Η δυνατότητα προσέλκυσης επενδύσεων ύψους 400 εκατομ. ευρώ στην κλινική έρευνα για φάρμακα στην Ελλάδα τονίστηκε σε εκδήλωση του φαρμακευτικού φόρουμ του ΕΒΕΑ, EPhForT (EBEA Pharmaceutical Forum Team), στο Αμφιθέατρο του ΕΒΕΑ.
Με αφορμή την πρόσφατη αλλαγή στη νομοθεσία που ευνοεί την διείσδυση διεθνών κλινικών μελετών στη χώρα μας σημειώθηκε ότι η κλινική έρευνα αποτελεί αφενός μεν αναπτυξιακό μοχλό της οικονομίας, και αφετέρου εξασφαλίζει ταχεία πρόσβαση των ασθενών σε νέες θεραπείες.
Η επένδυση στην κλινική έρευνα, η οποία διεξάγεται από Έλληνες επιστήμονες ανήλθε από 80 εκατομμύρια ευρώ το 2011 σε 110 εκατομμύρια ευρώ το 2012 και είναι δυνατόν να εκτιναχθεί στα 400 εκατομμύρια ευρώ τα αμέσως επόμενα χρόνια με τη στήριξη της πολιτείας.
Η συμβολή της κυβέρνησης
Στη συμβολή της κυβέρνησης, δια του αρμοδίου αναπληρωτή υπουργού Υγείας κ. Μ. Σαλμά τόσο στην αλλαγή το θεσμικού πλαισίου για τις κλινικές έρευνες, όσο και στο άνοιγμα της πρόσβασης των ασθενών σε καινοτόμα φάρμακα αναφέρθηκαν ο Πρόεδρος EPhForT κ. Δ. Φιλιώτης, ο Πρόεδρος της ΠΕΦ Δ. Δέμος και ο Αντιπρόεδρος του ΣΦΕΕ, Ι. Βλόντζος.
Ο κ. Φιλιώτης τόνισε τον ύψιστης εθνικής σημασίας στόχο του EPhForT για προσέλκυση της παραγωγής φαρμάκων μεγάλων διεθνών εταιριών σε Ελληνικές παραγωγικές μονάδες με σκοπό την εξαγωγή τους σε άλλες χώρες ανά τον κόσμο.
«Με συμμάχους μας την Πολιτεία, Υπουργεία Ανάπτυξης, Υπουργείο Υγείας, Υπουργείο Οικονομίας, ΕΟΦ, ΕΕΔ και τη στενή μας συνεργασία με ΣΦΕΕ, ΠΕΦ και τα Επιμελητήρια, το Φαρμακευτικό Φόρουμ του ΕΒΕΑ, θα ηγηθεί αυτής της προσπάθειας που πιστεύουμε ότι θα είναι μια σημαντική συμβολή στην αναπτυξιακή πορεία της χώρας μας» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Φιλιώτης.
Ο Αναπλ. Υπουργός Υγείας κ. Σαλμάς μίλησε για την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να βοηθήσει στην ανάπτυξη της χώρας και την έξοδο από την κρίση και την πρόθεση της να βελτιώσει το περιβάλλον των κλινικών μελετών στην Ελλάδα και να προωθήσει τις απαραίτητες αλλαγές που απαιτούνται για να υλοποιηθούν οι στόχοι τους και να εκμεταλλευτεί η Ελλάδα τους πόρους των κλινικών μελετών για να βελτιωθούν το οικονομικό περιβάλλον και οι υπηρεσίες υγείας προς τον Έλληνα ασθενή, ενώ ταυτόχρονα θα δοθεί ώθηση στη βιομηχανία και αναγνώριση και προβολή στους έλληνες επιστήμονες.
«Στόχος μας είναι σύντομα να γίνει η Ελλάδα χώρα αναφοράς» τόνισε ο κ. Ι. Τούντας, Πρόεδρος του ΕΟΦ -δηλώνοντάς την πρόθεσή του για ενίσχυση της πρωτοβουλίας του EPhForT. Υπογράμμισε επίσης τον ρόλο της Εθνικής Επιτροπής Δεοντολογίας (ΕΕΔ) και του Επίτιμου Καθηγητή Κωνσταντίνου Δημόπουλου.
Επίσης, ο Αντιπρόεδρος ΣΦΕΕ, Ι. Βλόντζος τόνισε την αμέριστη υποστήριξη της φαρμακοβιομηχανίας στην προσπάθεια αυτή να έρθουν και να επενδυθούν στη χώρα μας πόροι από το εξωτερικό. Ο Πρόεδρος ΠΕΦ Δ. Δέμος εστιάστηκε στην μεγάλη ανάπτυξη που έχει η Ελληνική φαρμακοβιομηχανία την τελευταία δεκαετία και τη συμμετοχή της στο εθνικό εισόδημα.