Oι υποχρεώσεις της κυβέρνησης και η νέα έλευση της Tρόικας
– Eκταμιεύονται οι δόσεις ύψους 7,4 δισ.
– Tον Iούνιο ο ΦΠA στην εστίαση;
– Eπί τάπητος και η μείωση του Eιδικού Φόρου Kατανάλωσης
Διόλου εύκολο δεν θα είναι το φετινό καλοκαίρι για την τρικομματική κυβέρνηση Σαμαρά, με τον Ιούνιο να προμηνύεται «καυτό», καθώς το οικονομικό επιτελείο αλλά και σύσσωμα τα υπουργεία, τρέχουν να κλείσουν τα ανοιχτά μέτωπα της συμφωνίας με την Tρόικα.
Παρά το γεγονός ότι οι εκπρόσωποι των πιστωτών μας αναχώρησαν αυτή τη φορά χωρίς να ζητήσουν τη λήψη πρόσθετων μέτρων, η εφαρμογή όσων συμφωνήθηκαν παραμένει ανοιχτή, με κυριότερα μέτωπα αυτά της επιτυχούς ολοκλήρωσης της ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών και του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων. Μέχρι την Κυριακή πρέπει να ψηφιστεί το πολυνονομοσχέδιο, αν όλα είναι έτοιμα, δηλαδή πριν κλείσει η Βουλή ενόψει του Πάσχα.
Μεταξύ άλλων, θα περιλαμβάνει τη ρύθμιση για τις απολύσεις στο Δημόσιο καθώς και διατάξεις για τα φάρμακα, διατάξεις για την αυτονομία της Γενικής Γραμματείας Εσόδων του υπουργείου Οικονομικών, ρυθμίσεις για το λιανικό εμπόριο και το ωράριο των εμπορικών καταστημάτων, καθώς επίσης τις ρυθμίσεις για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, το νέο τρόπο καταβολής ΦΠΑ και τους συντελεστές για το φόρο ακινήτων του 2013.
Οι δόσεις
Εν τω μεταξύ, το οικονομικό επιτελείο θα επιχειρήσει να αυξήσει στα 12 δισ. ευρώ τα χρήματα που θα εισρεύσουν στον κρατικό κορβανά μέχρι το τέλος Μαΐου, υπό την προϋπόθεση ότι θα υπερψηφιστούν από τη Βουλή οι προαπαιτούμενες δράσεις στις οποίες συμφώνησαν η κυβέρνηση και οι δανειστές. Σύμφωνα με πληροφορίες, είναι πιθανό το ενδεχόμενο να εγκριθεί για την Ελλάδα, εντός του Μαΐου, διπλή δόση ύψους 7,4 δισ. ευρώ από το Eurogroup. Στα 4,2 δισ. που είναι το μερίδιο της Ε.Ε. στη δόση του πρώτου τριμήνου των 6 δισ. ευρώ (το 1,8 δισ. ευρώ είναι του ΔΝΤ) να προστεθούν και 3,2 δισ. ευρώ που αναλογούν στη συνεισφορά του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας (EFSF) το δεύτερο τρίμηνο του έτους.
Δηλαδή, επειδή η καταβολή του πρώτου τριμήνου καθυστέρησε ήδη και οι ανάγκες της Ελλάδας σε χρήματα θα αυξηθούν τον Μάιο, το Eurogroup ενδέχεται να αποφασίσει την καταβολή διπλής δόσης 7,4 δισ. ευρώ.
ΦΠΑ στην εστίαση
Οι πιστωτές θα επιστρέψουν στην Αθήνα τον Ιούνιο για τον καλοκαιρινό έλεγχο και θα ξεκινήσουν και οι διαπραγματεύσεις για το ενδεχόμενο μείωσης των συντελεστών ΦΠΑ (23% και 13%) που επιβάλλονται στην εστίαση. Επίσης η κυβέρνηση θα θέσει επί τάπητος στην Tρόικα τη μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης.
Στο οικονομικό επιτελείο προσδοκούν πως ενδεχόμενη μείωση θα αποδώσει περισσότερα έσοδα λόγω της αύξησης της κατανάλωσης και το επιχείρημα αυτό προτίθεται να το ενεργοποιήσει και για να ζητήσει τη μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο από το Φθινόπωρο. Δεδομένου ότι η ανακοίνωση της Tρόικας μετά τη συμφωνία περιλαμβάνει μια γενική διατύπωση περί μείωσης φόρων, στο οικονομικό επιτελείο εκτιμούν ότι εφόσον η Ελλάδα τηρεί στο ακέραιο τις δεσμεύσεις της, θα έχει τη δυνατότητα να πετύχει και άλλες φορολογικές ελαφρύνσεις εντός του 2013.
