλλά όπως λέει «για μένα όλα θα πρέπει να ξεκινήσουν από τα λιμάνια και τα αεροδρόμια που τα έχουμε αφήσει να ρημάξουν». Σε αυτό το επίπεδο το ΤΑΙΠΕΔ έχει δείξει έντονη κινητικότητα το τελευταίο διάστημα ξεκινώντας τους διαγωνισμούς για τις δύο πρώτες ομάδες περιφερειακών αεροδρομίων, αλλά και για το πρώτο cluster των μαρίνων. Παράλληλα, άρχισαν να μπαίνουν σε τροχιά υλοποίησης τα ακίνητα σε Παλιούρι και Άγ. Ιωάννη Χαλκιδικής, ο ΟΔΙΕ, ενώ για τα 4 από τα 6 ακίνητα εξωτερικού υπήρξε θετική κατάληξη.
ΑΛΛΑΓΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ
Όσο περνούν οι μέρες όμως αρχίζει να συνειδητοποιεί ότι ο δρόμος είναι στρωμένος με «αγκάθια» και παγίδες και εκείνος, όπως λένε άνθρωποι που γνωρίζουν, θέλει από όλη αυτή την υπόθεση να βγει «ατσαλάκωτος». Αυτό φάνηκε και από το πρώτο «crash test» στην υπόθεση του ΟΠΑΠ, όπου δημιούργησε ήδη τους πρώτους ισχυρούς αντιπάλους. Με τη στάση του «ωσεί παρών» στην κρίσιμη γενική συνέλευση για τη σύμβαση του τεχνολογικού παρόχου, αν και βασικός μέτοχος του Οργανισμού, έριξε το «μπαλάκι» στη διοίκηση Λουρόπουλου, νίπτοντας τα χέρια του ως Πόντιος Πιλάτος. Κι ας ήταν το ΤΑΙΠΕΔ όλο το προηγούμενο διάστημα που δρομολόγησε τις εξελίξεις. Πηγές της αγοράς επισημαίνουν ήδη την αντίφαση που για τον ίδιο φαίνεται να αποτελεί «κόκκινη γραμμή». Από τη μία θέλει να έχει το «πάνω χέρι» σε ό,τι αφορά το κεφάλαιο «αποκρατικοποιήσεις» και από την άλλη κρατάει αποστάσεις ασφαλείας, κάτι που συμπυκνώνεται στη φράση που του αποδίδεται ότι «το Ταμείο δεν θα αποτελέσει κολυμβήθρα του Σιλωάμ για τις αποφάσεις άλλων».
Αυτό δείχνει για πολλούς ότι ο Στ. Σταυρίδης ναι μεν θα κάνει ό,τι μπορεί για να τρέξουν οι διαγωνισμοί, αλλά δεν πρόκειται να «σπάσει αυγά», αποφεύγοντας πάση θυσία τις «κακοτοπιές». Η αλλαγή στρατηγικής του, φαίνεται και από το ότι ο ίδιος αν και θιασώτης της διαφάνειας, την περιορίζει στα …εκ των έσω, καθώς η στρόφιγγα της ενημέρωσης για τα εν εξελίξει προγράμματα έχει κλείσει. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, ο «πολύφερνος» Αστέρας και το κενό επίσημης ενημέρωσης ακόμη και για τον αριθμό των μνηστήρων, ενώ στην περίπτωση του Παλιουρίου ανακοινώθηκε τουλάχιστον ότι οι υποψήφιοι είναι 9…
ΔΥΣΚΟΛΕΣ ΙΣΟΡΡΟΠΙΕΣ
