Το φορολογικό νομοσχέδιο υπηρετεί εισπρακτικούς και όχι αναπτυξιακούς στόχους, παρά το γεγονός ότι περιλαμβάνει μια σειρά από θετικές ρυθμίσεις», υποστηρίζει το ΕΒΕΑ.
Θεωρεί υπερβολικά σκληρό μέτρο και ανεφάρμοστο σε μια περίοδο κρίσης, την επιβολή ποινών φυλάκισης για ληξιπρόθεσμα χρέη στην περίπτωση των προβλεπόμενων ποινών για ποσά της τάξης των 5.000 και 10.000 ευρώ.
Σύμφωνα με τις παρατηρήσεις του ΕΒΕΑ, οι προβλέψεις του νομοσχεδίου, όσον αφορά τη φορολογία νομικών προσώπων και μερισμάτων, σε καμία περίπτωση δεν ενισχύουν την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων και της ελληνικής οικονομίας.
Κάθετα αντίθετο είναι το επιμελητήριο στην αύξηση του ποσοστού προβεβαίωσης από 25% σε 50%, σε περίπτωση προσφυγής στα δικαστήρια για φορολογικές διαφορές.
Θεωρεί ότι πρόκειται για λύση εκβιασμού, που υπονομεύει τη σχέση ισότητας μεταξύ κράτους και φορολογουμένων.
Το ΕΒΕΑ πάντως αναγνωρίζει ότι το νομοσχέδιο περιλαμβάνει και μια σειρά θετικών ρυθμίσεων όπως μεταξύ άλλων το μέτρο της θέσπισης Εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος, εφόσον αυτό θα συμβάλει στον καλύτερο συντονισμό των συναρμόδιων αρχών και στην ταχύτερη διερεύνηση των οικονομικών εγκλημάτων.
Όπως επίσης την θετική θεωρεί την ένταξη των ληξιπρόθεσμων χρεών στην κατηγορία των μη εισπράξιμων και την επαναφορά της δυνατότητας καταβολής του ΦΠΑ σε δόσεις, την κατάργηση του φόρου ιδιοκατοίκησης καθώς και μια σειρά άλλων ρυθμίσεων .