Η Κύπρος δεν αποτελεί μοντέλο για το μέλλον δήλωσε σήμερα η Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, τονίζοντας πως οι ειδικές συνθήκες στο κυπριακό τραπεζικό σύστημα επέβαλαν τη συγκεκριμένη λύση.
Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο πλαίσιο της Εαρινής Συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου η Λαγκάρντ υπογράμμισε πως η παγκόσμια ανάπτυξη έχει σταθεροποιηθεί, ωστόσο πλέον υπάρχουν χώρες που ανακάμπτουν σε τρεις διαφορετικές ταχύτητες.
Η ίδια είπε πως αυτό δεν είναι υγιές και ότι απαιτούνται στοχευμένες μεταρρυθμίσεις ώστε να υπάρξει μια ενιαία ταχύτητα στην ανάπτυξη. «Η διασύνδεση των οικονομιών καθιστά σημαντικό να μην υπάρξει διάχυση της κρίσης», είπε χαρακτηριστικά.
Ειδικά για την Ευρωζώνη τόνισε πως οι Αρχές έχουν προχωρήσει σε πολλές αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, ωστόσο χαρακτήρισε ως προτεραιότητα τις διεργασίες για την τραπεζική ένωση.
Η Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ είπε πως θα πρέπει να υπάρξει ενιαίο πλαίσιο για τη διάλυση τραπεζών το οποίο θα προσδιορίζει το ποιοι και με ποια προτεραιότητα θα υφίστανται τις ζημιές από μια τέτοια διαδικασία.
Σε ερώτηση για την Κύπρο είπε πως Κύπρος δεν είναι υπόδειγμα για το μέλλον και ότι η αναδιάρθρωση του κυπριακού τραπεζικού τομέα με τον τρόπο που έγινε δεν θα αποτελέσει μοντέλο για άλλες διασώσεις.
Η ίδια αναγνώρισε πως η απομόχλευση στον τραπεζικό τομέα της ευρωπαϊκής περιφέρειας έχει περιορίσει τις πιστώσεις προς τις επιχειρήσεις και σημείωσε πως σε κάποιες περιπτώσεις θα απαιτηθεί αναδιάρθρωση τραπεζών ώστε να καταστει δυνατόν να αυξηθούν οι ροές πιστώσεων.
Σε ερώτηση για την νομισματική πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας είπε πως η ΕΚΤ έχει χώρο να κινηθεί και είναι στην αρμοδιότητα της το να αποφασίσει πότε θα μειώσει τα επιτόκια.
Όπως σημείωσε οι κεντρικές τράπεζες δεν έχουν πάντα τις απαντήσεις για τις σωστές πολιτικές και ότι παράλληλα με τα μηδενικά επιτόκια υπάρχουν σήμερα μη συμβατικές πολιτικές οι οποίες αποσκοπούν στην εξομάλυνση των συνθηκών ρευστότητας.
Σε ερώτηση για τη δημοσιονομική προσαρμογή στην Ευρωζώνη και ειδικά για την περίπτωση της Ισπανίας είπε πως δεν πρέπει να υπάρξει εμπροσθοβαρής δημοσιονομική προσαρμογή αλλά ήπια προσαρμογή ώστε να μην επιβαρυνθεί περαιτέρω η ανεργία.
Η επικεφαλής του ΔΝΤ είπε πως θα πρέπει να αντιμετωπισθούν οι παλαιοί κίνδυνοι και ειδικά τα προβλήματα του χρηματοοικονομικού κλάδου και πως προτεραιότητα θα πρέπει να δοθεί στην ανάπτυξη και στη δημιουργία θέσεων εργασίας.