Παράλληλα, στο εσωτερικό μέτωπο έχει να διαχειριστεί μια μάλλον δύσκολη σχέση με τον διευθύνοντα σύμβουλο του Ταμείου Γ. Εμίρη που σαφώς διεκδικεί τα «δικαιώματα» της προεργασίας μηνών ώστε διάφορα προγράμματα να είναι ώριμα για να βγουν τώρα στον αέρα. Ο Σταυρίδης διαθέτει την εμπιστοσύνη του Σαμαρά, αλλά αυτό δεν αποτελεί «εισιτήριο διαρκείας», ούτε λύση για όλα τα προβλήματα, όπως οι σχέσεις του με τους συναρμόδιους υπουργούς. Η υπόθεση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, για παράδειγμα, όπως επιμένουν παράγοντες της αγοράς, δημιουργεί τριβές με τον Κ. Χατζηδάκη που διεκδικεί λόγο στις αποκρατικοποιήσεις του τομέα του, παρά τις επίσημες διαψεύσεις. Αντίθετα, με τον Γ. Στουρνάρα το τοπίο περιγράφεται «ανέφελο» μέχρι τώρα τουλάχιστον. Μπορεί ο «τσάρος» να μην διατηρεί τη στενή σχέση που είχε με τον Αθανασόπουλο, αλλά, για παράδειγμα, ο Σταυρίδης αποδέχτηκε ασμένως το «κούρεμα» του Δ.Σ. του Ταμείου από 6μελές σε 5μελές με την καρατόμηση της «ενοχλητικής» Α. Ζωηρού.
Το νέο πλάνο και η αγωνία των στόχων
Γνωρίζοντας ότι αν αποτύχει μάλλον θα παραδώσει την ηγεσία του Ταμείου σε ξένους τεχνοκράτες, ο Σταυρίδης μαζί με τον Γ. Εμίρη έχουν εκπονήσει το νέο «πλάνο πορείας» με βάση το οποίο μέσα στον Απρίλιο θα «κλειδώσουν» τα δύο βαριά χαρτιά ΟΠΑΠ και ΔΕΠΑ, με στόχο την εξασφάλιση περί τα 2 δις ευρώ, που θα καλύψουν το μέγα μέρος του συνολικού φετινού στόχου των 2,6 δισ.
Σε περίπτωση αποτυχίας ενός εκ των δύο projects είναι φανερό ότι θα μιλάμε για ναυάγιο με ανυπολόγιστες συνέπειες. Από εκεί και πέρα, το μεγάλο βάρος πέφτει στην επιτάχυνση των διαδικασιών για το β’ τρίμηνο, ώστε μέχρι το τέλος του να υπάρξουν δεσμευτικές προσφορές για την Αφάντου, το Παλιούρι, τα 28 ακίνητα του δημοσίου και τους χώρους υποστήριξης της Αττικής οδού και να ξεκινήσουν ο ΟΛΠ, ο ΟΛΘ και τα άλλα 10 μεγάλα λιμάνια, η ΤΡΑΙΝΟΣΕ, τα ΕΛΠΕ, τα ΕΛΤΑ, η ΕΥΔΑΠ, η Εγνατία οδός, το «Ελευθέριος Βενιζέλος» και η ΕΛΒΟ, καθώς και η ΛΑΡΚΟ και τα ΕΑΣ, αν όμως έχει ξεκαθαριστεί το τοπίο σχετικά με την ευρωπαϊκή εμπλοκή για τις κρατικές ενισχύσεις του παρελθόντος. Μέχρι τότε θα έχουν τρέξει η ΕΥΑΘ και ο ΟΔΙΕ. Το ίδιο διάστημα αναμένεται να μεταφερθούν στο ΤΑΙΠΕΔ μια σειρά άλλων ακινήτων και εκτάσεων του δημοσίου προς αξιοποίηση.
Για το Ελληνικό, στόχος του Ταμείου είναι μέχρι τον Σεπτέμβριο να έχουν υποβληθεί οι δεσμευτικές προσφορές με προοπτική να υπάρξει ανάδοχος ως το τέλος της χρονιάς. Όσον αφορά τη ΔΕΗ φαίνεται ότι πηγαίνει για τα τέλη του δ’ τριμήνου.