Πόρτα εξόδου για 2000 μόνιμους υπαλλήλους ιδιωτικού δικαίου

Το πρώτο στάδιο απολύσεων από το Δημόσιο θα ξεκινήσει από τους εργαζόμενους στα Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ), όπως επεσήμανε μετά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Διοικητικής Μεταρρύθμισης στο Μέγαρο Μαξίμου ο Αντώνης Μανιτάκης.

 

«Ο αριθμός θα προέλθει σχεδόν αποκλειστικά, σε πρώτη φάση, από τις καταργήσεις νομικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου» ανέφερε ο κ. Μανιτάκης χωρίς να διαψεύσει ότι το πρώτο κύμα απολύσεων «που πρέπει να γίνει το συντομότερο» θα φθάσει τα 2.000 άτομα εκ των συνολικά 4.000 που θα πρέπει να αποχωρήσουν το 2013.

 

Η χθεσινή έμμεση παραδοχή του κ. Μανιτάκη έρχεται να επιβεβαιώσει τις πληροφορίες που θέλουν την ελληνική κυβέρνηση να έχει δεσμευθεί για περίπου 2.000 απολύσεις μέχρι τα τέλη Ιουνίου, αριθμός που είναι πρακτικά αδύνατο να εξευρεθεί από τη δεξαμενή των «επιόρκων», όπως ήταν η αρχική επιδίωξη του υπουργείου Διοικ. Μεταρρύθμισης.

 

Μετά το Πάσχα αναμένεται η λίστα με τους προς κατάργηση οργανισμούς και κατά συνέπεια των υπαλλήλων που είτε θα απολυθούν είτε θα ενταχθούν σε καθεστώς πρόωρης συνταξιοδότησης.

 

Έντονη είναι η ανησυχία της τρικομματικής κυβέρνησης για τις αντιδράσεις, παρά το γεγονός ότι η πλειοψηφία είναι υπέρ της μείωσης του Δημοσίου.

 

Η μονιμότητα ορισμένων υπαλλήλων φαίνεται πως δεν πτοεί την κυβέρνηση, καθώς αναμένεται μέσω της κατάργησης οργανικών θέσεων να δουν την πόρτα της εξόδου και υπάλληλοι αορίστου χρόνου.

 

Για να κατευνάσει τα πνεύματα η κυβέρνηση δεσμεύτηκε στην πρόσληψη νέου προσωπικού μέσω ΑΣΕΠ.

 

Η ομαλή υλοποίηση της συμφωνίας με την τρόικα (4.000 αποχωρήσεις το 2013 και τουλάχιστον 11.000 επιπλέον το 2014) αποτελεί προτεραιότητα για το Μαξίμου.

 

Ο κ. Μανιτάκης ανακοίνωσε χθες ότι για την υλοποίηση του στόχου θα δημιουργηθεί επιτελική ομάδα με σκοπό να υποβοηθά το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης για να επισπεύσει τις διαδικασίες.

 

Όπως είχε συμφωνηθεί μεταξύ των τριών πολιτικών αρχηγών κατά την τελευταία σύσκεψή τους στο Μαξίμου, επικεφαλής της «ομάδας δράσης» θα είναι ο υπουργός Επικρατείας Δ. Σταμάτης και πλην της ηγεσίας του υπ. Διοικ. Μεταρρύθμισης (Α. Μανιτάκης και Μ. Βολουδάκης) θα συμμετέχουν ο γραμματέας Συντονισμού Δ. Βαρτζόπουλος και, τουλάχιστον, ένα ακόμη στέλεχος του πρωθυπουργικού γραφείου. Η ομάδα θα επικεντρωθεί και στο έτερο δύσκολο εγχείρημα, την «εξεύρεση» δηλαδή 12.500 υπαλλήλων που θα τεθούν σε καθεστώς κινητικότητας μέχρι τον Ιούνιο και επιπλέον 12.500 μέχρι τα τέλη του έτους.

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