Κοινά τα συμφέροντα Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ στον τομέα της ενέργειας
«Τρεις δημοκρατίες στην Ανατολική Μεσόγειο -το Ισραήλ, η Ελλάδα και η Κύπρος- υφίστανται πιέσεις από μια όλο και πιο επιθετική Τουρκία, που θέλει να εξαπλώσει και να εδραιώσει την επιρροή της στην περιοχή», γράφει στην ειδησεογραφική ιστοσελίδα PJ Media ο Ντέβιντ Σόλγουεϊ -Καναδο-εβραίος ποιητής, δοκιμιογράφος και συγγραφέας, γνωστός για την αρθρογραφία του υπέρ του σιωνισμού, του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους (υιού) και του λεγόμενου «πολέμου κατά της τρομοκρατίας».
Στο άρθρο με τίτλο «Ισραήλ, Κύπρος και Ελλάδα εργάζονται για ένα κοινό στρατηγικό σχέδιο», ο Σόλγουεϊ γράφει ότι «οι τρεις χώρες διακρίνονται για τους δεσμούς τους με την Δύση σε ένα εκρηκτικό μέρος του ισλαμικού κόσμου, και έχουν μια γεωγραφική εγγύτητα που μπορεί να αποδειχθεί πλεονέκτημα» κυρίως στον τομέα της ενεργειακής συνεργασίας.
Παραθέτοντας μια σειρά δημοσιευμάτων και απόψεων αναλυτών και συνομιλητών του, αναλύει πρώτα την οικονομική και πολιτική κατάσταση στο τρίγωνο Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ. «Η Ελλάδα και η Κύπρος, μέλη και οι δύο της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν βυθιστεί κάτω από βουνά χρέους, και βρίσκονται στα πρόθυρα συστημικής χρεοκοπίας. Χρειάζονται μονίμως διάσωση με δάνεια από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, για τα οποία θα πρέπει να πληρώσουν επιβάλλοντας αντιδημοφιλή μέτρα λιτότητας, αυξήσεις στους φόρους και κουρέματα στις καταθέσεις. Η φυγή κεφαλαίων είναι αναπόφευκτη. Η πολιτική αστάθεια είναι δεδομένη», γράφει ο Σόλγουεϊ.
«Το Ισραήλ, αντιθέτως, είναι ένα από τα λίγα δυτικά κράτη που κατάφερε να διασωθεί από την οικονομική κρίση των τελευταίων ετών χάρη στην ικανή ηγεσία και σε έναν δυναμικό τεχνολογικό και επιχειρηματικό τομέα. Αλλά το Ισραήλ υποφέρει από άλλες ασθένειες: ένα μονίμως κατακερματισμένο πολιτικό σύστημα, με καμιά δεκαριά κόμματα που αντιμάχονται για εκπροσώπηση στην Κνεσέτ, κάτι που οδηγεί σε ασταθείς πολιτικές συνθήκες.
Το Ισραήλ έχει τρομοκρατικές οντότητες στα σύνορά του, μια ανατρεπτική ιντελιγκέντσια αριστεριστών, μια πέμπτη φάλαγγα στα πανεπιστήμια, και ενεργειακή εξάρτηση από έναν εχθρό, την Αίγυπτο (εκτός του ότι Παλαιστίνιοι τρομοκράτες κάνουν συχνά σαμποτάζ στον αγωγό που περνάει από το Σινά), και έναν Αμερικανό πρόεδρο που θα ήθελε να δει την χώρα να συρρικνώνεται στα «σύνορα του Άουσβιτς» -ένας χάρτης του Λευκού Οίκου που δόθηκε στη δημοσιότητα την παραμονή της πρόσφατης επίσκεψης του Ομπάμα στο Ισραήλ δείχνει τα Υψώματα του Γκολάν να ανήκουν στη Συρία, το Βόρειο Ισραήλ να ανήκει στον Λίβανο, και την Ιερουσαλήμ σαν τμήμα της Δυτικής Όχθης», συνεχίζει ο Σόλγουεϊ.
