Πραγματοποιήθηκε σήμερα η πρώτη συνάντηση της ΓΣΕΕ με τους εργοδοτικούς φορείς (ΣΕΒ – ΓΣΕΒΕΕ – ΕΣΕΕ – ΣΕΤΕ) για την υπογραφή νέας Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.
Ο επικεφαλής του ΣΕΒ, Δημήτρης Δασκαλοπουλος. τόνισε ότι η «παραδοσιακή» ΕΓΣΕΕ «έχει ξεπεραστεί από τη σημερινή πραγματικότητα», απορρίπτοντας έτσι το αίτημα των συνδικάτων για επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751,39 ευρώ.
Ο κ. Δασκαλόπουλος είπε, μεταξύ άλλων ότι «η νέα πραγματικότητα της κρίσης υπαγορεύει μια νέα μορφή κοινωνικού διαλόγου. Δεν μπορούμε να συζητάμε όπως τον παλιό καλό καιρό με 1 εκατομμύριο ανέργους και ανυποχώρητη ύφεση. Αυτές είναι οι πραγματικές κόκκινες γραμμές, που η ίδια η πραγματικότητα της αγοράς εργασίας θέτει ενώπιον των κοινωνικών εταίρων».
Όπως σημείωσε, αναφερόμενος στο αίτημα της ΓΣΕΕ για τον κατώτατο μισθό, «η επιστολή που πανηγυρικώς συνυπογράψαμε τον Φεβρουάριο του 2012 αγνοήθηκε παντελώς από την τότε κυβέρνηση, όπως και από τη σημερινή. Στην πράξη, οι κοινωνικοί εταίροι αυτοεξαιρέθηκαν από τον διάλογο πολιτείας–τρόικας για τα εργασιακά και απομείωσαν τον ρόλο τους. Ο ΣΕΒ δεν επιθυμεί να επαναλάβει το ίδιο έργο. Για να είναι αποτελεσματικός ο κοινωνικός διάλογος πρέπει να αποβλέπει στην ουσία και όχι στην τήρηση των προσχημάτων για την τιμή των όπλων».
«Η αγωνία των εργαζομένων σήμερα δεν είναι το ποσό του νόμιμου κατώτατου μισθού», σημείωσε, «αλλά η ανεργία ή ο κίνδυνος να χάσουν τη δουλειά τους ή αν θα υπάρχουν χρήματα για να πληρωθούν στο τέλος του μήνα. Είναι η αβεβαιότητα αν θα πάρουν σύνταξη, αν θα βρουν δουλειά τα παιδιά τους».
«Η παραδοσιακή ΕΓΣΣΕ», επισήμανε ο κ. Δασκαλόπουλος, «δεν απαντά στις σημερινές αγωνίες των εργαζομένων. Η χρησιμότητα της παραδοσιακής ΕΓΣΣΕ έχει ξεπεραστεί από τη σημερινή πραγματικότητα δεδομένου ότι το βασικό αντικείμενό της, που ήταν ο καθορισμός του κατώτατου μισθού όπως και η διαδικασία τροποποίησής του, έχει προβλεφθεί με ισχύοντα νόμο και για μεγάλη χρονική διάρκεια».
Ο θεσμός του κοινωνικού διαλόγου και της ΕΓΣΣΕ πρέπει να επαναπροσδιοριστεί, να αποκτήσει νέο περιεχόμενο και ευρύτερους στόχους, ώστε να αγκαλιάσει τα πλατύτερα προβλήματα της εργασίας, της οικονομίας και της ανάπτυξης, σημείωσε.
Ο κ. Δασκαλόπουλος είπε ακόμα ότι «η αμήχανη και ανεδαφική προσκόλληση στο παρελθόν πρέπει να δώσει τη θέση της σε μια προσπάθεια να σχεδιάσουμε μαζί τη σταδιακή επιστροφή σ’ ένα καλύτερο μέλλον για τους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις. Αυτός θα έπρεπε να είναι ο ρόλος των κοινωνικών εταίρων».
