Η ανακεφαλαιοποίηση των τεσσάρων συστημικών τραπεζών ήταν το αντικείμενο σύσκεψης στο υπουργείο Οικονομικών. Σε αυτή μετείχαν ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Γιώργος Προβόπουλος, ο πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών Γιώργος Ζανιάς και στελέχη του μόνιμου κλιμακίου του ΔΝΤ στην Ελλάδα, υπό τον Μπομπ Τράα.
Η ανακεφαλαιοποίηση των τεσσάρων συστημικών τραπεζών πρέπει να ολοκληρωθεί έως τις 30 Απριλίου και έως το τέλος Ιουλίου πρέπει να έχει διαμορφωθεί το νέο τοπίο στο εγχώριο πιστωτικό σύστημα, με την πιθανή εξαγορά των μικρότερων τραπεζών από τα μεγαλύτερα τραπεζικά ιδρύματα.
Αγώνας δρόμου για τις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου των τραπεζών
Στην τελική ευθεία για την έγκριση και την πραγματοποίηση των αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου έχουν μπει οι τέσσερις συστημικές τράπεζες, με τις διοικήσεις τους να δίνουν «αγώνα δρόμου», προκειμένου να εξασφαλίσουν όσο το δυνατόν περισσότερους ιδιώτες επενδυτές εν όψει της επόμενης ημέρας.
Ήδη η γενική συνέλευση της Alpha Bank ενέκρινε την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, ενώ δεδομένη θεωρείται η έγκριση της αύξησης της Τράπεζας Πειραιώς, από τη δεύτερη επαναληπτική γενική συνέλευση που θα γίνει την Τρίτη.
Όσο για την Εθνική και τη Eurobank, η «ημέρα της κρίσης» είναι η 29η και η 30η Απριλίου αντίστοιχα. Ενδέχεται όμως η κατάσταση να ξεκαθαρίσει και νωρίτερα, καθώς οι δύο τράπεζες θα πρέπει να απαντήσουν στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για το αν εκτιμούν ότι η αύξηση θα καλύψει τον ελάχιστο στόχο του 10% ή όχι.
Στο μέτωπο της Εθνικής Τράπεζας, τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται ιδιαίτερα έντονη κινητικότητα και μπαράζ επαφών ανάμεσα στη διοίκηση και επιχειρηματίες ή και εφοπλιστές, προκειμένου να εξασφαλιστούν όσο το δυνατόν περισσότερα κεφάλαια για να καλυφθεί το ελάχιστο ποσό των 785,6 εκατ. ευρώ που απαιτείται για να μείνει ιδιωτική η τράπεζα.
Αν και επισήμως η τράπεζα δεν σχολιάζει τις πληροφορίες, τα σενάρια θέλουν μια ομάδα επιχειρηματιών και εφοπλιστών, ανάμεσα στους οποίους και ο Αχιλλέας Κωνσταντακόπουλος να έχει δεσμευθεί ότι θα συμμετάσχει στην αύξηση.
Κομβικό ρόλο – πάντα με βάση τα σενάρια αυτά – έχει παίξει η πλευρά Λάτση, που κατέχει περίπου το 11% των μετοχών της Εθνικής μετά την ανταλλαγή μετοχών με τη Eurobank και φέρεται διατεθειμένος να συμβάλλει στην αύξηση με τουλάχιστον 100 εκατ. ευρώ.
Τέλος, στην πρόσφατη επαφή που είχε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς με τον Αριστοτέλη Μυστακίδη, ο οποίος είναι από τους πλουσιότερους επιχειρηματίες στον κόσμο, ενώ περιλαμβάνεται και στη λίστα του «Forbes», το θέμα της Εθνικής Τράπεζας ήταν ιδιαίτερα ψηλά στην ατζέντα.
Στο μέτωπο της Eurobank, οι εκτιμήσεις ότι η τράπεζα θα καταφέρει να βρει τα απαιτούμενα χρήματα μέσα σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα λιγοστεύουν μέρα με την μέρα.
Μάλιστα, τραπεζικοί κύκλοι εκτιμούν ότι θα ήταν καλύτερο η διοίκηση της τράπεζας να ενημερώσει το ΤΧΣ ότι δεν μπορεί να καλύψει το ελάχιστο ποσοστό, ώστε η αύξηση να καλυφθεί εξ’ ολοκλήρου και άμεσα από το ταμείο.
Στη συνέχεια, η εκτίμηση είναι ότι η Eurobank θα συγχωνευθεί με το υγιές Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, με το οποίο υπάρχουν αρκετές συνέργειες ώστε το ενιαίο σχήμα να αποκρατικοποιηθεί και να πωληθεί είτε σε στρατηγικό επενδυτή είτε μέσω νέας αύξησης μετοχικού κεφαλαίου.
Η Τράπεζα Πειραιώς, από την πλευρά της, πήρε την έγκριση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για την απόκτηση της Millennium Bank και μαζί της τη δέσμευση της πορτογαλικής μητρικής της Millennium BCP ότι θα συμμετάσχει στην αύξησή της με 400 εκατ. ευρώ.
Αυτό σημαίνει, ότι -μαζί με τα 140 εκατ. ευρώ που θα δώσει η Societe Generale, μετά την πώληση της Geniki Bank-, η Πειραιώς έχει ήδη εξασφαλίσει ότι θα καλύψει το στόχο του 10%.
Το ζήτημα για τη διοίκηση της Πειραιώς είναι πλέον να εξασφαλίσει συνολικά 733 εκατ. ευρώ από ιδιώτες μετόχους, ώστε να μην χρειαστεί να εκδώσει μετατρέψιμες ομολογίες (CoCo’s).
Η Alpha Bank, αντίστοιχα, έχει βάλει τον πήχη της ελάχιστης συμμετοχής των ιδιωτών στο 12% -αντί για 10%- ενώ παράλληλα ανακοίνωσε πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων της, προκειμένου να βελτιώσει την κεφαλαιακή της βάση. Τα αποτελέσματα του προγράμματος δεν προσμετρώνται στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, όμως βελτιώνουν τη γενικότερη οικονομική εικόνα της τράπεζας.
Όσο για τις μικρότερες τράπεζες, «στοίχημα» αποτελεί η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 400 εκατ. ευρώ που θα πραγματοποιήσει η Τράπεζα Αττικής.
Το ΤΣΜΕΔΕ κατέχει ποσοστό σχεδόν 42% και προτίθεται να συμμετάσχει, όμως το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και το Ταμείο Παρακαταθηκών και δανείων, με ποσοστό 20% και 19% αντίστοιχα πολύ δύσκολα θα συμμετάσχουν, γεγονός που περιπλέκει τη διαδικασία.
Τέλος, για τις υπόλοιπες μικρές τράπεζες, αν δεν καλύψουν τις κεφαλαιακές τους ανάγκες, υπάρχει το σχέδιο να «σπάσουν» σε καλές και κακές, με το καλό κομμάτι να απορροφάται από κάποια συστημική τράπεζα -πιθανότατα την Εθνική- εντός του καλοκαιριού.