«Αλλά υπάρχουν και καλές ειδήσεις, κυρίως στο μέτωπο της ενέργειας, που υπόσχονται οικονομικά κέρδη, ενεργειακή ανεξαρτησία από τους ξένους υδρογονάνθρακες, και επομένως μια πιο βιώσιμη και ελαστική πολιτική κατάσταση. Δύο τεράστια οικόπεδα φυσικού αερίου, ονόματι Λεβιάθαν και Ταμάρ, ανακαλύφθηκαν σε απόσταση 128 χλμ από τις ακτές του Ισραήλ, η ανάπτυξη των οποίων θα γίνει σε συνεργασία με την Κύπρο.
Η Κύπρος θα έχει σημαντικά κέρδη από το δικό της οικόπεδο Αφροδίτη, με προοπτική να εξάγει το φυσικό αέριο σε συνδυασμό με διεθνείς εταιρείες. Σε αυτό το σχέδιο θα συμμετέχει και η Ελλάδα καθώς, εκτός από την άντληση των δικών της κοιτασμάτων στο νότιο Αιγαίο, μια από τις οδούς των εξαγωγών θα συνδέει υπεργείως την Ελλάδα με τις ευρωπαϊκές αγορές, παρακάμπτοντας την Τουρκία», συνεχίζει ο Σόλγουεϊ.
Όπως έγαψε η εφημερίδα Cyprus Mail η συμφωνία για τα δικαιώματα άντλησης σημαίνει «μια νέα εποχή για την στρατηγική συμμαχία ανάμεσα στην Κύπρο και το Ισραήλ», που θα έχει τόσο οικονομικά όσο και πολιτικά αποτελέσματα, δημιουργώντας πιθανότητες για «σημαντικές συνέργειες».
Παρομοίως, το έγκυρο κέντρο ερευνών The Jamestown Foundation στην Ουάσιγκτον σημειώνει την σημαντική οικονομική βάση την οποία θα εγκαθιδρύσουν αυτά «τα σχέδια για την εκμετάλλευση του φυσικού αερίου και για τις πιθανές εξαγωγές στην Ευρώπη».
Σημειώνει ότι το «Ισραήλ, η Κύπρος και η Ελλάδα έχουν εντατικές συνομιλίες τους τελευταίους μήνες σε πρωθυπουργικό, υπουργικό και ανώτατο στρατιωτικό επίπεδο για τα ενεργειακά σχέδια και την περιφερειακή ασφάλεια.
Οι νέοι αγωγοί φυσικού αερίου και τα ηλεκτρικά δίκτυα που θα ενώνουν τις τρεις χώρες, παρατηρεί το website του Public Service Europe (PS) θα έχει θετικό πρόσημο για την ενεργειακή ασφάλεια για την Ευρώπη. Ένα συνεργατικό ενεργειακό εγχείρημα θα δώσει σαφώς σημαντικά μερίσματα στους μεγάλους παίκτες που θα εμπλακούν.
«Δεν προκαλεί έκπληξη, λοιπόν, η ισχυρή αντίθεση του ισλαμικού κόσμου γενικώς, και, ιδίως, του φονταμενταλιστικού μπλοκ στην Τουρκία, που είναι κοινός εχθρός για τις τρεις χώρες.
Οι περιστάσεις απαιτούν τώρα αποφασιστική δράση. Ένα τρίγωνο τριών εθνών ως έκφραση δυναμικής πολιτικής βούλησης είναι κάτι περισσότερο από ένα γεωμετρικό σχήμα στον χάρτη. Είναι ένας πολλαπλασιαστής δύναμης, ένα σήμα πεποίθησης, και, στην ανατολική Μεσόγειο, ένα αμυντικό μόφωμα που δεν μπορεί να παραγνωριστεί. Τα κέρδη για την ενεργειακή ασφάλεια, τις οικονομικές ευκαιρίες, την πολιτική αποφασιστικότητα, και την στρατιωτική ετοιμότητα μπορεί να είναι μεγάλα», καταλήγει ο Σόλγουεϊ.