Η «βαριά» ατζέντα
Ο Μάιος είναι «θερμός» για τον Γ. Στουρνάρα, καθώς θα βρεθεί αντιμέτωπος με δύο νομοσχέδια τα οποία θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί πριν την άφιξη της Tρόικας, τον Ιούνιο. Το πρώτο αφορά τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων, για τον οποίο, προσωπικά ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς έχει δεσμευτεί πως θα περιέχει μικρότερες επιβαρύνσεις στους ιδιοκτήτες. Ο άλλος μεγάλος σκόπελος, ακούει στο όνομα νέο φορολογικό νομοσχέδιο, για το οποίο ήδη δείχνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον η Tρόικα. Και αυτό διότι οι δανειστές θεωρούν πως θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό την επιτυχία του δημοσιονομικού προγράμματος, με δεδομένο πως ένας από τους βασικούς του άξονες θα είναι η πάταξη της φοροδιαφυγής.
Ο φόβος για νέα μέτρα
Ο μεγαλύτερος φόβος του υπουργού Οικονομικών, κ. Γιάννη Στουρνάρα είναι η τυχόν επιβολή νέων μέτρων. Και μπορεί να εξέφρασε την πεποίθηση πως εάν συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσσεις, ούτε τον Ιούνιο θα υπάρχει δημοσιονομικό κενό, ωστόσο γνωρίζει πως, εάν μεγαλώσει η «τρύπα» στα έσοδα, θα υπάρξουν αποκλίσεις στον προϋπολογισμό, οι οποίες θα επιφέρουν νέα μέτρα. Στο υπουργείο Οικονομικών έχει σημάνει συναγερμός, καθώς πίσω από την εικόνα του πρωτογενούς πλεονάσματος κρύβεται μια «τρύπα» στα φορολογικά έσοδα, που διευρύνεται κάθε μήνα, φτάνοντας στα 411 εκατ. ευρώ, έναντι 278 εκατ. ευρώ στο τέλος Φεβρουαρίου.
Το «κραχ» οφείλεται στο ότι τα επιπλέον έσοδα από την παρακράτηση φόρου σε μισθούς και συντάξεις, αλλά και από τη φορολόγηση των ακινήτων δεν στάθηκαν αρκετά για να ισοσκελίσουν τη «βουτιά» του ΦΠΑ κατά 217 εκατ. ευρώ, αλλά και των φόρων κατανάλωσης κατά 350 εκατ. ευρώ, ενισχύοντας έτσι τα επιχειρήματα όσων επιμένουν ότι πρέπει να αλλάξει τάχιστα η συνταγή της αύξησης φόρων, όπως ο ΦΠΑ στην εστίαση και, πάνω απ’ όλα, ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στο πετρέλαιο θέρμανσης.
Ως «ωρολογιακή βόμβα» χαρακτηρίζεται και ο ρυθμός απορρόφησης των επιχορηγήσεων από τα ασφαλιστικά ταμεία, καθώς ήδη στο ΙΚΑ ξεπέρασε το 34%, με την άνοδο της ανεργίας να προβληματίζει για τη συνέχεια, αν αναλογιστεί κανείς ότι για κάθε μονάδα πάνω από τις προβλέψεις προκαλείται «κενό» περίπου 300 εκατ. ευρώ στα έσοδα των Ταμείων.
Πλεόνασμα και στο βάθος νέο «κούρεμα»
Ο μείζων στόχος για το 2013 είναι η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος, με τον υπουργό Οικονομικών να δηλώνει ότι αν επιτευχθεί, θα «ενεργοποιήσουμε τη ρήτρα μείωσης του χρέους». Το μεγάλο «κούρεμα» του χρέους προβλέπεται να είναι στη φθινοπωρινή διαπραγμάτευση της κυβέρνησης και σε κάθε περίπτωση μετά τις γερμανικές εκλογές.
Το οικονομικό επιτελείο φαίνεται να δίνει βαρύτητα στην εκτέλεση του προϋπολογισμού της διετίας 2013-2014 προκειμένου να υπερκαλυφθεί το δημοσιονομικό κενό της επόμενης διετίας 2015-2016, το οποίο ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, προσδιόρισε στα 2,5 δισ. ευρώ. Πάντως, η τελευταία έκθεση του ΔΝΤ ανέβαζε τα πρόσθετα μέτρα της διετίας 2015-2016 στα 4 δισ. ευρώ.