Δύο φορές σήμερα ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου απέκλεισε κατηγορηματικά την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.
Μιλώντας με 30 κορυφαίους δημοσιογράφους από όλο τον κόσμο και απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο πρωθυπουργός τόνισε ότι εάν ήταν η Ελλάδα να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση ή “κούρεμα” θα το είχε ήδη κάνει από την αρχή της κρίσης. Ενώ απαντώντας σε άλλη ερώτηση ανέφερε ότι έχουμε οδικό χάρτη για να βγούμε από το χρέος και δεν ακολουθούμε το δρόμο της αναδιάρθρωσης. Είμαστε, είπε, στον καλό και σωστό δρόμο.
Απαντώντας εξάλλου σε ερώτηση αν τα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση οφείλονται στην πίεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου απάντησε ότι ακόμα και με μηδενικό χρέος η Ελλάδα έπρεπε να προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις που ήδη γίνονται.
Ο κ. Παπανδρέου ανέφερε στη συνομιλία του ότι πριν από ένα χρόνο κανένας δεν πίστευε ότι η Ελλάδα θα έπαιρνε αυτά τα μέτρα και θα είχε αυτά τα αποτελέσματα. Τώρα όμως όλοι έχουν διαπιστώσει ότι εννοούσαμε αυτά που λέγαμε και η χώρα ανακτά την αξιοπιστία της. Έχουμε φιλόδοξο πρόγραμμα που εφαρμόζουμε και θα επαναφέρουμε την οικονομία σε υγιείς βάσεις. Επίσης επέμεινε στα θέματα της διακυβέρνησης και της διαφάνειας τονίζοντας ότι η ανθρωπότητα έχει ήδη μπει στην εποχή της διαφάνειας.
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το αν υπάρχει θυμός στον κόσμο και αίσθημα μη δικαιοσύνης ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι συμμερίζεται αυτό το αίσθημα, ωστόσο, όπως είπε, έχουμε λάβει πολλά μέτρα, τα περισσότερα στην αρχή της αντιμετώπισης της κρίσης, αλλά παρ΄ όλα αυτά ο κόσμος δίνει στήριξη ακόμα και σε αυτή τη δύσκολη εποχή καθώς αντιλαμβάνεται ότι αλλάζουμε τη χώρα.
Ο πρωθυπουργός παραδέχθηκε ότι έχουν ληφθεί πολλά σκληρά μέτρα όπως αυτά που αφορούν σε μισθούς και συντάξεις και τόνισε ότι η κυβέρνησή του βρήκε μεγάλη σπατάλη, κακοδιαχείριση και αδιαφάνεια.
Ωστόσο, όπως είπε, ενώ έχουμε τρία χρόνια που θα βρισκόμαστε στο μηχανισμό στήριξης μέσα στον πρώτο χρόνο κάναμε τα μισά από όσα συμφωνήσαμε στο μνημόνιο.
Σχετικά εξάλλου με το αίσθημα μη δικαιοσύνης ο υπουργός Οικονομικών, ο οποίος ήταν παρών στη συζήτηση ανέφερε ότι έχει ήδη αρχίσει η κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων ατόμων που δεν πλήρωναν φόρους κάτι το οποίο όπως φάνηκε στη συζήτηση δεν γνώριζαν οι ξένοι δημοσιογράφοι.
Σχετικά με τον σκεπτικισμό των αγορών ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι η Ελλάδα κάνει ό,τι χρειάζεται και ό,τι είναι αναγκαίο και είναι σημαντική η ανάκτηση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας, η διαφάνεια και η δραστηριοποίηση σε νέους τομείς.
Ερωτηθείς για το πρόβλημα του τραπεζικού συστήματος στην Ευρώπη το οποίο έθεσε με δήλωσή του ο Τζορτζ Σόρος και ετέθη στον πρωθυπουργό ο κ. Παπανδρέου απάντησε ότι όλα τα κράτη στην Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να βάλουν σε τάξη την οικονομία τους, ότι ο ευρωπαϊκός μηχανισμός έχει μεγάλες δυνατότητες και ότι η Ευρώπη πρέπει να έχει στη διάθεσή της όλα τα αναγκαία εργαλεία. Επίσης ανέφερε ότι πρέπει να γίνουν επενδύσεις στις υποδομές σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Εμείς από την πλευρά μας, ανέφερε, δεσμευόμαστε να κάνουμε εκείνες τις αλλαγές που θα κάνουν περήφανη την Ελλάδα.
Σχετικά με την επαναγορά ομολόγων απάντησε ο κ. Παπακωνσταντίνου αναφέροντας ότι υπάρχει μια γενικότερη συζήτηση, κυκλοφορούν πολλές ιδέες αλλά ως Ελλάδα δεν συμμετέχουμε σε κάποια επίσημη συζήτηση.
Ο κ. Παπανδρέου απαντώντας σε άλλη ερώτηση ανέφερε ότι η κρίση είναι μια ευκαιρία όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για την Ευρώπη. Αυτό το έχουν κατανοήσει οι ευρωπαίοι ηγέτες, γι΄ αυτό και στηρίζουν το ευρώ για το οποίο αναμένονται, όπως είπε, αποφάσεις μέσα στις επόμενες εβδομάδες.
Σε ερώτηση για τις κινεζικές επενδύσεις στην Ελλάδα ο κ. Παπανδρέου χαρακτήρισε πολύ θετική την εξέλιξη αυτή και ανέφερε μια σειρά συμφωνιών για κινεζικές επενδύσεις στη χώρα μας και στην Ευρώπη και τόνισε ότι στόχος είναι ο Πειραιάς, στον οποίο υπάρχει μια μεγάλη κινεζική επένδυση, να γίνει κέντρο καινοτομίας.