Την πλεονεκτική γεωπολιτική θέση τις Ελλάδας και την ανάγκη εκμετάλλευσή της επισημαίνει η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, προϊσταμένη του τμήματος Ελλάδας – Κύπρου, Sabine Bourdy, μιλώντας στο ΑΠΕ – ΜΠΕ.
«Η Ελλάδα βρίσκεται σε στρατηγικής σημασίας περιοχή στη νότια Ευρώπη, τα Βαλκάνια και την ζώνη της Μαύρης Θάλασσας. Υπάρχει τεράστια προοπτική για εκείνην στο εξωτερικό και γι αυτό θα πρέπει να εκμεταλλευτεί τη θέση – κλειδί που κατέχει, κατά τον σχεδιασμό της επόμενης προγραμματικής περιόδου» αναφέρει χαρακτηριστικά η κ. Bourdy.
Με αφορμή την παρουσία της στην Θεσσαλονίκη για το Αναπτυξιακό Συνέδριο της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, στο πλαίσιο του σχεδιασμού του νέου ΕΣΠΑ, η κ. Bourdy δηλώνει με νόημα: «είναι σημαντικό η Ελλάδα να κοιτάξει προς τα έξω για να γνωρίσει παραδείγματα καλών πρακτικών και να δημιουργήσει δίκτυα συνεργασίας. Αισθάνομαι ότι στην Ελλάδα οι άνθρωποι δεν συζητούν πολύ μεταξύ τους με την προοπτική να πετύχουν έναν κοινό στόχο. Θα πρέπει, ενόψει της νέας προγραμματικής περιόδου, να αποφασίσει η ίδια η Περιφέρεια τι είναι εκείνο που επιθυμεί να πετύχει».
Σύμφωνα με την κ. Bourdy, τα χρονικά περιθώρια διαμόρφωσης προτάσεων είναι στενά και δεν θα πρέπει να χαθεί καθόλου χρόνος καθώς οι δαπάνες της νέας χρηματοδοτικής περιόδου ξεκινούν στις αρχές του 2014, γεγονός που σημαίνει ότι όλα θα πρέπει να έχουν γίνει νωρίτερα και οι προτάσεις της Περιφέρειας να διαμορφωθούν μέχρι τον Σεπτέμβριο.
Ερωτηθείσα για τους τομείς στους οποίους μπορεί να εφαρμοστεί η «έξυπνη εξειδίκευση» (δηλαδή η εφαρμογή συγκεκριμένων τεχνολογιών σε συγκεκριμένους κλάδους παραγωγής προϊόντων ή υπηρεσιών)στην Κεντρική Μακεδονία, η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής απαντά πως, από μια πρώτη προεργασία που έχει γίνει, διαφαίνονται δυνατότητες για εκείνους του παραδοσιακού κατασκευαστικού τομέα που θα πρέπει να ανανεωθεί, της βιοτεχνολογίας, των τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών και του αγροτοδιατροφικού κλάδου.
«Ψάχνουμε να βρούμε νέες ιδέες, νέους τρόπους δημιουργίας ανάπτυξης και θέσεων εργασίας, γι αυτό προσπαθούμε να φέρουμε κοντά επενδυτές, ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, ακαδημαϊκή γνώση, έρευνα, ανάπτυξη και clusters. Ξεκινήσαμε τη δουλειά με εμπειρογνώμονες που θα παρουσιάσουν το έργο τους σχετικά με τις προοπτικές που διαμορφώνονται. Σε κάθε περίπτωση η διαβούλευση και η συνεργασία των τοπικών φορέων είναι ο καθοριστικός παράγοντας για τον προσδιορισμό του οράματος κάθε Περιφέρειας» σημειώνει η κ. Bourdy.
Για τις προοπτικές της Κύπρου, η οποία ανήκει και στη δική της αρμοδιότητα, σχολιάζει: «το ζητούμενο σήμερα για την Κύπρο, μετά την τραπεζική κρίση, είναι να μην παγώσει η διαδικασία υλοποίησης των προγραμμάτων που βρίσκονται σε εξέλιξη. Θα έχουμε σύντομα νέα συνάντηση προκειμένου τα προγράμματα αυτά να κρατηθούν ζωντανά».