ΕΣΕΕ: Νέα στρατηγική συναίνεσης
Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της ΕΣΕΕ Β. Κορκίδης, είπε ότι «το ελληνικό εμπόριο ποτέ δεν αποδέχθηκε τη λογική, ότι όσο μεγαλύτερη είναι η ύφεση, τόσο μεγαλύτερη πρέπει να είναι η μείωση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα, για να αποκατασταθεί η απώλεια της ανταγωνιστικότητας».
«Η ΕΣΕΕ», επισήμανε, «από την πρώτη στιγμή υποστήριξε στον κοινωνικό διάλογο ότι ο ρυθμός ανάπτυξης είναι αυτός που μετράει στην ανταγωνιστικότητα και όχι τόσο το εργασιακό κόστος ενός συμβατικού μισθού».
Ο κ. Κορκίδης αναφερόμενος στο αίτημα της ΓΣΕΕ, είπε ότι «γνωρίζουμε όλοι ότι η μία και μόνη ΕΓΣΣΕ αποκαθηλώθηκε, αφού ο κατώτατος μισθός έπαψε να είναι “μόνιμος” και θα καθορίζεται κάθε Δεκέμβριο από το Υπουργείο Εργασίας μετά από διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους».
«Οι κοινωνικοί εταίροι υιοθετήσαμε σήμερα καλή τη πίστει στο τραπέζι του διαλόγου μια νέα στρατηγική συναίνεσης, υπό τις νέες συνθήκες. Είμαστε όμως ακόμα εδώ, γνωρίζουμε πώς να μιλάμε και να διαπραγματευόμαστε, αξιολογούμε το κλίμα, επιλέγουμε τις καλύτερες λύσεις για την αγορά και την κοινωνία και οφείλουμε να συμφωνήσουμε να απευθυνθούμε στην κυβέρνηση, ζητώντας να επιστρέψει σε εμάς, μέσω του νέου διαβουλευτικού ρόλου μας, την αρμοδιότητα καθορισμού των κατώτατων αμοιβών στη χώρα», δήλωσε.
«Στην κατεύθυνση αυτή, υποστηρίζουμε ότι πρέπει άμεσα, όλοι οι κοινωνικοί εταίροι, να συναντηθούμε με τον Πρωθυπουργό της χώρας. Πρέπει να πείσουμε ότι μπορούμε αυτή την φορά να αναλάβουμε τις ευθύνες μας και να ζητήσουμε την δέσμευση της Κυβέρνησης ότι θα υποστηρίξει τα συμφωνηθέντα από εμάς, αλλιώς το αποτέλεσμα του κοινωνικού διαλόγου χάνει την αξία του», προσέθεσε.
ΠΑΜΕ: Προκλητική η στάση των εργοδοτών
Το ΠΑΜΕ χαρακτήρισε προκλητική τη στάση του ΣΕΒ και των εργοδοτών. «Απαίτησαν να μάθουμε να ζούμε με 500 ευρώ, να δουλεύουμε με 3 ώρες χωρίς σταθερή και μόνιμη εργασία. Με προκλητικό τρόπο ξεκαθάρισαν ότι πλέον δε χρειάζεται να υπάρχει η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας γιατί όπως είπαν ‘δεν απαντάει στις αγωνίες των εργαζομένων’ και συνέχισαν να προκαλούν χυδαία λέγοντας ότι ‘δεν απασχολεί τους εργαζόμενους το ύψος του μισθού αλλά το αν θα έχουν δουλειά και για πόσο, αν θα πληρώνονται, αν θα έχουν δουλειά τα παιδιά τους και αν θα πάρουν σύνταξη’. Ξεκαθάρισαν ότι έχουν στόχο τις επιχειρησιακές συμβάσεις με μοχλό τις ενώσεις προσώπων».
Το Μέτωπο καλεί ακόμη «την εργατική τάξη να μην παραιτηθεί από τα δικαιώματά της. Να μην παραιτηθεί από τους σταθερούς όρους εργασίας, από τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας».